|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Umetna oploditev v tujini

Martin Mrak, 24.3.2011
Pogovarjali smo se s parom, ki se je obupan zaradi čakanja na uspešno oploditev pri nas, odpravil na zdravljenje v tujino. Z nami sta delila svojo izkušnjo o tem, kako poteka celoten proces.

image
/11


»Obup nad čakanjem je bil glavno gonilo najinega odhoda v tujino. V Sloveniji sva izčrpala vse možnosti, da bi našla ustrezno pot za nadaljevanje najine zgodbe z zanositvijo«, razlaga 38. letna Ljubljančanka, ki je bila pripravljena deliti svoje izkušnje z umetno oploditvijo v tujini – a le pod pogojem, da s partnerjem ostaneta neimenovana.

 

Njuna zgodba je povsem enaka zgodbam parov, ki si prizadevajo ustvariti lastno družino. Vsako izmed njih zaznamujejo različne izkušnje, vendar vse izhajajo iz iste želje, poganja jih ista moč ljubezni ter žene isti cilj – rojstvo otroka. O doživljanju zanositve z biomedicinsko pomočjo  še enega para, smo pisali TUKAJ, zato sem tokrat sogovornika prosil, naj svojo pripoved podata v obliki čimbolj praktičnih, konkretnih napotkov s katerimi bi lahko zainteresirani pari dobili vsaj del predstave o tem, kaj od tujine lahko pričakujejo.

 

Zakaj odločitev za zdravljenje v tujini?

»Za tujino sva se odločila iz preprostega razloga: domači »trg« ni zagotavljal zadostne ponudbe spolnih celic. Potrebovala sva donatorsko spolno celico, saj sama nisem imela ustrezne, časa pa tudi ni bilo na pretek. Z dopolnjenimi 37. leti si nisem delala utvar glede dejanske situacije, v kateri sem se znašla: moje telo je izčrpalo lastne možnosti za zanositev, rešitev je bila celica donatorke, katerih pri nas močno primanjkuje, biološka ura pa je neusmiljeno tiktakala naprej ...

Najino iskanje se je začelo z iskanjem informacij po vseh možnih forumih – tako domačih, kot tujih. Po temeljitem premisleku sva se s partnerjem odločila za kliniko Pronatal na Češkem. Poglavitni razlogi »za« so bili njihovi dosedanji uspehi na tem področju, komunikacija z njimi je bila možna v hrvaškem jeziku (najina angleščina namreč močno šepa) ter nenazadnje, relativna bližina domu in s tem povezani nižji stroški.

 

»Prvi korak je bila povezava z eno izmed »forumašic«, ki je imela izkušnje s kliniko. Naslednji dan sva tako izvedela, da celotno zadevo urejajo koordinatorji. S slednjimi naj bi se dogovarjali za vse postopke v zvezi z vstopom v program oploditve. Tako sva napisala mail v hrvaškem jeziku z željo po novih informacijah in upala na odgovor. Do naslednjega večera nama je odgovorila koordinatorka s klinike - v najinem primeru je bila to gospa Danica Vignjević. Pogovor je hitro stekel in rečeno nama je bilo, naj opiševa svojo zgodbo ter prosiva za datum konzultacije. Čez dva meseca sva že krenila na pot«.

 

Klinika Pronatal

»Kliniko sva našla brez večjih težav in prvi vtis je bil izjemno pozitiven: lepo urejena stavba, na recepciji so naju prisrčno pozdravili, čakala sva le nekaj minut. Sprejel naju je doktor Tonko Mardešić, prijazna in dostopna oseba.

Prvi obisk je zgolj informativne narave. Namenjen je spoznavanju klinike, postavljanju vseh mogočih vprašanj glede samih postopkov oploditve, nastanitve, časovnih okvirov priprav in podobno. V prvi fazi zdravnik vzame vse potrebne podatke obeh partnerjev – od teh podatkov je namreč  odvisno tudi obdobje čakanja, saj mora klinika poiskati čim primernejšo donatorko. Izbor teh je skrbno voden, saj pridejo v poštev le državljanke Češke, njihova starost ne sme presegati 35 let, ustrezati morajo določenim fizičnim kriterijem, predvsem pa uspešno opraviti testiranja za prenosne spolne bolezni.

