|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Novorojenček mora spati skupaj s starši

M. T., 9.11.2023
Kot pravi ameriška študija, bi moral novorojenček do šestega meseca obvezno spati v isti sobi kot starši, vendar ne tudi v isti postelji.

image
Najbolje bi bilo, da bi otroci v sobi s starši spali do enega leta starosti. (Freepik.com)
/11


Prvih šest mesecev bi morali novorojenčki obvezno spati v isti sobi s svojimi starši, vendar ne v isti postelji, so v raziskavi zapisali ameriški pediatri. Svetujejo, da naj novorojenček spi na posebni otroški posteljici v isti sobi. Posteljica naj ima kakovostno ležišče, nikakor pa za nočno spanje ni primerno mehko ležišče, gugalnik ali kavč. Kot so zapisali akademiki, bi bilo najbolje, da bi otroci v sobi s starši spali do enega leta starosti.


Nevarnost nenadne smrti dojenčka v spanju

Spanje dojenčka in staršev v isti sobi je priporočljivo zaradi zmanjšanja možnosti za takoimenovan sindrom nenadne smrti dojenčka ali "smrt v zibelki" (SIDS - sudden infant death syndrome) in tudi zaradi drugih oblik smrti dojenčkov, ki se lahko zgodijo v spanju, na primer zadušitev. 

Sindrom nenadne smrti v zibelki je nenadna in nepričakovana smrt dojenčka ali malega otroka v obdobju med drugim tednom in prvim letom starosti. "Ne vemo zanesljivo, kaj je vzrok za sindrom nenadne smrti dojenčka (SNSD), imamo pa svoje teorije," pravi dr. Lori Feldman Winter, članica delovne skupine za SNDS in soavtorica raziskave. Teorije predvidevajo, da je vzrok v tem, da dojenčkovi možgani niso dovolj razviti, da bi uravnavali dihanje (disfunkcija srednjih nadzornih kardio-respiratornih mehanizmov), da ima dojenček prepreko v nosu ali preprosto, da so nekateri novorojenčki bolj ranljivi zaradi genetike oziroma dolečenih telesnih značilnosti.


DEJAVNIKI TVEGANJA "SMRTI V ZIBKI":

• Nizke temperature – zimski meseci

• Napadi apneje pri katerih je potrebno oživljanje                                                            

• Nizka porodna teža

• Slab socialno-ekonomski status

• Mati mlajša od dvajset let

• Zdravila v nosečnosti

• Kajenje med nosečnostjo

• Pregrevanje

• Predhodna bolezen

• Mehka spalna podloga

• Predhodni SIDS


PREBERITE TUDI: Zaležana glava pri dojenčku: Kaj storiti?


Skupno spanje znižuje tveganje SNDS

Raziskava Akademije za pediatrijo, ki so jo predstavili na nacionalni konferenci v San Franciscu, dokazuje, da starši, ki si delijo sobo z dojenčkom, lahko za več kot 50 odstotkov zmanjšajo možnost za SNDS. "Dojenček, ki je blizu mame, se počuti varneje in je zato bolj umirjen oziroma je zanj določena spodbuda, če je v istem prostoru kot druga oseba," pravi dr. Winter in dodaja, da lahko matere tudi z dojenjem zmanjšajo možnosti smrti dojenčka v spanju za kar 70 odstotkov. "Dojenje ščiti pred mnogimi negativnimi vplivi," poudarja. Če je torej SNDS povezan z zmanjšano zmožnostjo odziva dojenčka na prekinitve dihanja, potem vsak dejavnik, ki doprinaša k otrokovemu odzivu ali k materinemu zavedanju otroka, znižuje možnost SNDS. In natanko to vlogo (poleg vseh ostalih) odigra nočno dojenje in skupno spanje matere in otroka.


Kako pogosta je "smrt v zibki"?

V ZDA vsako leto v spanju umre 3.500 dojenčkov, kažejo statistike Centra za nadzor bolezni in preventivo. 44 procentov teh smrti povzroča SNDS, 25 odstotkov je nesrečnih zadušitev, za ostale smrti razlogi niso poznani. Po definiciji je SNDS smrt, ki se najpogosteje pripeti v prvem letu otrokovega življenja, najpogostejši pa je v obdobju od enega do petih mesecev. Kar 90 odstotkov teh smrti se pripeti pred dojenčkovim šestim mesecem starosti. "Dojenčki bi morali s starši deliti sobo za spanje vse do enega leta starosti, saj vse do takrat obstaja možnost za SNDS," pravi Winterjeva.

