|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nosečniške težave: kako si pomagati z eteričnimi olji

Nataša Maurer Špiranec, 8.11.2023
Zdravilne rastline in njihova eterična olja lahko izredno olajšajo lažje nosečniške tegobe in neprijetnosti, dobrodošli pa so tudi pri samem porodu. Preverite, kako si lahko s pomočjo eteričnih olj lajšate nosečniške težave.

image
Z negovalno mešanico eteričnih olj si lahko polepšamo nosečnost. (Freepik.com)
/11


Veliko bodočih mamic se šele v nosečnosti docela zave pomena skrbi zase, saj jih v to prisilijo nove potrebe, utrujenost, manjše in večje nosečniške težave ter, seveda, želja, da bi zagotovile čim boljše pogoje za zdrav razvoj malega bitja pod svojim srcem.

 

Zdravilne rastline in njihova eterična olja lahko izredno olajšajo lažje nosečniške tegobe in neprijetnosti, dobrodošli pa so tudi pri samem porodu. V ta namen jih s pridom uporabljajo tako tradicionalne in alternativne metode zdravljenja kot tudi sodobne klinike po vsem svetu. Vendar nikoli ni odveč poudariti, da pri resnejših zapletih nikakor ne morejo nadomestiti zdravnika!

 

PREBERITE TUDI: Aromaterapija v nosečnosti

 

1. Strije

Izdelamo negovalno mešanico iz 50 ml maščobne osnove (najprimernejša so mandljevo, avokadovo, jojobino ali makadamijino olje), ki jo obogatimo s 5–10 kapljicami eteričnih olj mandarine, pomaranče, ilang ilanga, nerolija ali rožnega lesa. Vsakič, ko nam negovalna mešanica poide, si pripravimo novo. Dobro je, če sestavine pri tem spremenimo, kajti telo se na učinke eteričnih olj sčasoma navadi. Opisano mešanico vsak dan (najbolje pred počitkom ali po prhanju) obilno vmasiramo v kožo trebuha, prsi in bokov. Začnemo po 4. mesecu nosečnosti.


2. Utrujenost

Osvežila in poživila nas bodo olja vseh vrst citrusov in pelargonije, eterično olje sivke pa bo pripomoglo k sprostitvi in uravnovešenju. Pri izčrpanosti in občutku teže se odlično obnese masaža stopal, mlačna kopel ali preprosto odišavljanje prostora. Izberemo tisto eterično olje (ali kombinacijo do treh vrst olj), ki nam trenutno diši najbolj poživljajoče.


3. Otekanje nog

Noge za četrt ure namočimo v toplo vodo s približno 150 g soli, ki smo jo temeljito zmešali s tremi kapljicami eteričnih olj pelargonije, pomaranče, limone ali grenivke. Enaka olja uporabimo za nežno masažo celotnih nog od stopal navzgor: v žlico maščobnega olja (olivno, mandljevo, sončnično) kanemo do 3 kapljice eteričnih olj.

Neposredno po nožni kopeli ali masaži je dobro vsaj 10 minut sproščeno ležati z dvignjenimi nogami: ta klasični postopek bo razbremenil venski krvni obtok in čudovito sprostil preobremenjene mišice spodnjega dela telesa.


4. Slabosti

Nekatere nosečnice ob občutku slabosti močno zavračajo sleherno močno vonjavo, drugim prijetne dišave pomagajo, da »pridejo k sebi«. Privoščimo si lahek jutranji prigrizek že v postelji, pijmo ingverjev čaj in blago odišavimo bivalne prostore z eteričnimi olji limone, zelene mete, sivke ali evkaliptusa. Olja kanemo na kosem vate, ki ga položimo v bližino, ali pa uporabimo poseben gorilnik z največ petimi kapljicami omenjenih eteričnih olj oz. njihove mešanice.

 

PREBERITE TUDI: 9 nasvetov, kako si pomagati pri jutranji slabosti


5. Razdražljivost in čustvena nihanja

Omilila jih bodo eterična olja nerolija, kamilice, ilang ilanga, sivke, bergamotke, mandarine in palmaroze. Uporabimo tisto olje, ki nam najlepše diši, na katerikoli opisani način. Najhitreje in najpreprosteje je, če jih v kriznih trenutkih poduhamo kar naravnost iz stekleničke.


6. Nespečnost

Pogosta je v zadnjem trimesečju nosečnosti, ko se ne moremo več udobno namestiti, marsikdaj pa nas prebudi tudi otročkovo živahno premikanje v tesnem prostoru našega trebuha ... Počasna, božajoča masaža križa, hrbta in nog bo prijetno uspavala mamico in malega »divjaka« – v masažno mešanico vključimo eterična olja sivke, palmaroze in/ali rimske kamilice.


7. Sprostitev napetih mišic

Zlezimo v toplo kopel, ki smo jo odišavili z eteričnim oljem rimske kamilice, sivke ali pomaranče. Med lebdenjem v kopeli z rokami narahlo gnetimo in potresajmo prenapete mišice. Po kopeli si obvezno privoščimo nego kože celega telesa, kar nas bo dodatno sprostilo.


Ne pozabimo, da je ob vsem znanju in izbiri eteričnih olj najpoglavitnejše vodilo jezik našega telesa; poslušajmo ga in se mu prepustimo! Če nam masaža, kopel ali vonj aromatične mešanice začnejo zbujati neugodje, postopke obvezno prekinemo!

 

PREBERITE TUDI: Kako se telo med nosečnostjo spreminja? (VIDEO)

VIR: Revija Otrok in družina

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
5
Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.
4
Resnice in neresnice o nosečnosti
Ali drži, da oblika trebuha razkriva spol otroka? Je res, da nekatere nosečnice 'nosijo bolj v križu'? Se nosečniški tre...
3
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
3



Nosečniška sladkorna bolezen in pridobivan...
Nove raziskava, v katero so zajeli 8352 nosečnic kaže, da prekomerno povečanje telesne teže med nosečnostjo ni pomemben ...
Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?