|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otroška igra - kako lahko pomagate starši

mag. Neja Samar Brenčič, Zavod IZRIIS, 25.4.2011
Spodbuda ni prisila. S pravilno spodbudo lahko otroku preko igre pomagate razviti osnovne spretnosti in pestro domišljijo. Preverite kako ...

image
/11


Kaj vemo?

• Zelo majhni otroci preživijo vsaj 20% svojega časa in energije v igri.

• Igra je aktivnost:

o v kateri vaš otrok uživa,

o ki je preprosta, spontana, prilagodljiva, je brez določenega cilja,

o ki jo začne in konča otrok.


• Otroška igra ponuja dobre priložnosti za učenje. Gradi sposobnosti, ki kasneje pomagajo otroku učiti se branja, pisanja in matematike.


• Ko vaš otrok sodeluje v dramatični igri (ko se npr. igra hišo, kocke, vlak, šolo), uporablja svoje domišljijske spretnosti, spretnosti pripovedovanja zgodb in spretnosti reševanja problemov. Te spretnosti mu v zameno pomagajo učiti se brati, pisati in ustno komunicirati.


• Ko se vaš otrok pretvarja z uporabo predmetov v igri, se nauči, da simboli, kot so črke, predstavljajo izgovorjeno besedo. Na primer, ko se igra »trgovino« in uporablja predmete, kot so nakupovalni seznam in listke s cenami, se nauči, da imajo črke in številke na teh predmetih pomen.


• Tri glavne kategorije igre: socialna, miselna in fizična igra.


• Vaš otrok gre, ko odrašča, skozi različne stopnje socialne igre:

o Najprej se igra sam (samotna igra). To je značilno pri 2-letnem otroku, a se nadaljuje skozi predšolska leta.

o Nato se igra blizu otrok, vendar z njimi ne sodeluje (vzporedna igra). To je značilno za 2- in 3-letnega otroka.

o Kasneje se igra z drugimi otroki in se nauči sodelovanja in pogajanja (skupinska igra). To je značilno za 3- in več letnega otroka.


• Miselna igra uporablja jezikovne in miselne spretnosti in lahko vključuje pretvarjanje. V takšni igri vaš otrok lahko uporablja predmete ustvarjalno. Lahko na primer uporablja banano za telefon, leseno palčko za čarobno paličico, ali prazno škatlo za časovni stroj. Takšna vrsta igre vključuje tudi konstrukcijsko igro (puzle, kocke za grajenje, itd.).


Fizična igra, vključno zunanjo igro, je pomembna za motorični razvoj tvojega otroka (moč, vzdržljivost, spretnost), fizično zdravje in njegovo zmožnost zbranosti v šoli.

 

 

Posvečanje pozornosti …Kaj lahko storimo?
… sodelovanju z otrokom med igro. Lahko mu pomaga razviti jezikovne spretnosti, spretnosti reševanja problemov in ustvarjalnost. Te spretnosti bodo kasneje pomagale otroku brati in pisati.

  Pomagajte svojemu otroku razviti osnovne spretnosti s preprostimi rutinami, kot so zgodbe za lahko noč in igra pretvarjanja.

o Spodbujajte svojega otroka, da začne in vodi igralne aktivnosti.

o Omogočite otroku čas, prostor in pripomočke (oblačila za maskiranje, škatle, itd.) za igro vlog.

o Peljite otroka na izlete, da vzpodbudite njegovo domišljijo.

… omogočanju igralnega prostora, kjer je veliko črk in besed (knjige, plakati, znaki). To mu bo pomagalo, da se seznani s črkami in besedami ter kako so uporabljene.
o Organizirajte otrokov igralni prostor tako, da povezuje črke in besede med igro pretvarjanja (za »restavracijo« mu priskrbite menije, račune, itd.).
… vodenju otroka med igro, če je to potrebno.

o   Pomagajte otroku, če postaja preveč utrujen in nejevoljen. Ponudite mu na primer pomoč, če se njegov stolp iz kock maje.

o Poskusite, da ne bi preveč nadzirali ali strukturirali njegovega časa za igro.

… pomembnosti prostega časa za vašega otroka. Spodbujevalne aktivnosti ne pomenijo vedno strukturiranih aktivnosti. o Med igro priskrbite otroku papir, voščenke, barve, lepilo, plastične črke in sestavljanke.

o Zaupajte svojemu otroku, da lahko vodi svojo lastno igro in da se iz nje uči.

o Dovolite mu, da se igra!

 


Družinski center OAZA vas vabi na brezplačen pogovor ali posvet. Dobrodošli ste, da nas obiščete, skupaj s partnerjem, sami ali z otrokom, kadar imate velika ali mala vprašanja. Čaka vas prijetno vzdušje ter svetovalka ali svetovalec za zakonska in družinska vprašanja.

Prosimo vas, da svoj obisk predhodno najavite na številko 031/691 - 119 ali elektronski pošti info@izriis.si

Za več informacij obiščite spletno stran www.izriis.si/druzinsko-svetovanje.html

Programe sofinacira Ministrstvo za delo družino in socialne zadeve in Mestna občina Ljubljana


 

Preberi še:

Navezanost in pozornost

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
136
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
19
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
7
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
7



Kako vzpostaviti večerno rutino?
Če vam težave dela večerna rutina, lahko postavite časovni okvir in označite na uri – ob 18:30 se pripravimo za v postel...
BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?