|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nakup avtomobila: gotovina, lizing ali kredit?

Ema Rotar, 1.4.2011
Da bi si lahko privoščili nakup avtomobila z gotovino, je redkost, pa tudi ugodnosti za takšen nakup so zanemarljive primerjavi s kreditom ali lizingom. Pri nakupu na lizing oziroma kredit pa je potrebna pazljivost. Na kaj vse moramo biti pozorni?

image
/11


 

Nakup z gotovino

Nakup avtomobila z gotovino sicer zgleda najbolj enostaven - prineseš denar in se domov odpelješ z novim avtomobilom. Vendar, dandanes ima le malokdo na voljo toliko denarja na kupčku, pa tudi ugodnosti pri nakupu avtomobila na »keš« niso prav velike, vsaj na prvi pogled. V bistvu pa se vam nakup za gotovino izplača, saj se vam v primeru nakupa s kreditom oziroma lizingom lahko nakup podraži tudi do 15 odstotkov kupnine avtomobila. To velja tako pri nakupu novega kot tudi rabljenega avtomobila, saj je trgovcu z avtomobili vseeno, ali dobi gotovino neposredno od vas ali pa dobi denar od banke.

 

Namensko varčevanje je boljše

Kredit ali lizing za nakup avtomobila prideta v poštev takrat, ko nimamo na računu dovolj gotovine, vseeno pa potrebujemo nov avtomobil. Pri tem moramo upoštevati to, da so stroški posojila ter obrestna mera za to posojilo relativno visoki in lahko skupaj znašajo nekje od 10 odstokov pa celo do 19 odstokov kupnine avtomobila, ki bi ga želeli kupiti.

Zagotovo je pametneje, da imate za nakup novega jeklenega konjiča prirpravljeno zadostno količino gotovine. Najbolje je, da v naprej predvidete, kdaj boste potrebovali nov avto in začnete mesečno namensko varčevati zanj toliko let prej. Koliko boste za varčevanje namenili je odvisno od cene avtomobila, ki ga boste kupili. K temu morate prišteti še stroške zavarovanja in registracije. Seveda bo vaš mesečni znesek odvisen tudi od tega, čez koliko let nameravate avtomobil kupiti.

 

Lizing ali kredit

Če boste se boste vseeno odločili za posojilo oziroma boste v to prisiljeni zaradi nuje, potem bo – če nimate prijateljev ali sorodnikov, ki bi vam z lahkoto posodili denar - vaša edina rešitev najem kredita ali lizing. Za kaj se je bolje odločiti: kredit ali lizing? Navajamo nekaj prednosti in slabosti ene in druge oblike financiranja.

- Obroki za lizing (ob upoštevanju pologa) so večji kot pri avtomobilskem krediti, zato je v osnovi boljši kredit.

- Lizing je lažje dostopna oblika financiranja, saj vam lizing hiša posojilo odobri precej hitro, in sicer na osnovi pologa in trajanja lastništva nad vašim avtomobilom dokler ga v celoti ne odplačate. Najpomembneje pri najemu lizinga pa je to, da pri tem ne potrebujete zavarovanja terjatve in ne povečujete svoje zadolženosti kot pri kreditu.

- In slaba stran lizinga - avtomobil, ki ste ga kupili s pomočjo lizinga ni vaš do konca odplačila (lizing hiša je kot lastnik navedena tudi na prometnem dovoljenju). To obenem tudi pomeni, da morate imeti vse do konca odplačila obvezno sklenjeno kasko zavarovanje s katerim lizingodajalec zaščiti svoje interese. To zavarovanje se nanaša na ceno vozila, kar pomeni, da več kot je vaš avtombil stal, dražje bo zavarovanje. Pri najemu lizinga morate tako kot strošek upoštevati še stroške letnega kasko zavarovanja za celotno obdobje trajanja lizinga. Tu pa so še stroški odobritve, ki vam jih bodo obračunali tako pri najemu kredita kot lizinga, le da so pri lizingu nekoliko višji kot pri kreditu.

- Lizing je dobrodošla oblika financiranja za tiste, ki nimate rednega dohodka (honorar, zaposlitev za določen čas, podjemna pogodba). Na banki vam kredita v tem primeru verjetno ne bi odobrili, pri lizingu pa je zaradi drugačnega lastništva avtomobila to nekoliko lažje.

 

Koristni nasveti

1. Vedno si vzemite čas in preučite izračune različnih ponudnikov kredita ali lizinga.

2. Pred sklenitvijo pogodbe natančno preberite, kaj v njej piše.

3. Konkurenca med ponudniki kredita/lizinga je velika, kar lahko izkoristite sebi v prid in poiščete najugodnejšo možnost za financiranje nakupa avtomobila.

4. K ugodnejšem kreditu vam lahko pomaga tudi vaš status v banki (bonitete), prav tako pa tudi lizing hiše, v sodelovanju s nekaterimi prodajalci avtomobilov, ponujajo številne dodatne akcijske popuste, ki jih je vredno preučiti pred sklenitvijo pogodbe.

 

Preberi še:

Kako opraviti nakup primernega avtosedeža?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj bi morali otroci pri računanju upora...
Preprečevanje učencem uporabe prstov med računanjem, bi lahko bilo podobno ustavitvi njihovega matematičnega razvoja, gl...
14
13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
5
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
5
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
4



Kreativna vizualizacija za začetnike
Priljubljen avtor Richard Webster v knjigi predstavlja učinkovit sistem vizualizacije za uresničenje vseh vaših sanj, vk...
Kako pomembna je stabilnost
Če bi se mi zid umaknil, bi padla in če tudi bi obstal naslednje 10krat, bi se nanj naslonila veliko bolj previdno in v ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?