|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Na dopust z varčevanjem ali s kreditom

www.vzajemci.com, 24.1.2010
Slovensko ali hrvaško morje, zdravilišča, gore ali obisk oddaljenih eksotičnih krajev... Letošnji dopust – sanje ali resničnost? Z dobrim varčevalnim načrtom vsekakor resničnost.

image
/11


Letošnji dopust – sanje ali resničnost? Z dobrim varčevalnim načrtom vsekakor resničnost.
 
 
S finančno disciplino lahko brez velikih naporov v kratkem času privarčujemo dovolj sredstev za želeni sanjski dopust. Najzanesljivejša pot do izpolnitve skritih želja je namensko varčevanje. Če finančne zmožnosti to dopuščajo, je vsekakor priporočljiva kombinacija različnih vrst varčevanj in depozitov. Dolžino varčevanja lahko prilagodite svojemu cilju, znesek mesečnih pologov pa svojim finančnim zmožnostim. Pomembno je, da z varčevanjem začnete čim prej. Za katero obliko varčevanja se boste odločili, je odvisno od želja, višine potrebnega zneska, časa varčevanja in višine že privarčevanega zneska.


KAKO SE LOTITI VARČEVANJA ZA SANJSKI DOPUST?

Verjetno se velika večina ljudi sprašuje, kako ob (skromnem) dohodku na koncu meseca še kaj privarčevati. Najprej moramo ugotoviti, kje lahko kaj prihranimo in omejiti izdatke za stvari, ki jih dejansko ne potrebujemo. Začnemo voditi evidenco vseh mesečnih izdatkov (izdatki za hrano, bencin, kavo, elektriko, vodo, zabavo itd.), na podlagi katerih bomo ugotovili, za kakšne namene trošimo družinski dohodek in kje lahko brez večjih odrekanj privarčujemo kakšen evro.
 
 
 

Presežni denar, ki nam na koncu meseca ostane na računu, lahko vsak mesec pridno nalagamo v različne oblike naložb. Le-te nam omogočajo številne možnosti za izpolnitev zastavljenih ciljev, le pravo je treba izbrati. Ni vseeno, za kakšno obliko varčevanja se odločimo. Katera oblika bo najustreznejša za nas, je odvisno od želja, pričakovanj, potrebne likvidnosti, višine izhodiščnega in potrebnega zneska, ročnosti varčevanja ter nagnjenosti k tveganju.

V primeru, da je časa za varčevanje relativno malo (do 12 mesecev), izberemo manj tvegane naložbe (npr. bančni depoziti). V primeru, da je časa za varčevanje več (nekaj let), pa lahko del sredstev varčujemo tudi v bolj tveganih oblikah, kot so različni vzajemni skladi, delnice, obveznice itd. Takšen način varčevanja pa za razliko od bančnih produktov (po preteku obdobja varčevanja) ne zagotavljajo poroštva za vložena sredstva. Lahko pa s pomočjo takšnih finančnih produktov zaradi višjih pričakovanih donosov cilje varčevanja dosežemo predčasno.

VARČEVANJE NA BANKI

•    NAMENSKO VARČEVANJE
Če družina nima prihrankov, naj čim prej začne namensko varčevati z mesečnimi pologi za obdobje, v katerem bo glede na finančne zmožnosti in ročnost privarčevala potrebni znesek. Daljša kot je doba namenskega varčevanja pri banki, višje so obresti in nižji so mesečni pologi.
Če ne načrtujemo posebnih nakupov, nimamo velikih želja, pa tudi sredstev za druge oblike varčevanja, je najprimernejše nalaganje sredstev na varčevalni račun pri banki. Bančne naložbe so najbolj varna oblika varčevanja in so boljša alternativa varčevanju v nogavici ali pod posteljo, še posebej v primeru, ko varčevalec nima veliko časa za varčevanje.

Informativni izračun: Namensko varčevanje
Potrebna sredstva = 3.000 €
Doba varčevanja    Obrestna mera    Mesečni polog    Privarčevani znesek
12 mesecev                 3,70 %                245 €                  3.000 €
24 mesecev                 4,10 %                120 €                  3.000 €
vir: Spletna stran Abanka Vipa d.d. http://www.abanka.si/sys/cmspage.aspx?MapaId=434

Na podlagi informativnega izračuna ugotovimo, da lahko družina z mesečnimi pologi v višini 245 € v enem letu in pri 3,7-odstotni obrestni meri privarčuje 3.000 €.
V dveh letih in pri nekoliko višji obrestni meri (4,10 %) lahko družina doseže isti rezultat s pologi v višini 120 € na mesec. Daljše kot je obdobje varčevanja, lažje dosežemo želeni privarčevani znesek z nižjimi mesečnimi pologi.

•    KOMBINACIJA NAMENSKEGA VARČEVANJA IN VEZANE DEPOZITNE VLOGE
Če ima družina že nekaj prihrankov, ki jih trenutno ne potrebuje in jih bo uporabila šele čez nekaj časa, je najprimernejša oblika varčevanja vezana depozitna vloga za obdobje, do katerega bo potrebovala sredstva, v kombinaciji z namenskim varčevanjem za tisti znesek, ki ga še potrebujete za uresničitev zastavljenih ciljev.

