|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

POZOR: Nosni dekongestivi niso za mlajše od 6 let!

Revijazamojezdravje.si, 10.11.2018
Nova študija je pokazala, da nosnih dekongestivov (ki so v nekaterih pršilih za nos) ne bi smeli dajati otrokom mlajšim od šest let, previdnost pa je potrebna tudi pri uporabi teh zdravil pri mlajših od 12 let.

image
Pred drugim letom ne uporabljajte zdravil iz proste prodaje.
/11


Ko je otrok prehlajen, si starši za lajšanje simptomov in obravnavo prehlada pogosto pomagamo z zdravili, ki so dostopna v prosti prodaji, med katerimi so tudi nosni dekongestivi, ki jih najdemo v nekaterih pršilih za nos.

Toda, nova študija, ki je bila objavljena v spletni izdaji revije BMJ, je pokazala, da nosnih dekongestivov ne bi smeli dajati otrokom mlajšim od šest let, previdnost pa je potrebna tudi pri uporabi teh zdravil pri mlajših od 12 let.


Brez recepta ne pred drugim letom!

Dr. Mieke van Driel z avstralske University of Queensland namreč opozarja, da ni dokazov v podporo trditvam, da ta zdravila lajšajo simptome zamašenosti nosu pri majhnih otrocih, obstajajo pa dokazi o njihovih neželenih učinkih, ki vključujejo zaspanost in prebavne motnje. Dr. Mieke van Driel tudi dodaja, da je bila uporaba teh zdravil povezana z resnejšimi zdravstvenimi dogodki pri zelo majhnih otrocih (vročinski krči, pospešen srčni utrip in tudi smrt).

V resnici pa ne gre za nova opozorila. Že pred desetletjem je ameriška Food and Drug Administration (FDA) objavila opozorilo, da zadravila proti kašlju in prehladu, ki so dostopna v prosti prodaji in brez recepta, ne bi smeli uporabljati za zdravljenje otrok, ki so mlajši od dveh let. Agencija je še objavila, da so preverili dokaze za otroke v starostni skupini, ki je zajemala otroke med dvema in enajstimi leti starosti, čeprav agencija do današnjega dne ni objavila kakšnega resnejšega priporočila.
 

 

Čeprav je v prosti prodaji, ni varno za vse!

"Pomembno je, da imajo starši dostop do ustreznih informacij o koristih in škodi, povezanih z uporabo nosnih dekongestivov pri otrocih. To je še posebej težko, ko je zdravljenje dostopno v prosti prodaji (to velja v ZDA), saj za tovrstna zdravila sklepamo, da so varna," je za Medscape Medical News povedala van Drielova in dodala:

 "V ZDA večina ljudi ne obišče zdravnika ob prvih znakih prehlada in se sprva zdravijo z zdravili, ki jih kupijo v lekarni ali supermarketu. Zato bi morale biti te informacije dostopne že v trenutku nakupa."

Agencija FDA je že objavila informacije o varni uporabi dekongestivov pri otrocih in izdelke za otroke, mlajše od dveh let starosti, umaknila s trga. Za druge izdelke pa izdala zahtevo za novo oznako z opozorilom, da niso primerni za uporabo otrok, mlajših od štirih let.

 

Previdno z dekongestivi in antihistaminiki

Tudi pediatrinja Michelle Terry iz bolnišnice Seattle Children's Hospital v ameriški zvezni državi Washington se strinja z zaključki avtorjev:

"Ni dokazov, da dekongestivi ali antihistaminiki skrajšajo ali bistveno izboljšajo simptome običajnega prehlada pri otrocih. Zato je priporočeno, da pediatri med obravnavo bolnikom in staršem zagotovijo, da se te bolezni pozdravijo same od sebe."

Terryjeva je tudi prepričana, da bi morali pediatri skupaj s starši preveriti morebitne znake respiratorne (dihalne) stiske pri otrocih, tako da bi starši vedeli, kdaj se je stanje prehlada poslabšalo in je nastopil čas za obisk zdravnika.

Vir: Revijazamojezdravje.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
8
Zastrupitve s čistili pri otroku
Pri nas je veliko število otrok, ki zaužijejo čistilo. Zastrašujoče je dejstvo, da toksikološka dežurna služba prejme vs...
8
Zakaj dojenje ni vedno najboljše?
Babica je iz svojih izkušenj ugotovila, da dojenje ni vedno najboljša možnost. Ob tem je razkrila, da je v resnici najpo...
7
5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih...
Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnj...
5



Zastrupitve s čistili pri otroku
Pri nas je veliko število otrok, ki zaužijejo čistilo. Zastrašujoče je dejstvo, da toksikološka dežurna služba prejme vs...
5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih...
Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnj...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?