|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Partnerstvo po rojstvu otroka: Ko se moškim zdi, da izgubljajo svojo partnerko

Mojca Majerle, univ. dipl. psih., 6.10.2023
Moškemu se lahko po rojstvu otroka začne zdeti, da je sedel na vlak, ki ga ne pozna in ne ve, kam ga bo pripeljal. Dobro je, da se moški zaveda, da tako novopečena mamica kot tudi on sam potrebujeta obdobje prilagajanja na nov način življenja.

image
Moški, očetje, negujte svojo novo vlogo (Freepik.com)
/11


Nosečnost, še posebej pričakovana in zaželena, prinese pričakovanje novega, lepega, ljubečega in čarobnega. Je čudovit čas rasti in priprave na izkušnjo, ki je še nikoli nismo izkusili. Ženska in moški bosta dobila nove vloge – mame ter očeta – par pa bo prerasel v družino.

 

Sprememba, ki pride z rojstvom otroka je lahko stresna

Prehodi so pomembni, neizogibni in lepi, ne smemo pa pozabiti, da tudi dogodki, ki jih načrtujemo in se jih veselimo, prinesejo s seboj stres. Zakaj stres? Zato, ker povzročijo spremembe, na katere se moramo prilagoditi. Nov ritem spanja, drugačen način preživljanja prostega časa, manj časa zgolj za partnerja/-ko. Ženska običajno ostane doma 11 mesecev, moški običajno odhaja v službo in se izmučen vrne k partnerki in otroku, ki potrebujeta skrb in doprinos moškega k vzgoji in gospodinjstvu.

 

Če že pred porodom ne poskrbimo za ˝reality check˝, se pozanimamo, kakšne so izkušnje drugih v poporodnem obdobju; kaj takrat potrebuje moški, kaj ženska; katera so najpogostejša doživljanja in kaj se po porodu dogaja s spolnostjo, nas lahko spremembe presenetijo, pa tudi prestrašijo. Ne vemo, kaj naj naredimo z vsem novim, ne vemo, ali drugi doživljajo podobno ali se bo to sploh kdaj končalo.

 

PREBERITE TUDI: Po porodu - Kaj partner misli o vas?

 

Oba, mamica in oče potrebujeta čas za prilagoditev na nov življenje

Moškemu se lahko po rojstvu otroka začne zdeti, da je sedel na vlak, ki ga a) ne pozna b) ne ve, kam ga bo pripeljal in ali mu bo tam všeč in c) ne zna usmerjati.

Dobro je, da se moški zaveda, da tako novopečena mamica kot tudi on sam potrebujeta obdobje prilagajanja na nov način življenja in da si morata dovoliti sprocesirati vsa čustva, ki se ob tem pojavljajo. Najbolje je, če jih lahko delita drug z drugim.

 

Moški, ste se poskušali vživeti v mamico?

Hkrati je pomembno, da se poskuša moški vživeti v mamico: njeno telo je šlo skozi velike spremembe. Telo se ji je v času nosečnosti preoblikovalo, da se je lahko v njej razvilo novo bitjece. Telo se ji še vedno preoblikuje in bo potrebovalo kar nekaj časa, da se zaceli in da se znova vzpostavi star oz. preoblikovan način delovanja. Morda je s telesom nezadovoljna in jo skrbi, kaj si o njem misli njen partner. Hormonsko ravnovesje se je med in po porodu močno spremenilo, da je kar najbolje sprejelo k sebi novo bitjece in vzpostavilo nove, prej nepoznane funkcije, npr. dojenje. Za sabo ima izkušnjo poroda, ki je morda lepa, morda travmatična, v vsakem primeru pa nova, nenavadna in morda šokantna. Si ji prisluhnil, kaj ima povedati o izkušnji poroda? Vesela bo, če jo vprašaš, kaj je doživljala ...

 

Partnerka je vstopila v obdobje porodniške, ki ni zgolj lepo in ljubeče, ampak tudi utrujajoče in na trenutke zelo osamljeno. Ure se lahko vlečejo in ženska ima lahko občutek, da vsi okoli nje živijo, samo ona cele dneve previja otroka in briše po stanovanju.

Hkrati se je dobro spomniti, da ima ženska, ki skrbi za dojenčka, nekoga ves čas ob sebi. Nekdo se je neprestano dotika, se želi nositi, jo vlači za lase in se dan in noč želi dojiti. Ko jo, moški, npr. primeš za prsi, je to že tisoči dotik njenih prsi danes. In da ji morda ne bo ustrezal.

 

PREBERITE TUDI: Kdaj je čas, da si mama vzame nekaj časa zase?

 

Očetje, mamice vas potrebujejo!

Po vsem tem se lahko moškim zazdi, da jih ženska ne potrebuje. Cel čas je z otrokom, zdi se ji, da najbolje ve, kaj početi z otrokom in noče spolnosti. Da vas ne potrebuje. A to je vse prej kot res. Vaša ženska MORA biti veliko časa z otrokom. Zdaj sta v simbiozi. In če je, imate žensko, ki je zelo dobra mama in dober temelj varnosti in zaupanja za vašega otroka. Hkrati pa se ženska v tako ranljivem obdobju počuti najbolj varno in lahko še bolje poskrbi za vajinega otročka, če ve, da za njo stoji moški. Ki bo poskrbel zanjo in za otroka. Ki ji bo v pomoč. Ki ji bo prisluhnil.

Ko se dojenček rodi, mama v večji meri skrbi za otroka, moški pa za mamo oziroma za oba skupaj. Moški ste tisti zunanji ovoj in zaščita, ki varujete tisto, kar vam je najbolj pomembno in ste hkrati povezava vaše družine s svetom.

 

Kaj torej lahko naredite?

- Vprašajte svojo žensko kaj potrebuje. Masažo? Da pomijete posodo? Da previjete dojenčka? Verjemite, za mamico ni nič bolj privlačnega od skrbnega moškega, ki pomiva posodo. ;)

- Poskusite ozavestiti skozi katere spremembe sta šla oba oz. vsak posebej.

- Preberite knjige ali pobrskajte po internetu, podelite s prijatelji, da boste videli, da tudi drugi pari doživljajo podobno.

- Vzemita si čas, da se pogovorita drug z drugim, si podelita izkušnje in skrbi.

- Pobožajte jo, hkrati ne silite v njo. Dajte ji vedeti, da vam je privlačna in da ste radi v telesnem stiku z njo, hkrati poskusite razumeti, če ji kakšen dotik ne ustreza več.

 

PREBERITE TUDI: Mamice pravijo: Po porodu je seks še boljši

 

Moški, dobro je, da družino vodite naprej, to je tudi vaša naloga, hkrati se zavedajte, da bo to obdobje minilo in se preoblikovalo. Ohranite optimizem in potrpežljivost ter negujte svojo novo vlogo. Uživajte v njej!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
6
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
5
Meningokokna okužba najbolj ogroža otroke ...
Invazivne meningokokne okužbe so med najpogostejšimi vzroki za gnojno vnetje možganskih ovojnic ali meningokokni meningi...
5
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
4



Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
Očetje, častite žensko, ki vam je rodila o...
Dragi očetje, tole je za vas: pomembni razlogi, zakaj morate postaviti spomenik ženski, ki vam je rodila otroka oziroma ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?