|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Poporodna depresija

Helena Mlakar, 22.10.2010
Poporodna depresija je bolezen, je motnja razpoloženja. Večjo možnost za njen nastanek imajo tiste mamice, ki so se z njo že soočale.

image
/11


Kaj je poporodna depresija, kako jo prepoznamo?

Po porodu se na hitro zmanjša količina hormonov kar vpliva tudi na razpoloženje. Kratkotrajne motnje čustvovanja, ki se pojavijo nekaj dni po porodu so zato običajne in pri velikem številu mamic le prehodne. Kažejo se kot nihanje razpoloženja, povečana jokavost, strahovi, negotovost vezana na novo vlogo matere in pretirana občutljivost. Izzvenijo v nekaj dneh ali tednih in ne potrebujejo zdravljenja.

Poporodna depresija pa je bolezen, je motnja razpoloženja, ki se pojavi prav tako od nekaj dni do nekaj tednov po porodu. Povezana je tudi s hormonskimi nihanji. Značilno zanjo je, da spremenjeno čustveno stanje traja neprekinjeno dneve in tedne in da jo je potrebno zdraviti.


Mlada mamica ali njeni bližnji naj bodo pozorni na znake, ki kažejo na pojav poporodne depresije:

- huda utrujenost, občutek osamljenosti, pojavi se dvom vase, občutek neustreznosti.

- nihanje razpoloženja, razdražljivost, otopelost.

- nezmožnost veselja z dojenčkom, ob tem se pojavi tudi občutek krivde, nezadostnosti.

- pojav strahov vezanih na zdravje otroka

- motnje spanja in/ali hranjenja

- huda tesnoba, panični napadi (omotica, vrtoglavica, strah pred smrtjo)

- samomorilne misli


Kaj naj naredi mamica, ki meni, da je v poporodni depresiji?

Mamica, ki opazi, da ima znake poporodne depresije naj čim prej poišče strokovno pomoč. Pri blažji obliki depresije bo dovolj psihoterapija. Mlada mamica se bo skozi pogovor razbremenila čustvene stiske, prepoznala svoje vzorce čustvovanja, razmišljanja in vedenja ter jih skozi proces psihoterapije lahko spremenila v za njo bolj funkcionalne oblike. Okrepila bo svoje vire moči za soočanje z zanjo stresnimi situacijami v življenju. Naučila se bo sproščanja in pomena, da poleg otrokovih potreb zadovoljuje tudi svoje.

Kadar gre za hujšo poporodno depresijo, ki zelo ovira vsakdanje funkcioniranje mamice ter vpliva na kakovost njenega odnosa z dojenčkom, naj nemudoma poišče pomoč zdravnika, psihiatra. Povedati mora, da je po porodu, da doji dojenčka, ker je to pomembno pri izboru ustreznih zdravil. Mnenja glede jemanja antidepresiva v nosečnosti in med dojenjem so še vedno deljena. Načeloma se zdravilo uporablja, ko pričakovane koristi za mamico odtehtajo možno tveganje za dojenčka. Sočasno naj mamica poišče tudi psihoterapevtsko pomoč. Kombinacija zdravil in psihoterapije je zelo učinkovita pri zdravljenju depresije.


Kdaj se lahko pojavi in koliko časa lahko traja?

Najpogosteje se znaki in simptomi poporodne depresije pojavijo od nekaj dni do nekaj tednov po porodu in da lahko rečemo, da gre za poporodno depresijo morajo trajati vsaj 14 dni neprekinjeno, brez vmesnih dni, ko se mamica počuti dobro. Trajanje bolezni same pa je nato odvisno od tega, kako hitro smo prepoznali, da gre za depresijo in ali smo jo začeli takoj zdraviti. Prej, ko bolezen prepoznamo in prej, ko jo začnemo zdraviti, boljša in hitrejša je prognoza ozdravitve.

Pomembno vlogo pri zdravljenju poporodne depresije ima tudi motiviranost mamice, da aktivno sodeluje v procesu zdravljenja. Mamicam naj bo kot motivacija to, da z zdravljenjem ne odlašajo, saj je njihovo dobro počutje pomembna naložba v dobro novorojenčka, saj se prav skozi zgodnje mesece njegovega življenja razvijejo otrokovi temeljni vzorci navezanosti na zanj pomembno drugo osebo.


Ali je dedna?

Na nastanek depresije lahko vpliva več dejavnikov, ki se med seboj prepletajo, so-vplivajo. Tako genetika kot otroštvo in okolje v katerem smo odraščali zagotovo pušča svojo sled v nas, v našem načinu razmišljanja, čustvovanja in vedenja.

Najpogostejši dejavniki tveganja, ki povečujejo možnost poporodne depresije so: biološki (hormonske spremembe, težave z ščitnico), psihološki (travmatično otroštvo, nizka samopodoba, nerealna pričakovanja, ne-zadovoljujoč odnos s partnerjem), sociološki (slaba podpora v razširjeni družini ali med prijatelji, finančne težave). Eden izmed dejavnikov je lahko tudi zelo težak in travmatičen porod.


Ima mamica, ki je bila že pri prvem otroku v poporodni depresiji, več možnosti zanjo tudi pri drugem otroku?

Res je, večje tveganje za poporodno depresijo je pri mamicah, ki so že imele poporodno depresijo, oziroma so imele že kadar koli prej v življenju izkušnjo z depresijo.


Se lahko ponovi še kdaj kasneje, ko je otrok že večji?

Zavedati se je treba, da depresija lahko prizadane vsakogar in to kadarkoli v življenjskem obdobju in ni garancije, da se ne more ponoviti. Vsekakor pa so mamice, ki so dale skozi poporodno depresijo bogatejše za izkušnjo, da je depresija bolezen in ne njihova nesposobnost soočanja z življenjem. Hitreje bodo prepoznale simptome in hitreje znale poiskati ustrezno pomoč.



Če potrebujete pomoč ali svetovanje, se lahko obrnete na edukantko psihoterapije Lauro Tratnik.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
11
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
9
VIDEO: Ne pustite dojenčka, da joka!
Poglejte si, kaj se dogaja v dojenčkovih možganih, ko ga pustimo jokati in razumeli boste, zakaj ni dobro pustiti dojenč...
8
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
5



Kontracepcija po porodu – kaj izbrati?
Kljub temu da velja miselnost, da je ženska, dokler doji, zaščitena pred novo nosečnostjo, je veliko bolj zanesljivo, da...
Duhovna vez med otrokom in mamo
photo
Nedvomno se med staršema in otrokom splete že pri rojstvu prav posebna vez, vez, ki traja vse življenje. Vez, ki jo je p...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?