|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Najboljša olja za zaščito kože pred sončnimi žarki

Helena Primic, 18.7.2019
Zaščitno kremo za sončenje si lahko izdelate tudi sami doma in jo uporabljate za vso družino. Vendar pozor: pri uporabi domačih zaščitnih krem je treba biti posebej previden!

image
Domače kreme za sončenje niso tako vodoodporne kot kupljene.
/11


Čeprav se večina staršev boji doma izdelanih sončnih krem in raje posegajo po kupljenih, so domače zaščitne kreme lahko prav tako odlična rešitev za zaščito pred sončnimi žarki.

Le nekaj previdnostnih ukrepov je treba upoštevati.

 

Katera olja?

Preden se lotite izdelave domače sončne kreme, je treba dobro spoznati olja, ki jih lahko uporabite.

Olja z visokim zaščitnim faktorjem. Najboljše olje za zaščitno kremo za sončenje je malinovo olje, saj ne le vsebuje naravni zaščitni faktor od 28 do 50 (odvisno od kakovosti olja), temveč kot eno izmed redkih olj ščiti tako pred UVA kot UVB sončnimi žarki. Na drugem mestu je korenčkovo olje, ki nudi sicer višji zaščitni faktor (od 38 do 40), toda kožo varuje le pred UVB žarki. Enako velja za olje pšeničnih kalčkov (SPF 20). 

 

Olja s SPF 10 in manj. Naslednja olja nudijo zaščitni faktor 10 ali manj, prav vsa pa ščitijo le pred UVB žarki: makadamijevo olje (SPF 6), sojino olje (SPF 10, pri čemer pazite, da je brez GMO), avokadovo olje (SPF v povprečju med 4 in 10, lahko pa zraste tudi do 15), olivno olje (SPF od 2 do 8), karitejevo maslo (SPF 3 do 6), mandljevo olje (SPF 5), sezamovo olje (SPF 4), konopljino olje (SPF 6), jojobino olje (SPF 4) in kokosovo olje (SPF 2 do 8). 

 

PREBERITE TUDI: Naravna zaščita pred klopi

 

Posebni preventivni ukrepi

1) Poiščite preverjen recept. Sedaj, ko veste, katera olja lahko uporabite za izdelavo domače sončne kreme, ne pomeni, da lahko olja, ki jih imate na voljo, kar poljubno zmešate in seštevate faktorje. Najbolje je, da poiščete preverjen recept olj, ki skupaj dobro delujejo in se pri svojem delovanju podpirajo. Zagotovo si ne želite, da bo vaša koža ali celo otroška koža testni poligon, kjer boste preizkušali svoje sposobnosti mešanja olj.

2) Po potrebi dodajte cinkov oksid. Če ne boste uporabili malinovega olja, ki ščiti tudi pred UVA žarki, lahko izbranim oljem dodate tudi cinkov oksid. Pri tem bodite pozorni, da kupite takšnega, ki je brez nano delcev, kar mora imeti tudi označeno na embalaži. In še posebno opozorilo: pri segrevanju cinkovega oksida je dobro, da si nadenete masko, da ga ne vdihujete.

3) Ne pozabite na vodoodpornost. Domače sončne kreme se ne morejo pohvaliti s takšno vodoodornostjo kot kupljene, zato jih je treba po stiku z vodo nanesti vsakič znova. To res pomeni več nanašanja zaščitne kreme, toda hkrati pa zato tovrstne kreme manj zapirajo pore in koži omogočajo lažje dihanje. Poleg tega, da na kožo nanašate le zares 100% naravne sestavine.

4) Posebej previdno z eteričnimi olji! Če želite v domačo sončno kremo dodati tudi kakšno eterično olje, ki je primerno za nanos na kožo, ki bo na soncu, je potrebna posebna previdnost. Najbolje je, da se posvetujete s prodajalcem eteričnih olj, ki vam bo svetoval tako glede varne količine in možnosti mešanja z drugimi olji kot posebnih opozoril, ki veljajo za izbrano eterično olje. Ob nepravilni uporabi eteričnih olj (če na primer uporabite katero od eteričnih olj citrusov) lahko namreč svojo ali otrokovo kožo izpostavite tudi resnim poškodbam!

5) Brez testiranja v znanstvenih laboratorijih. Res je, da se boste z uporabo doma izdelane sončne kreme izognili vsej kemiji, ki jo vsebujejo kupljene kreme s sintetičnimi in mineralnimi zaščitnimi faktorji, toda hkrati pa ne pozabite, da vaše domače kreme ni testiral noben znanstven laboratorij. Zato ne morete biti zanesljivo prepričani o njenem zaščitnem faktorju, pa tudi varnosti za uporabo ne. Pri uporabi domače sončne kreme torej morate sprejeti določeno tveganje, predvsem pa dodatno previdnost pri uporabi in shranjevanju kreme.

6) Previdno se izpostavljajte soncu. Tudi, ko gre za naravno zaščito pred sončnimi žarki, je priporočljivo, da se izogibate močnim sončnim žarkom in poslušate svojo kožo oziroma svoje telo. Ko čutite, da občutek na koži, na katero sije sonce, ni več prijeten, se umaknite v senco in tako preprečite morebitne opekline.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...
9
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
8
1. april: Ideje za prvoaprilske potegavščine
Bi radi koga potegnili, pa nimate prave ideje. V članku jih boste našli nekaj, ki jih lahko "skuhate" na hitro oziroma...
7
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
6



Zakaj ima otrok afte?
Afte so razjede na ustni sluznici, ki se lahko pojavijo v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih. V hujših primerih ...
Vročina pri otroku: Ne znižujte je prehitro!
Če ima vaš otrok povišano temperaturo 37,6 stopinj Celzija, to že ni razlog, da mu daste zdravilo za zniževanje le te.