|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otekanje med nosečnostjo

Uredništvo Ringaraja.net, 20.6.2023
Otekanje med nosečnostjo je pogosteje v toplih dneh. To je vse, kar morate vedeti - kako si pomagati in kdaj je treba k zdravniku.

image
Na otekanje vpliva vročina. (Foto: Freepik.com)
/11


Zatekanje je normalen pojav v nosečnosti. Ponavadi se pojavi okoli 5. meseca, najbolj izrazito pa je v zadnjem trimesečju.

Najbolj pogosto se kaže v zatekanju nog - gležnjev in stopal, pa tudi zapestij, prstov in na obrazu. Zatekanje je močnejše zvečer, v vročini ali če ima nosečnica prekomerno telesno težo.

 

Je otekanje nevarno v nosečnosti?
Čeprav je otekanje nekaterih delov telesa med nosečnostjo pogost pojav in ne predstavlja nevarnosti ne za mater ne za otroka, še vedno obstajajo situacije, ko otekanje kaže na resne zdravstvene težave.
Če opazite otekanje sklepov in zastajanje tekočine v telesu, o tem obvezno obvestite svojega zdravnika, da bo izključil morebitne resnejše težave, kot sta preeklampsija in globoka venska tromboza.

 

Kako nevarno je otekanje med nosečnostjo?

Navadno je zatekanje delov telesa v nosečnosti pogost in normalen pojav ter ne predstavlja tveganj za mamo ali otroka. Lahko pa otekanje kaže na resnejše zdravstvene težave, kot sta preeklampsija in globoka venska tromboza.

Če opazite močno zatekanje, se nujno obrnite na svojega ginekologa, da izključi možnost resnejših težav.

 

PREBERITE TUDI: To počnejo dojenčki v trebuhu

 

Kako preprečiti otekanje med nosečnostjo?

Najbolj pomagajo zmerne vaje, ki bodo pognale krvni obtok in s tem odpravile otekline. Med sedenjem lahko delate krožne gibe s stopali, učinkovita je tudi nežna masaža.

Ne stojte veliko časa, redno počivajte in sedite z dvignjenimi nogami.

Če vam otekajo roke, jih držite dvignjene nad srcem, namesto da jih sprostite. Izogibajte se nošenju tesnih oblačil ali čevljev.

 

To je še nekaj drugih nasvetov, ki vam bodo v pomoč:

 

1. Zmanjšajte vnos soli

Sol v telesu zadržuje vodo, zato lahko zmanjšan vnos vpliva na zmanjšanje zadrževanja v telesu.

 

PREBERITE TUDI: 8 načinov, da se znebite nosečniških strij

 

2. Povečajte vnos magnezija

Magnezij se je izkazal za zelo koristnega pri zmanjševanju zastajanja vode. Dobri viri magnezija so oreščki, polnozrnata žita, temno zelena listnata zelenjava in temna čokolada, na voljo pa je tudi kot dodatek v prahu.

 

3. Povečajte vnos vitamina B6

Vitamin B6 lahko pomaga zmanjšati zastajanje vode v telesu, živila, bogata z vitaminom B6, pa so banane, krompir, oreščki in meso.

 

4. Jejte hrano, bogato s kalijem

Kalij lahko zmanjša zastajanje vode s povečanjem proizvodnje urina in zmanjšanjem količine soli v telesu.

 

5. Izogibajte se rafiniranim sladkorjem

Uživanje rafiniranih sladkorjev lahko zviša raven inzulina v telesu, kar poveča resorpcijo soli v ledvicah, kar povzroči zadrževanje vode v telesu.

Vir: yumama

PREBERITE TUDI: Kako pogosto se dojenčki premikajo v trebuščku

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je bruhanje med nosečnostjo nevarno?
Zakaj je nosečnicam slabo? Je bruhanje lahko nevarno? Kako lahko slabost olajšate?
5
VIDEO: Razvoj dojenčka v maternici
Video prikazuje, kako se v maternici razvija vaš čudoviti zaklad.
4
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
4
Kakšen je v resnici seks v nosečnosti?
Veliko žensk ima v nosečnosti večjo željo za seks, nekatere pa v tem obdobju ne občutijo seksualne sle. V obeh primerih ...
4



Kdaj te bom prvič začutila?
Od tistega dne dalje, ko se nosečnici na testu pokaže tisti magični plusek, komaj čaka, da bo začutila prve gibe svojega...
Varna vadba v nosečnosti
Cilj vadbe v obdobju nosečnosti naj bo predvsem to, da se nosečnica dobro fizično in psihično pripravi na sam porod. Por...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?