|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj je rožnati šum in kako otroku pomaga zaspati?

Uredništvo Ringaraja.net, 19.12.2023
Za uspavanje otrok se starši poslužujemo različnih trikov. Eden najbolj priljubljenih načinov je uporaba metode »belega šuma«. Vendar se v zadnjem času veliko govori tudi o še bolj učinkovitem rožnate šumu. Kako vam lahko ta šum pomaga pri uspavanju?

image
Rožnati šum je nežnejši za ušesa in je boljša možnost za pomiritev in uspavanje otroka. (Freepik.com)
/11


Beli šum se nanaša na pomirjujoč, monoton zvok, ki izniči vse druge zvoke in otroku pomaga zaspati. Tudi rožnati (ali roza) šum, tako kot beli, prekrije neprijetne zvoke, ki lahko motijo spanec, a ima še nekaj drugih prednosti pred belim šumom.


Razlika med rožnatim in belim šumom

 Rožnati šum je vrsta zvoka, ki vsebuje vse zvočne frekvence, ki jih lahko sliši človek, a za razliko od belega ne izvaja vseh frekvenc enakomerno. Beli šum je monoton zvok, rožnati šum pa je različica belega šuma, ki proizvaja globoke, bogate in monotone zvoke. Tako so visoke frekvence manj intenzivne.


Za mnoge je nujno, da se prekrije moteče zvoke iz okolja, a brez motečih neprijetnih tonov, ki znajo zveneti rezko in preostro. Beli šum je npr. statika televizije, šum ventilatorja ali fena ipd. A ker je človeško uho bolj občutljivo na visoke zvoke, so nekateri zvoki lahko zelo neprijetni, stresni in (z)motijo spanec, Beli šum namreč pogosto zaznavamo kot visokofrekvenčno brenčanje.

Rožnati šum to težavo odpravi, saj ne predvaja visokih frekvenc. Tako ušesa, pa tudi možgani niso obremenjeni, temveč zvok nanje deluje nadvse pomirjajoče, saj se predvajajo le nižje frekvence.

 

PREBERITE TUDI: Najboljše glasbene uspavanke za dojenčke (in starše)

 

Najboljši primeri rožnatega šuma 

Popolni primeri rožnatega šuma so zvoki srčnega utripa, zvok oceanskih valov, ropotanje dežnih kapelj ali šelestenje listov na drevesih. Rožnati hrup je nežnejši za ušesa in boljša možnost za pomiritev in uspavanje dojenčka.


Rožnati šum je precej novejša stvar kot beli in še ni bilo narejenih veliko raziskav, a ko so beli šum predvajali bolnikom v bolnišnicah, so ti zaspali skoraj 40 odstotkov hitreje; prav tako dojenčki. Otroci se ob belem šumu bolje koncentrirajo. Lahko predvidevamo, da bodo dojenčki s pomočjo roza šuma zaspali še lažje in hitreje, saj nima nobenih motečih frekvenc.

Ena izmed raziskav o rožnatem šumu, objavljena leta 2017, je pokazala, da se med spanjem ob rožnatem šumu poviša aktivnost počasnega valovanja v možganih, ki je povezano z globljim spancem.


Ali takšen "zvok" otroku res pomaga spati?

Tako beli kot rožnati šum sta varna za dojenčke, če upoštevamo nekaj stvari.

Pozorni morate biti na glasnost. Idealna glasnost je približno enaka zvoku vode v tuš kabini. Vse, kar je glasnejše od tega, lahko poškoduje občutljiv sluh novorojenčka. Položite glavo na mesto, kjer dojenček spi, da preverite, ali je glasnost zvoka ugodna.

Druga pomembna stvar je, da vir hrupa postavite na varno razdaljo od dojenčka, ki naj bo nekaj korakov stran od dojenčka, na primer postavljen na omarico, ki se nahaja nasproti posteljice, kjer dojenček spi.


Rožnati šum lahko otroku predvajate s pomočjo različnih naprav, ki ga oddajajo, lahko pa si preorsot pomagate tudi z aplikacijami na mobilnem telefonu.

 

PREBERITE TUDI: Formula za uspavanje jokajočega dojenčka v 13 minutah


VIRI: Ringeraja.rs, Planet Lepote, Bodi Eko

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

VIDEO: Črpanje mleka brez prsne črpalke
Naučite se iztisniti mleko iz dojke brez uporabe prsne črpalke s, tako imenovano, marmet tehniko stiskanja. Poglejte si ...
7
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
6
5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih...
Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnj...
6
Neverjeten trik: Uspavajte dojenčka v eni ...
Po internetu je zakrožil nenavaden trik. Neki očka, ki je poskušal na vse mogoče načine uspavati dojenčka, je uspel z ze...
6



Zgodbe malih junakov: Roditi bi se morala ...
photo
7. 11. 2019, ob 9.34 se je rodila naša Klara, v 25. tednu nosečnosti, težka 730g in velika 34cm. Teh podatkov si nisem m...
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?