|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ne počnite teh napak pri hujšanju

Helena Primic, 16.7.2023
Če v shujševalni dieti vidite le bližnjico do manj kilogramov in lepše postave, vas moramo razočarati, da žal nobena shujševalna dieta dolgoročno ne deluje, če trajno ne spremenite slabih življenjskih navad.

image
Bolj kot telesna teža je pomemben odstotek maščob. (Freepik.com)
/11


Ste se odločili za slovo od odvečnih kilogramov? Tistih, ki so se (preveč) nabrali med nosečnostjo, na prehransko sproščeni porodniški po porodu in ob stresnem družinskem življenju z otroki, ko je treba biti dobra mama, delavka, gospodinja, žena in prijateljica hkrati?  

 

Seveda, nam mamam ni treba stremeti k postavi kot smo jo imele pri dvajsetih, če si tega ne želimo. Četudi to okolica morda pričakuje in zahteva od nas.

Toda, če ste zares iskrene same s sabo in se postavite pred ogledalo - ste zadovoljne s svojim videzom, svojo težo in postavo?  Ter še posebej zdravjem, ki vam ga prinaša trenutna telesna teža?

Če ste, ta članek brez slabe vesti preskočite. Če bi pa vendarle rade izgubile nekaj odvečnih kilogramov in to na zdrav način, preverite, katere so tiste skrite pasti, v katere se pogosto ujamemo med hujšanjem.

 

Le manj bom jedla, pa bo.

Hujšanje brez načrta - ki ni nujno neka določena shujševalna dieta - po navadi izgleda takole: v ponedeljek se končno odločite, da boste začeli hujšati, naslednje tri dni stradate oziroma jeste kot ptiček, nato vas zagrabi volčja lakota in planete na prvo hrano, ki vam pride pod roke. S kakšno hitro hrano ali sladkarijo se tako napolnite za vse dni nazaj in tako pristanete na začetku, po možnosti še s kakšnim kilogramom več.


Rešitev: Hujšanja se vedno lotite z natančno izdelanim načrtom, ki naj vsebuje dieto, ki ste jo izbrali oziroma sestavili, natančna prehranska navodila in vse faze hujšanja.

Le tako boste namreč zares vedeli, kaj vse vas čaka in se boste lahko dobro pripravili – tako z nadomestnimi živili kot pravo količino kalorij, ob kateri ne boste stradali, boste pa vendarle hujšali.

 

PREBERITE TUDI: Zdravo sladkanje za nosečke s sladkorno

 

Ta dieta je larifari, saj sem shujšala šele dva ušiva kilograma.

Čeprav teoretično vsi vemo, da hitro hujšanje ni zdravo, večina tistih, ki se lotevajo shujševalnih diet, še vedno sanjari o čudežni dieti, ki bo poskrbela, da bodo vsi odvečni kilogrami, ki so se jim nabirali tudi desetletje ali več, izpuhteli le v mesecu dni.

Tako po mesecu dni, ko tehtnica pokaže le kakšen kilogram ali dva manj, obupajo in s hujšanjem seveda odnehajo. Kriva je seveda neučinkovita dieta, ne pa njihova premajhna vztrajnost.


Rešitev: Če hujšamo zdravo (to pomeni največ pol kilograma na teden oziroma dva kilograma na mesec!), se večje spremembe in pozitivni rezultati hujšanja pokažejo šele po dveh oziroma treh mesecih.

Zato naj vam počasnejše hujšanje ne služi kot izgovor, da ponovno začnete s starim načinom prehranjevanja in življenja, ki sta vas pripeljala do odvečnih kilogramov. Na shujševalni dieti, ki ste si jo izbrali po temeljitem premisleku, vztrajajte najmanj pol leta in šele takrat presojajte njene rezultate.

 

PREBERITE TUDI: 5 sprememb za zdravo družinsko prehrano

 

Nekaj mesecev potrpim in shujšam, potem pa lahko "normalno" živim naprej.

Če v shujševalni dieti vidite le bližnjico do manj kilogramov in lepše postave, vas moramo razočarati, da žal nobena shujševalna dieta dolgoročno ne deluje, če trajno ne spremenite slabih življenjskih navad.

Če boste namreč po uspešno izpeljani shujševalni dieti nadaljevali s starim načinom prehranjevanja in življenja, zaradi katerega ste pridobili preveč kilogramov, se bodo po končani dieti, ko boste spet začeli jesti in živeti »normalno«, ti vztrajno vračali nazaj.


