|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Obsežna raziskava ovrgla povezavo med cepljenjem proti ošpicam in avtizmom

Uredništvo Ringaraja.net, 18.10.2019
Kot piše spletni Dnevnik, so danski znanstveniki z obsežno raziskavo, ki je zajela 657.461 otrok ugotovili, da med cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (MMR) in avtizmom ni nobene povezave.

image
Povezava med cepivom in avtizmom ne obstaja, ugotavlja raziskava.
/11


Starši so vse bolj zaskrbljeni zaradi neželenih stranskih učinkov, ki jih imajo cepiva, s katerimi po programu obvezno cepijo otroke do starosti enega leta. Medtem ko stroka zagovarja obvezno cepljenje, saj le visoka precepljenost zagotavlja, da smo vsi varni pred pojavom nekaterih življenjsko ogrožujočih bolezni, starši in civilna iniciativa proti cepljenju navaja dokaze, ki kažejo na to, da so cepiva nevarna, saj ima mnogo otrok po cepljenju nepopravljive posledice za vse življenje.

 

Zaskrbljeni starši zavračajo cepljenje

Približno dve desetletji nazaj se pri pričela širiti bojazen, da je cepivo MMR (proti ošpicam, mumpsu in rdečkam) »krivo« za pojav avtizma. Razlog za to je bila objava spornega znanstvenega članka, ki je zatrjeval, da med njima obstaja neposredna povezava. Čeprav je bil članek leta 1998 ovržen in umaknjen, dodatne raziskave pa niso bile narejene, se je prepričanje, da naj bi cepljenje povzročalo avtizem močno zakoreninilo med zaskrbljenimi starši. Ti vse pogosteje zavračajo cepljenje in zaradi tega se je močno znižala precepljenost prebivalstva v Evropi in ZDA, pojavili pa so se tudi prvi izbruhi ošpic.

 

PREBERITE TUDI: Cepljenje – je res nujno?

 

Povezave med cepivom MMR in avtizmom niso našli

Obsežna danska raziskava, ki jo je financiral sklad ene največjih farmacevtskih firm Novo Nordisk, je pokazala, da povezava med cepljenjem s cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (MMR) in avtizmom ne obstaja. Hkrati so ugotovili tudi, da cepljenje s cepivom MMR ne poveča verjetnosti avtizma niti pri otrocih, ki imajo sorojence z avtizmom.

 

Raziskava je preverjala podatke 657.461 danskih otrok, rojenih med letom 1999 in 2010, ki so jih spremljali od starosti enega leta do leta 2013, so zapisali na Dnevnik.si. S cepivom MMR je bilo cepljenih kar 95 odstotkov otrok, zajetih v raziskavi. Otroci, ki imajo sorojence z avtizmom imajo kar sedemkrat večjo verjetnost, da bodo razvili avtizem, kot tistih, ki v družini avtizma nimajo, ugotavljajo raziskovalci, dečki pa so tej motnji kar štirikrat bolj izpostavljeni kot deklice.

 

Niso pa odkrili povezave med cepljenjem in avtizmom. »Raziskovalci so na podlagi podatkov ugotovili, da imajo s cepivom MMR cepljeni otroci kar sedem odstotkov manjšo verjetnost, da bodo razvili avtizem. Hkrati so opazili zanimivo statistično povezavo, da je ta verjetnost za 17 odstotkov višja pri otrocih, ki niso bili cepljeni,« ugotovitve Dancev povzemajo na Dnevnik.si. To ne pomeni, da bi lahko s cepljenjem v resnici preprečevali avtizem, je pa dodatna podkrepitev ugotovitve, da cepivo ni razlog za pojav avtizma pri otroku.

 

VIR: Dnevnik.si

PREBERITE TUDI: Necepljeni otroci ne ogrožajo javnega zdravja


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
13
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
11
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
10
Nasveti za prehrano doječe mamice
Nekoč je veljalo, da doječa mamica ne sme jesti surovega sadja, kisle zelenjave, stročnic, čebule in podobnega. Danes sm...
5



3 najpogostejša vprašanja: Vročina pri doj...
Pri kakšni temperaturi lahko pri otroku govorimo o vročini? Kdaj otroka z vročino peljati k zdravniku? Kaj narediti ob p...
Pozor: Široki trakovi so lahko dojenčkom n...
Simpatični široki trakovi, ki jih starši pogosto uporabljajo za zaščito ušes oziroma kot okras na glavi dojenčka so lahk...