 

Ker spletna stran klinike www.pronatal.cz nudi dovolj informacij, jih tukaj ne bom navajala. Naj le povem, da imajo za pare na razpolago lasten hotelček z lično opremljenimi sobami. To se mi zdi zelo praktična stvar, saj si v času, ko vse skupaj poteka toliko obremenjen z drugimi zadevami, da bi bilo vsako skakanje med kliniko in okoliškimi hoteli povsem odvečno opravilo.

Prvi obisk vas bo stal 100 EUR, kateri se odbijejo od cene zdravstvenih storitev. Najin primer je zahteval uporabo donatorske celice in to je ena dražjih stvari – cena takšnega programa znaša 3.800 EUR; sicer pa dobite celoten cenik na prvih konzultacijah«.

 

Priprave doma

»Kot sem že povedala čakalna doba zavisi od določenih karakteristik para, potrebno je imeti tudi nekaj sreče. Midva sva čakala skoraj 8 mesecev, pred tem sem se na postopek pripravljala pri osebnem ginekologu. Kakšne so priprave je spet odvisno od primera do primera«.

 

Dan D

»Pred odhodom v Prago sem morala na zadnji pregled k ginekologu. Ker je bilo moje telo pripravljeno, sva s partnerjem ponovno odšla na pot. V kliniki sem ostala 5 dni, večino tega časa sem morala preležati. Dvajset dni po vrnitvi domov sem se ponovno oglasila pri ginekologu, kjer so mi odvzeli kri. Pričakovanja so bila velika, zato so rezultati prinesli precej grenko razočaranje – poseg ni bil uspešen. Trenutno čakava na ponovitev postopka. Prvi neuspeh nama kljub vsemu ni odvzel volje in poguma. Verjameva, da bo uspešen eden od naslednjih dveh poskusov: odstotek uspešnosti naj bi se gibal okoli 50 odstotkov.


Pa še to – cena 3.800 EUR ne zajema zdravil in stroškov nastanitve, je pa v ceno vključeno shranjevanje zarodkov za obdobje enega leta. V najinem primeru so izbrali šest zarodkov, ki zadostujejo za tri oploditve (vedno vstavijo po dva zarodka zaradi večje možnosti zanositve). Naslednja dva poizkusa sta cenejša; vse oploditve skupaj vas bodo torej stale dobrih 7.000 EUR. Marsikomu se zdijo cene pretirane, vendar midva gledava na to s čisto drugega zornega kota – otroku ne moreš določiti vrednosti.«


Preberite še: Pravico imava biti starša!


Nekaj koristnih informacij


Sanatorium PRONATAL

Na Dlouhé mezi 4 / 12

Praha 4 – Hodkovičky

147 00

Tel.:+420 261 711 606

Fax:+420 261 711 585

Spletna stran klinike: www.pronatal.cz (Stran je na voljo tudi v angleškem in hrvaškem jeziku.)

Spletna stran hotela: www.pronatal-hotel.cz

E-naslov: sanatorium@pronatal.cz, ga. Danica Vignjević (koordinatorka): vignjevic@pronatal.cz

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

5 znakov, da si pripravljena na drugega ot...
Mamice se večkrat sprašujemo, kdaj je čas za drugega otroka. Upoštevamo veliko dejavnikov, ponavadi pa pozabimo nase. To...
5
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
5
VIDEO: Kako deluje zunajtelesna oploditev ...
V tem kratkem videu je na zelo razumljiv način razloženo, kako deluje zunajtelesna oploditev IVF.
4
Pozna nosečnost je opredeljena kot rizična
Ženske vedno bolj pogosto zanosijo in rojevajo v poznih 30-tih letih, v zadnjih letih pa je trend zanositve in rojevanja...
3



Akupunktura izjemno poveča uspešnost posto...
Za vse pare, ki poskušate zanositi s pomočjo metode IVF, je zagotovo to dobra novica: s pomočjo akupunkture lahko uspešn...
Kakšna je zdrava in plodna sperma?
Če je v moškem ejakulatu manj kot deset milijonov spermijev na mililiter sperme, se to šteje kot nizko število spermijev...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?