|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ponovna zanositev: Idealen premor med nosečnostmi

Helena Primic, 23.4.2024
Načrtujeta drugega oziroma naslednjega otroka, pa se sprašujeta, kakšen je idealen in najbolj zdrav premor med nosečnostmi? Odgovore smo preverili pri strokovnjakih svetovno znake klinike Mayo Clinic.

image
Če je ženska starejša od 35 let, lahko z načrtovanjem naslednje nosečnosti začne že 12 mesecev po porodu. (Freepik.com)
/11


Kot svetujejo na Mayo Clinic, je premor med nosečnostmi bistven del načrtovanja družine in veliko bolj pomemben kot podatek, kakšna bo starostna razlika med otroki.

Če s partnerjem načrtujeta otroka v naslednjih par letih, se lahko že danes začneta pripravljati na nosečnost - tako s pravim načinom kontracepcije kot načinom življenja, ki vpliva na (ne)plodnost tako matere kot očeta.

K dobrem načrtovanju družine spada tudi to, da premislita, kako bosta v trenutnih razmerah in ob še enem ali več otrocih lahko poskrbela za novorojenčka in razširjeno družino. 

 

PREBERITE TUDI:  Vajine skupne priprave na nosečnost

 

Premor med nosečnostmi vpliva na mamo in otroka

Čeprav večina staršev drugega in vsakega naslednjega otroka po navadi načrtujejo tako, da računajo, kakšna bo starostna razlika med otroki, na Mayo Clinic opozarjajo, da je treba izračunati predvsem to, koliko časa bo minilo med eno in drugo nosečnostjo.

Premor med nosečnostmi namreč pomembno vpliva tako na mamo kot na otroka, kažejo nekatere raziskave. Če na primer ženska ponovno zanosi šest mesecev po porodu, se zvečajo tveganja za prezgodnji porod, luščenje posteljice, anemijo, nizko porodno težo, kognitivne motnje in shizofrenijo.

Poleg tega so aktualne raziskave pokazale, da nosečnosti, ki so preblizu skupaj, povečajo tveganje za avtizem pri drugem otroku, kar velja predvsem za nosečnosti, med katerimi je manj kot 12 mesecev. 

Kot ugotavljajo na Mayo Clinic, premalo časa med nosečnostmi mami ne da dovolj časa, da bi lahko polno okrevala po nosečnosti, porodu in poporodnem obdobju. Na primer tako nosečnost kot dojenje pri marsikateri ženski povzročita pomanjkanje pomembnih mikrohranil. In če ženska pred ponovno nosečnostjo tega manka še ni uspela ponovno zapolniti, lahko to vpliva tako na njeno zdravje kot zdravje razvijajočega otroka.  

 

PREBERITE TUDI: Ajurvedska pomoč pri slabokrvnosti

 

Kaj pa, če je premor prevelik?

Po drugi strani pa tako za mamo kot otroka predstavlja dodatna tveganja tudi to, če je premor med nosečnostmi prevelik. "Nekateri strokovnjaki pravijo, da če je odmor prevelik, se poveča tveganje za preklampsijo, četudi nikoli prej ni imela podobnih težav," poročajo na Mayo Clinic, kjer le ugibajo, kako bi lahko prevelik premor med nosečnostmi negativno vplival na ponovno nosečnost:

"Možno je, da vsaka nosečnost poveča sposobnosti maternice, ki spodbuja in podpira razvoj ploda. In če ženska dlje časa ni noseča, te naravne fiziološke sposobnosti počasi upadajo oziroma izginjajo.

 

Kakšen je torej idealen premor med nosečnostmi?   

Na Mayo Clinic ženskam, ki želijo čim bolj zmanjšati tveganja za nosečniške zaplete in zdravstvene težave, priporočajo, da med eno in drugo nosečnostjo mine od 18 do 24 mesecev in manj kot pet let po zadnjem porodu.

Pri tem opozarjajo, da če je ženska starejša od 35 let, lahko z načrtovanjem naslednje nosečnosti začne že 12 mesecev po porodu, da se tako bolje pripravi na morebitne zaplete z neplodnostjo.

 

Posebno opozorilo: Če se je nosečnost zaključila s splavom, vam ni treba čakati od 18 do 24 mesecev na novo nosečnost. Če ste zdravi in se dobro počutite, lahko že poskusite zanositi.

 

In ne pozabite - to, kdaj bosta s partnerjem imela naslednjega otroka, je na koncu vendarle le vajina osebna odločitev, saj ne obstaja popoln čas za naslednjega otroka.

Tudi z zelo skrbnim načrtovanjem ne moremo vedno nadzirati, kaj se bo zgodilo oziroma kdaj bomo zanosili. Nekateri otroci se nam enostavno hočejo pridružiti, pa četudi še nismo povsem pripravljeni nanje.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

V teh okoliščinah ne seksajte
Preverite, v katerih primerih in okoliščinah je po daoistični seksologiji seks odsvetovan oziroma celo prepovedan.
21
Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
17
Pogosta bolezen, ki vpliva na plodnost
Kar 10 – 15 % žensk naj bi se spopadalo z boleznijo, ki povzroča neplodnost. Številke pa so precej višje, saj je pri mno...
8
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
4



Bolečine - znak, da je treba prisluhniti t...
Prisluhnite svojemu telesu, ko vas z bolečino opozarja, da je nekaj narobe.
Bakterija, ki povzroča raka
V Sloveniji je kar četrtina ljudi okužena okužena z bakterijo Helicobacter pylori, ki povzroča raka na želodcu. Odziv na...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?