Informativni izračun: Vezana vloga in namensko varčevanje
Privarčevani denar = 1.500 €
Potrebna sredstva = 1.500 €

 
Vezana vloga    Obrestna mera    Enkratni polog    Privarčevani znesek

12 mesecev             3,80 %             1.500 €                 1.557 €
24 mesecev             4,25 %             1.500 €                 1.627 €

 
Doba varčevanja    Obrestna mera    Mesečni polog    Privarčevani znesek

12 mesecev                  3,70 %              123 €                   1.500 €
24 mesecev                  4,10 %               60 €                   1.500 €
vir: Spletna stran Abanka

Na podlagi informativnega izračuna in predpostavke, da ima družina že polovico zneska privarčevanega, ugotovimo, da če družina varčuje eno leto po 3,7-odstotni obrestni meri, bo morala mesečno vlagati 123 €, če bo želela v enem letu privarčevati 1.500 € za potovanje. Če varčuje dve leti, se mesečni polog prepolovi. Daljše kot je obdobje varčevanja, lažje dosežemo želeni privarčevani znesek z nižjimi mesečnimi pologi.

•    ZADOLŽEVANJE PRI BANKI – namenski in potrošniški kredit
Poleg varčevanja pa obstaja še druga možnost za uresničitev dopusta – NAJEM KREDITA.
Če čas in finančne zmožnosti ne dopuščajo, da bi pravočasno privarčevali potrebni znesek denarja oziroma če smo med tistimi, ki jim med letom ni uspelo privarčevati dovolj sredstev za dopustovanje, lahko pri banki najamemo kredit (potrošniški gotovinski ali namenski kredit).

Preden se odločimo za najem kredita, se dobro pozanimajmo o vrsti kredita, ki ga bomo najeli ter temeljito premislimo, ali ga bomo sposobni odplačevati. Priporočljivo je, da preverimo ponudbe več bank, saj bomo na podlagi primerjave zagotovo prišli do najboljšega ponudnika in do najboljših kreditnih pogojev. Ker pa večina bank na spletnih straneh ponuja le osnovne informacije in informativne izračune, predlagamo, da se dogovorimo za osebne predstavitve v najbližji poslovalnici. Tako se seznanimo z vsemi podrobnostmi in iztržimo boljše pogoje. Na banki vedno povejmo najbolj ugodno ponudbo, ki smo jo dobili na drugi banki in na ta način bomo zagotovo iztržili najugodnejšo ponudbo tudi pri njih.
 

 

 

V primeru najema potrošniškega gotovinskega kredita je pri nekaterih bankah višina in obdobje omejeno. V tem primeru bomo obveznosti odplačevali z mesečnimi pologi. Obrestne mere so ponavadi fiksne ali vezane na EURIBOR in so enake tako za komitente kot nekomitente, ni pa nujno. Potrošniški gotovinski kredit se v enkratnem znesku oziroma v skladu s potrebami in z željami izplača v gotovini ter tako omogoči prosto razpolaganje s sredstvi.

Namenski kredit pa se odobri na osnovi predloženega predračuna turistične agencije. Njihova prednost je predvsem v nižjih stroških zavarovanja kredita in ugodne obrestne mere. Na voljo je komitentom banke in vsem ostalim fizičnim osebam. Znesek odobrenega kredita pa je odvisen od višine neto plače ali pokojnine, obstoječih kreditnih obveznosti, dobe odplačevanja in od tega, ali smo njihov komitent ali ne. Znesek odobrenega kredita vam banka nakaže na naš transakcijski račun, tako da z njim prosto razpolagamo, ali pa ga banka nakaže izbranemu trgovcu ali turistični agenciji.

Preverimo tudi, ali imajo turistične agencije z banko sklenjen sporazum o poslovnem sodelovanju in lahko se zgodi, da nam ob nakupu turističnega aranžmaja nudijo tudi popust.

Informativni izračun: Potrošniški kredit
Višina kredita = 3.000 €
Doba odplačevanja    Obrestna mera    Mesečna obveznost    Znesek kredita
12 mesecev                       8,00 %                  261 €                  3.000 €
24 mesecev                       8,40 %                  136 €                  3.000 €
vir: Spletna stran Abanka Vipa d.d.

Na podlagi informativnega izračuna ugotovimo, da mora družina v primeru najema kratkoročnega potrošniškega kredita mesečno plačevati obrok v višini 261 €, če se je odločila za enoletni kredit, ter 136 € na mesec v primeru najema kredita za dobo dveh let.


Za varčevanje niso potrebni visoki prihodki. Pomembne so zlasti dobre navade in disciplina ter jasno zastavljeni finančni cilji. Brez cilja in finančnega načrtovanja je varčevanje res nesmiselno. Nekatere želje lahko uresničimo takoj, pri drugih je treba malo počakati. Z namenskim varčevanjem ali s kreditom pa lahko predvsem skrajšamo pot do uresničitve sanjskega dopusta.

Uživajte na dopustu, ne glede na to, ali boste sredstva privarčevali ali boste najeli kredit!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
3
Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...
3
Vloga za uveljavljanje olajšave za vzdržev...
Vlogo za uveljavljanje olajšave za družinske člane za leto 2023 je treba oddati do ponedeljka, 5. februarja 2024.
3
Vključitev otroka v vrtec pred prvim letom...
Predšolska vzgoja poteka v dveh starostnih obdobjih.
3



So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...
Ali paket ob rojstvu novorojenčka ostaja?
Državni zbor je maja letos sprejel Zakon o uravnoteženju javnih financ. Ta pa se dotika tudi družin. Nekaj sprememb je p...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?