|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nasveti za varno prevažanje otrok

Uredništvo Ringaraja.net, 14.7.2010
Kot starši si prizadevate za čim bolj varno življenje svojih malih draguljčkov – otrok in lahko bi nam potrdili, da je varnost otroka najbolj ogrožena na cesti. Preverite, kako je lahko vaš otrok zaščiten in varen tudi med vožnjo.

image
/11


Zbrano na cesto

Pogosto smo vozniki v avtomobilu precej raztreseni, vozimo skoraj avtomatsko, razmišljamo o službi, problemih in težavah, brskamo po radijskih postajah, telefoniramo, klepetamo itd. Ko v avtomobilu prevažate otroka, naj vas nič ne od tega ne moti, temveč se poskusite čim bolj posvetiti vožnji. Vozite zbrano in čim bolj tekoče, brez naglih zaviranj in pospeševanj. Otrok bo tako lažje prenašal vožnjo, bolje se bo počutil in verjetno bo manj siten oziroma vam bo povzročal manj težav, ki bi vas odvrnile od zbranosti pri vožnji. Tudi otrokov sedež lahko k temu veliko pripomore, zato naj bo le-ta udoben, ustrezne velikosti in nameščen tako da bo otrok v njem kar se da udobno ležal oziroma sedel.


Zaklenjena vrata avtomobila

Večina avtomobilov ima danes vgrajeno možnost posebne zapore ali pa poseben elektronski sistem za zaklepanje, s katerim lahko avtomatsko ali mehanično zaklenete vsa (ali samo zadnja) vrata avtomobila ter tako onemogočite odpiranje vrat z notranje strani. Poskrbite, da bodo vrata ob otrokovem sedežu vedno zaprta na ta način, da jih otrok ne bo mogel odpreti sam oziroma med vožnjo.


NASVET: Varno ustavljanje

Avtomobil vedno ustavite tako, da otrok iz avtomobila izstopi na površino za pešce in ne na cesto.


Poskrbite za dovolj postankov

Če greste na daljše potovanje z avtomobilom, se med potjo večkrat ustavite, saj bodo tako otroci lažje zdržali pot. Med postankom dovolite otroku, da zapusti avtomobil in se pretegne, razhodi, gre na stranišče oziroma se malce okrepča. Še posebej, če potujete v vročih dneh, imejte na voljo dovolj tekočine za pitje.


Da se otrok ne bo dolgočasil ...

Otrok bo v gledanju skozi okno sicer nekaj časa užival, vendar se bo hitro začel dolgočasiti. Zato je dobro, da ga med vožnjo zaposlite. Imejte na zalogi dovolj zanimivih igric, pesmic in drugih trikov, s katerim ga boste med vožnjo zabavali. Če nimate pravih idej, jih boste kar nekaj našli TUKAJ. V avtomobilu si lahko zamislite res veliko različnih igric, tui takšnih, ki bodo otroku pomagale pri učenju (npr.: prebiranje registrskih tablic, tekmovanje v lihih in sodih številih, štetje znakov, poimenovanje predmetov mimo katerih se vozite na določeno črko ...). S tem ko boste otrokovo pozornost preusmerili na zunanjo okolico, mu bo tudi manj slabo zaradi vožnje.

Dobro je tudi, da se otok na zadnjih sedežih ne vozi sam. Zabava v dvoje je veliko bolj zanimiva in čas tako hitreje mine. Sopotnik na zadnjem sedežu lahko otroku brez težav pobira igrače in ostalo, kar mu pade iz sedeža in tako boste vi res lahko skoncentrirani samo na vožnjo.


Obvezno pripet varnostni pas

Verjetno ni potrebno ponovno poudarjati, da boste otroka najbolj varno prevažali v otroškem varnostnem sedežu. Sicer pa otroku, ko zraste do 150 centimetrov, ni potrebno več uporabljati varnostnega sedeža, ampak lahko sedi na običajnem sedežu, pripet s tritočkovnim varnostnim pasom. Pri pripenjanju pazite, da zgornji del pasu poteka preko otrokovega ramena (ne vratu!), da so vsi pasovi poravnani in tesno ob telesu. Seveda, otroci in tudi vsi ostali v vozilu bodite pripeti prav med vsako vožnjo!


VIR: www.vozimo-pametno.si





Vse o cestnoprometnih predpisih, varnosti otroka in ostalih družinskih članov

na cesti in v avtomobilu, o zabavi med vožnjo in nevšečnostih, ki se lahko zgodijo prav vsakomur,

najdete v rubriki Otrok v avtu.



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...
6
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
4



Kaj naj storim, ko ZMANJKA GORIVA?
Pripravili smo dva scenarija za ravnanje v primeru, da vam na poti zmanjka goriva. Zagotovo vam bodo drugi vozniki priko...
Kaj storiti, ko natočimo napačno gorivo?
Na črpalki ste pravkar natočil poln rezervora goriva in ugotovili, da ste namesto dizelskega natočili običajno bencinsko...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?