|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Za nosečnice, doječe mame in otroke bele zalivke po novem brezplačne

Uredništvo Ringaraja.net, 12.7.2018
Bele zalivke namesto amalgamskih so po novem za nosečnice, doječe mamice in otroke do 15. leta brezplačne. S 1. julijem je namreč pričela veljati evropska uredba, ki članice zavezuje k temu, da to storitev v celoti krije zdravstvena blagajna.

image
Zobrozdravnik vam mora belo zalivko narediti brez doplačila.
/11


Evropska uredba določa, da zobozdravniki pri otrocih do 15. leta, nosečnicah in doječih materah uporabijo bele zalivke in ne več amalgamskih. To v praksi pomeni, da tej skupini pacientov ni več potrebno plačevati za bele zalivke, ampak jim jih v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Kot je povedal generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj, bodo v prihodnjih dneh izvajalcem zobozdravstvenih storitev poslali navodila o novostih glede uporabe belih zalivk.

 

Škodljivost amalgamske zalivke

Srebrne ali amalgam zalivke vsebujejo 50 odstotkov živega srebra, spojine, ki je znanstveno dokazano bolj strupena kot svinec, kadmij ali arzen. Glede na številne raziskave obstaja verjetnost, da živo srebro začne uhajati iz amalgam zalivke in skozi čas domnevno zapusti zalivko ter v majhnih količinah prodre v telesne organe. Telo jih odlaga predvsem v živčnem tkivu, pa tudi v drugih tkivih in organih. Nekateri strokovnjaki s področja zdravstva verjamejo, da živo srebro povzroča fizične in psihološke težave ter neposredno vpliva na večino možganskih funkcij.

Doktorica dentalne medicine, Sabina Markoli, je za Primorske novice povedala, da z amalgamskimi zalivkami načeloma nič ne tvegamo, razen ob dokazani škodljivosti za posameznika. O morebitni zamenjavi pa se je smiselno pogovoriti z zobozdravnikom.

 

Dražji material, ne delo

Na leto bo to zdravstveno blagajno stalo okoli 1,3 milijona evrov več, ne gre pa za bistveno dražji material za izdelavo bele zalivke v primerjavi z amalgamsko, ampak za skoraj tretjino večji strošek dela. "To bomo zagotovili v okviru obstoječih sredstev ZZZS," je na današnji novinarski konferenci pojasnil Sušelj.

Omenjena evropska uredba obenem nalaga državam, da do 1. julija 2019 naredijo načrt, kako se postopoma posloviti od amalgamskih zalivk. Načrt mora pripraviti ministrstvo za zdravje, je pojasnil prvi mož zdravstvene blagajne.

 

Izvajalci, ki bodo ZZZS obračunali bele zalivke za nosečnice ali doječe matere, morajo glede na navodila v okrožnici zapisati stanje zavarovanke v kartoteko. Doječa mati lahko dobi belo zalivko na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja dokler doji, a najdlje do 18. meseca starosti otroka.
Če so izvajalci vstavili pri teh skupinah bele zalivke v obdobju med 1. julijem in koncem avgusta, na ZZZS predlagajo, da te storitve obračunajo septembra.
Ljudje se odločajo za bele zalivke po dogovoru z lečečim zobozdravnikom. Doplačila za bele zalivke so različna, odvisna so od uporabe diagnostičnih in terapevtskih aparatur in materialov, porabe časa ter znanj in veščin zobozdravstvenega osebja.
Novosti glede belih zalivk veljajo samo za omenjene skupine, ostalim bodo zobozdravniki vstavili amalgamske, če ne bodo pristali na doplačilo.

Izvajalci, ki bodo nosečnici oziroma doječi mamici naredili belo zalivko, morajo po navodilih ZZZS-ja njeno stanje zapisati v kraton. Kot poročajo na portalu Primorske.si, lahko doječa mati dobi belo zalivko na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja dokler doji, a najdlje kot do 18. meseca starosti otroka.

 

 

Vračilo za že plačano storitev

Če je otrok do 15. leta, doječa mati ali nosečnica od 1. julija doplačala za belo zalivko, ima pravico od zdravstvene blagajne terjati povračilo teh sredstev po priznani ceni ZZZS. Možnost je tudi, da bodo izvajalci ZZZS zaračunali storitve izdelave belih zalivk tem skupinam še do septembra, z računom pa boste lahko zahtevali vračilo plačila storitve pri ZZZS.

 

Novosti glede belih zalivk veljajo samo za omenjene skupine, ostalim bodo zobozdravniki vstavili amalgamske, če ne bodo pristali na doplačilo. Za bele zalivke se lahko odločite po dogovoru z lečečim zobozdravnikom. Doplačila za bele zalivke so različna, odvisna so od uporabe diagnostičnih in terapevtskih aparatur in materialov, porabe časa ter znanj in veščin zobozdravstvenega osebja, še pišejo na Primorske.si.

 

Vlada je na pobudo ZZZS tudi že sprejela povečan obseg programa za zobozdravstvo odraslih in mladine za pet odstotkov, kar bo veljalo za celotno letošnje leto, je povedal direktor sektorja za informiranje v ZZZS Damjan Kos.

 

Previdno pri menjavi zalivke!

Številni strokovnjaki priporočajo, da amalgamske zalivke odstranite in vam jih izbrani zobozdravnik nadomesti z drugim materialom. Pri samem menjavanju amalgamskih plomb za bele pa je potrebna previdnost, kajti ravno ob brušenju le-teh prihaja do zastupitve organizma z amalgamom in živim srebrom.

Med nosečnostjo odstranjevanje amalgamskih ni priporočljivo, saj lahko živo srebro preide z matere neposredno na zarodek in pri njem povzroči hude motnje.

 

ČLANEK JE BIL DOPOLNJEN 27. 7. 2018

VIR: STA, Primorske.si


7 stvari, ki dojenček počne v trebuhu
Brce že prepoznate, kaj pa še kaj drugega počne vaš dojenček v trebuhu? Preberite, presenečeni boste, kaj vse počne malo...
4
Prva znamenja poroda
Ko se bliža dan poroda, je vse več znamenj, ki nakazujejo na to, da se bo porod začel. Nekatera so prava, nekatera pa ne...
4
Zeliščni čaji v nosečnosti - da ali ne?
Za kavo večina nosečnic ve, da ni priporočljiva v nosečnosti. Kaj pa čaj? Je pitje čaja res bolj zdrava izbira kot kava?
3
VIDEO: Zakaj je pomembno spremljati otroko...
Brce v trebuščku so dokaza, da se dete dobro razvija, je aktivno in da nosečnost poteka tako kot je treba. Zato je med n...
3


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Najpogostejše kromosomske napake
Ali ste vedeli, da verjetnost, da bo otrok imel Downov sindrom, znatno narašča s starostjo nosečnice? Če je verjetnost p...
Vnetje dlesni v nosečnosti
Vnetje dlesni je v nosečnosti zelo pogost pojav in če jo odkrijemo pravočasno ter pravilno zdravimo, ni nevarna niti za ...
Duda
Michonne RR

Do kdaj je imel vaš otrok dudo?