|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Moška neplodnost

Miha Ambrož, 10.6.2010
Čeprav se o moški neplodnosti ne govori veliko, je ta skoraj tako pogosta kot ženska neplodnost. Dobra novica pa je, da je moško neplodnost možno uspešno zdraviti, oz. poiskati darovalca v semenski banki.

image
/11


Kako pogosta je moška neplodnost?

Med 10% in 15% parov po enem letu nezaščitenih spolnih odnosov ne uspe zaploditi novega življenja. Med njimi so razlogi za neplodnost sledeči:

• pri 30% do 40% parov sta neplodna oba partnerja

• pri 20% parov je neploden samo moški

• pri 30% do 40% je neplodna samo ženska

• pri 10% parov razlog za neplodnost ni znan

Med neplodno moško populacijo je pri 15% razlog za neplodnost azoospermija (odsotnost semenčic v semenski tekočini), kar pomeni približno 1% celotne moške populacije.


Diagnoza

Moško neplodnost določimo s pomočjo analize semenčic. V ta namen mora moški darovati vzorec svojih semenčic za laboratorijsko analizo. V laboratoriju se v vzorcu pregleda količina semenske tekočine in število, gibljivost ter oblika semenčic. Če je to le možno, se test opravi dvakrat, občasno pa je potrebno opraviti še dodatne teste:

• splošni pregled pri urologu

• specialistični test semenčic, ki vključuje genetsko testiranje (iskanje prisotnosti protitelesc) in analizo negibnih semenčic (ki presodi ali so semenčica živa ali mrtva)

• krvni test, ki najpogosteje preverja koncentracijo hormonov FSH in testosterona, manj pogosto pa tudi hormone LH, estradiol in prolaktin.

• genetska kariotipizacija (v primeru ponavljajočih se spontanih splavov)

• ultrazvok

• post-ejakulatorna analiza urina (za preverjanje prisotnosti retrogradne ejakulacije)

• biopsija mod

• vazografija


Simptomi moške neplodnosti

V nasprotju z žensko neplodnostjo (kjer lahko neredne menstruacije nakazujejo težave), pri moških pogosto ni očitnih simptomov. Rizični dejavniki pri moških vključujejo: debelost, starost (tudi moškim po 40. letu bije biološka ura), infekcije zaradi spolno prenosljivih bolezni, kajenje in prekomerno uživanje alkohola. Tudi nekatera zdravila neposredno vplivajo na plodnost.


Vzroki za moško neplodnost

Potencialni vzroki za moško neplodnost so:

  • odsotnost semenčic (azoospermija)
  • zmanjšano število semenčic (oligospermija)
  • abnormalna oblika semenčic (teratozoospermija)
  • zmanjšana gibljivost semenčic (asthenozoospermija)
  • negibna semenčica (necrozoospermija)
  • težave z ejakulacijo
  • težave z erekcijo

Obstaja veliko dejavnikov, ki lahko povzročajo moško neplodnost. Najpogostejši razlog za neplodnost pri moških je variokokela – krčna žila v modih. Dodatna toplota, ki jo oddaja krčna žila, lahko povzroča zmanjšano število in gibljivost semenčic.


Zdravljenje

Nekatere oblike moške neplodnosti je možno zdraviti s kirurškim posegom, z zdravili za povečanje števila semenčic, ali z neposrednim prenosom semenčic v maternico. Če nobena od omenjenih metod ne deluje, se po posvetu z zdravnikom par lahko odloči za darovalca semena ali za posvojitev.

 

 

PREBERI ŠE:

Odkrivanje ženske neplodnosti

Kaj je neplodnost?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

V teh okoliščinah ne seksajte
Preverite, v katerih primerih in okoliščinah je po daoistični seksologiji seks odsvetovan oziroma celo prepovedan.
7
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
6
Ponovna zanositev: Idealen premor med nose...
Načrtujeta drugega oziroma naslednjega otroka, pa se sprašujeta, kakšen je idealen in najbolj zdrav premor med nosečnost...
6
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
5



Vgnezditev ali splav?
Preverite, kakšna je krvavitev pri splavu, da je ne boste zamenjali za tako imenovano vgnezditveno ali implantacijsko kr...
Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...




Nakupovanje
Ela123

Ali radi nakupujete?

Da (73%)

Ne (27%)


Število vseh glasov: 290

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!