|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj lahko otrok slabo vpliva na vaše zdravje?

Uredništvo Ringaraja.net, 13.6.2011
Starševstvo je lahko nevarno za zdravje, vsaj glede na nove raziskave, ki kažejo, da so mamice z otroki manj fizično aktivne, kot ženske brez otrok. Kaj lahko naredite?

image
/11


To je žalostno, a resnično. Starševstvo je lahko nevarno za zdravje, vsaj glede na nove raziskave, ki kažejo, da so mamice z otroki manj fizično aktivne, kot ženske brez otrok. Raziskovalci iz Minnesote so opazovali 838 žensk in 682 moških in prišli do ugotovitve, da imajo otroci veliko negativnih vplivov na starše, še posebej na mame. 

 

Mamice se dokazano slabše prehranjujejo

Za mamice je značilno, da imajo višji indeks telesne mase in da se manj zdravo prehranjujejo, pijejo sladkane pijače in pojejo več kalorij in nasičenih maščob. Starši velikokrat pozabijo, da so svojemu otroku vzor. Še posebej, ko preidemo v obdobje, ko otrok želi posnemati odrasle. Raziskava tudi nakazuje, da so starši zaradi t.i. navideznega pomanjkanja časa bolj nagnjeni k pripravi zamrznjenih jedi ali obisku restavracij s hitro prehrano. 


Vzemite si čas za pripravo obroka. Postanite vzornik svojemu otroku in si skupaj z njim privoščite skupno telovadbo. 


Manj fizične aktivnosti

Ste vedeli, da je raziskavah mamica z otrokom prikrajšana za 1,5 ure fizične aktivnosti na teden v primerjavi z žensko brez otrok, ki opravi vsaj 6 h vadbe na teden. Ste vedeli, da Inštitut za varovanje zdravja priporoča vsaj 30 minut telovadbe na dan? 

Razumemo, da ste postali mamica in je vaš malček v središču pozornosti. Ste prilagodili svoj način življenja do te mere, da več ne hodite redno na vadbo? Kolikokrat ste se izgovorili, da je vaš otrok vzrok za „špricanje“ telovadbe? Kakorkoli pogledamo, skrbite za otroka 24 ur na dan, toda kako to vpliva na vaš urnik redne vadbe? Verjetno o redni vadbi ne moremo več govoriti, saj ste izpustili kar nekaj ur vadbe in z vsakim izgubljenim dnem imate manjšo motivacijo za ponovni obisk. 

 

Torej poglejmo, kateri so najbolj pogosti razlogi, da ne obiščete vadbe, odkar imate otroka:

a) Kdo bo skrbel za mojega otroka, ko bom jaz na vadbi?

b) Ne želim pustiti otroka pri varuški?

c) Saj že ves čas vadim z otrokom, ko ga spuščam v voziček in iz njega … tudi to so vaje ali ne? Hvala, sem že povsem dovolj utrujena!

 

Odgovori?

Udeležba vadbe za mamice ne pomeni, da se morate ločiti od svojega otroka. Vedno so na voljo načini, da lahko telovadimo z otrokom (navedeni so na koncu članka) in tukaj so vsi odlični razlogi, zakaj bi bilo dobro izvajati vsakodnevno vadbo: 

a) Vsakodnevna fizična aktivnost zmanjšuje vaš stres. Prava fizična utrujenost vam bo izboljšala spanec. 

b) Vadba vam pomaga ostati zdrava in jo povezujemo z zmanjšanjem nastanka bolezni in depresije (torej poslovite se od poporodne depresije in tistih dni, ko se vam zdi, da se je vaš otrok spremenil v malo pošast). 

c) Vadba za moč vam lahko pomaga preprečiti osteoporozo.

d) Z vadbo boste dvignili samozavest, povečali vzdržljivost in v končni fazi boste lahko brez problemov nadaljevali svojo poklicno pot ter hkrati odpravljali svoje delo kot mama dalj časa.

  

Vadba je lahko dobra tudi za vašega otroka!

a) vadba z otrokom bo omogočila, da se otrok nauči koordinacije, samostojnosti in novih položajev.

b) vi in otrok se boste zabavali, kobacali, smejali, se lovili ... vse skupaj mora biti zabavno (otroku pustite svobodo, da spozna druge vrstnike) 

c) če boste vključili v zgodbo še očeta (npr. da hodite skupaj kot družina), boste dodatno povezali družino. 

 

Mogoče raziskava bolj kaže na to, da otrok ni kriv za slabe odločitve staršev, vendar so starši povsem odrasli in sami odgovarjajo za svoje zdravje in posledično za zdravje celotne družine.  

 

Nekaj napotkov, kako stabilizirati svoj bioritem in oblikujte svojo postavo: 

a) Pri pripravi obroka, ločite kaj bo pojedel otrok in kaj boste pojedli starši. Verjamemo, da si želite poenostaviti delo, vendar se vprašajte ali si na dolgi rok resnično delate uslugo. 

b) Imate radi hitro pripravljeno hrano, nezdrave sladke ali slane priboljške? Ste se kdaj vprašali zakaj in kdaj jih zaužijete? Pogosto se takšna hrana zaužije zaradi stresa, hitenja ali preprosto dobite obiske. Vaš najboljši prijatelj v takšnih situacijah je kozarec vode. Pogosto ljudje napačno interpretiramo impulze in tako velikokrat zamenjamo žejo za lakoto. Zato ne zamenjajte vode za sadni jogurt ali sok.

c) Poletje je odlično za izvajanje vadbe v naravi. Kljub temu da imate otroka se lahko pridružite številnim programom, kjer lahko telovadite skupaj z otrokom.


Preberi še:

Z vozičkom do čvrste zadnjice

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vadba za nosečnice – 2. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - VADBA V NOSEČNOSTI IN NJEN VPLIV NA NOSEČNICO IN OTROKA
2
Vadba za nosečnice - 3. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - OSNOVNA PRIPOROČILA ZA VADBO V OBDOBJU NOSEČNOSTI
2
Vadba za nosečnice – 1. del
Ženska, ki nadaljuje z vadbo tudi v obdobju nosečnosti, ima več energije za vsakodnevne dejavnosti. In tudi če ste že ve...
2
Nordijska hoja – Varna vadba za nosečnice
Nosečnost, porod in poporodno obdobje so gotovo najpomembnejši dogodki v življenju mlade ženske. Preplavljeno je s čustv...
2



Pilates za mamice po porodu
Porod je zagotovo velika sprememba v življenju mlade mamice. Pogosto se veliko stvari postavi »na glavo«. Vendar smo nar...
Zabavne vaje za dejavno življenje
Strokovnjaki za fitnes so prepričani, da je vadba uspešna le, če jo jemljemo kot zabavo, ter da je dolgo pešačenje enako...