Rešitev: Še preden se lotite shujševalne diete naredite temeljito analizo, zakaj ste se v resnici zredili. Ste po zapisovanju obrokov ugotovili, da v resnici vsak dan pojeste več kalorij, kot jih potrošite? Ste po porodu popolnoma zanemarili telesno vadbo, uživate pa še kar iste količine hrane kot včasih, ko ste redno športali?

Poiščite vzroke svoje prekomerne telesne teže in preverite, kako bi lahko  trajno(!) spremenili svoje življenje, da bi se jim za vedno izognili, ne le v času shujševalne diete.  

 

PREBERITE TUDI: Novo leto začnite z jutranjim tekom

 

Ob hujšanju se moram obvezno ukvarjati z vzdržljivostnim športom.

Res je, da ob gibanju, ko srčni utrip ne preseže 70 odstotkov maksimalnega srčnega utripa, telo po približno 20 minutah preklopi na kurjenje maščob. Zaradi tega dejstva so pred leti strokovnjaki za hujšanje priporočali predvsem počasen tek, kolesarjenje in manj intenzivne, vzdržljivostne športe.

Toda, kot kažejo najnovejše študije, je za hujšanje dokazano učinkovitejša visoko intenzivna vadba. In to iz več razlogov.


Rešitev: Ob vadbi, ki vam srčni utrip dvigne do neba, energijo (in odvečne maščobe!) namreč porabljate ne le med vadbo, temveč v veliki meri bolj kot pri nizko intenzivni vadbi tudi po treningu. Vi torej nič več ne telovadite, vaše telo pa intenzivno porablja kalorije. A ni to krasno?!

Poleg tega visoko intenzivna vadba spodbuja razvoj mišic, ki so že same po sebi večji porabnik kalorij kot maščobe. Da tega, da ste z več mišicami močnejši in je vaša telesna drža boljša, niti ne dodajamo.

 

PREBERITE TUDI: Kako pridobiti raven trebuh po porodu

 

Če je delovalo pri prijateljici, bo delovalo tudi pri meni.

K slabi pripravi na shujševalno dieto spada tudi preveč lahkotno gledanje na hujšanje. Res je, da je morda določena dieta delovala pri vaši prijateljici ali filmski zvezdi iz revije, ki ji je uspelo "čudežno" shujšati, toda to še ne pomeni, da je ta dieta prava tudi za vas oziroma vaše telo. 

Tako se pogosto zgodi, da se zaradi nepravilne diete ob hujšanju počutite vse bolj utrujeni in bolni. Seveda nemudoma prenehate hujšati.


Rešitev: Če vendarle ne želite hujšanja pod zdravniškim nadzorom, ki vam omogoča, da redno preverjate zdravstveno stanje telesa, se shujševalne diete lotite previdno in počasi.

Pri tem bodite pozorni na vse telesne znake, ki bi lahko kazali na to, da ste morda slabokrvni, dehidrirani, zakisani (pri hujšanju so organi razstrupljanja močno na udaru, zato morate poskrbeti, da zares popijete dovolj čiste vode!), vam mišice atrofirajo ali imate nejasne težave, ki lahko kažejo na težave s hormoni (to se zgodi, če jeste premalo beljakovin oziroma esencialnih aminokislin, ki so osnovni gradnik vseh celic).

 

Osnovno pravilo, ki ga mora vsebovati vsaka zdrava dieta je: Pazite, da pojeste dovolj zdravih maščob in beljakovin ter popijete dovolj čiste vode. Telo namreč najlažje pogreša sladkorje oziroma ogljikove hidrate.

Želimo vam uspešno hujšanje in ne pozabite - prav vsak zdrav človek lahko shujša!


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vadba za nosečnice – 2. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - VADBA V NOSEČNOSTI IN NJEN VPLIV NA NOSEČNICO IN OTROKA
2
Vadba za nosečnice - 3. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - OSNOVNA PRIPOROČILA ZA VADBO V OBDOBJU NOSEČNOSTI
2
Vadba za nosečnice – 1. del
Ženska, ki nadaljuje z vadbo tudi v obdobju nosečnosti, ima več energije za vsakodnevne dejavnosti. In tudi če ste že ve...
2
Nordijska hoja – Varna vadba za nosečnice
Nosečnost, porod in poporodno obdobje so gotovo najpomembnejši dogodki v življenju mlade ženske. Preplavljeno je s čustv...
2



Je trampolin škodljiv?
Na urološki kliniki opozarjajo, da so trditve o domnevni koristnosti vadbe na trampolinu za ženske zavajajoče. Tovrstno ...
Joga in dojenje
Joga je primerna za doječe mamice, ampak tukaj ne gre za jogo, kot jo je obiskovala pred nosečnostjo, ampak za prilagoje...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?