Z načrtno kampanjo v 90-tih letih se je povečalo zavedanje o SNSD in poseldično se je zmanjšalo število smrti, vendar vse od takrat število smrti ne upada več. Z najnovejšimi dognanji raziskovalci upajo, da bo število smrti dojenčkov v spanju še upadlo. "Skupno spanje je priporočljivo - vendar ne v isti postelji - in podatki potrjujejo, da ima spanje v sobi staršev preventivne učinke na SNSD," pravi dr. Ari Brown, pediater iz Austina in avtor knjige iz serije Baby411, ki sicer ni sodeloval v omenjeni raziskavi, se pa strinja, da je priporočilo iz raziskave dobro.

Razlogi za pozitivne učinke skupnega spanja niso popolnoma dognani. "Ni popolnoma poznano, zakaj je tveganje manjše," pravi Brown: "Mogoče gre za starševski sedmi čut, da zaslišijo, če dojenček ob njih začne povzročati nenavaden hrup, s čimer lahko rešijo svojega otroka." Strokovnjaki menijo, da je dojenčka, ki spi poleg vas, lažje nadzorovati.


Starši skupno spanje že prakticirajo

Glede na ugotovitve dr. Jennifer Shu, pediatrinje iz Atlante in strokovne urednice portala HealthyChildren.org, je spanje z dojenčkom v isti sobi med starši precej razširjeno in večina staršev to že počne. "Po navadi si starši od prvega dne delijo sobo z novorojenčkom, kasneje pa pogosto sprašujejo, kdaj je pravi čas, da ga preselijo v svojo sobico." Po njenem mnenju je to dobro, hkrati pa poudarja, da morajo starši razumeti tudi pomen ločenih postelj za spanje. "Postelja odraslih ni narejena za dojenčke," pravi in poudari nevarnosti, ki jih za dojenčka predstavljajo velike perjanice, balzine in rjuhe. "Če se odločite, da boste z dojenčkom delili tudi posteljo, poskrbite, da bo ta podobna zibelki oziroma otroški posteljici."


PREBERITE TUDI: Kaj je rožnati šum in kako otroku pomaga zaspati?


Priporočila za spanje dojenčkov

Najnovejša raziskava prinaša številne dobre prakse, s katerimi lahko preprečimo SNSD med novorojenčki. Otroka dajemo spat na hrbet, ležišče zanje naj bo večje trdote, posteljnina naj se tesno prilega ležišču, izogibati pa se je potrebno uporabi mehkih dodatkov, kot so blazine in odeje. "V otrokovi postelji naj ne bo nobenih blazin, dodatnih rjuh, odej ali drugih predmetov, ki lahko ovirajo otrokov dihanje ali povzročajo pregrevanje," svetuje dr. Winterjeva. Prav tako otroka ni priporočljivo dajati spat na fotelje, kavče ali oblazinjene stole. "Vemo, da so takšne površine za otroka nevarne," dodaja dr. Rachel Moon, ki je prav tako ena od soavtoric raziskave.


Dojenje zmanjšuje nevarnost za smrt v zibki

Tudi dr. Moonova pravi, da dojenje zmanjšuje nevarnost za SNDS za kar 70 odstotkov, hkrati pa poudarja, da morajo biti starši pri tem previdni, da med dojenjem ne zaspijo. "Včasih je težko zdržati, da med nočnim hranjenjem ne zaspimo ... starši smo utrujeni," in tudi sama priznava, da je pogosto zaspala, ko je dojila svojega sina. "Imeli smo precejšnjo srečo, da je otrok spolzel med naju z možem in ni padel na tla."

"Nevaren je lahko tudi stol za dojenje ali gugalnik," pravi Winterjeva, zato: "Priporočamo, da otroka hranite v postelji in ga nato položite na njegovo ležišče."


Obe avtorici se zavedata, da so podali veliko priporočil, vendar so enostavna za razumevanje in upoštevanje. "Vemo, da so starši vzhičeni ob prihodu novorojenčka domov, zato jim želimo podati jasne in enostavne usmeritve glede spanja, da bodo manj zaskrbljeni zaradi SNDS", za konec dodaja Moonova.


PREBERITE TUDI: Masaža dojenčkove dlani pripomore k boljšem spancu


Poglejte si tudi video izjavo pediatrov za televizijski program CTV News Channel, s strokovnimi odgovori na najnovejša priporočila prediatrov.

Povezava na video >>> (Video je v angleškem jeziku.)


VIR: Fox13now.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...
4
Resnična zgodba: Nezvestoba nama je pomagala
To je zgodba o prevari. O bolečini in okrevanju. O iskanju ljubezni. In zmagi. Izkušnja, ki je za nama naju je okrepila ...
4
Ločitvena stiska pri dojenčku in otroku
Obdobje ločitvene stiske je čustveno naporno tako za otroke kot tudi za starše, vendar pa obstajajo načini, kako lahko l...
3
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
3



Neverjeten trik: Uspavajte dojenčka v eni ...
video
Po internetu je zakrožil nenavaden trik. Neki očka, ki je poskušal na vse mogoče načine uspavati dojenčka, je uspel z ze...
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?