|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali dojenček potrebuje igrače?

Helena Mlakar, 21.7.2023
Trgovine z igračami so polne raznoraznih igrač. Prav tako so polne otroške igralnice doma, otroške sobe in omare. Starši so večkrat v zagati, kaj sploh kupiti otroku, kaj potrebuje za igro in razvoj in česa ne.

image
Dojenčki se radi igrajo. (Pexels.com)
/11


Igrače so nujne 

Med igro otrok raziskuje okolico in tudi svoje lastne zmožnosti. Spoznava različne materiale in odkriva, kaj vse lahko počne s predmeti. Dve kocki udarja eno ob drugo, vleče za vrvico, da se oglasi glasba, naredi stolp, ki ga nato podre, zmečka papir, kotali žogo in jo poskuša ujeti, raziskuje kartonsko škatlo in skuša zlesti vanjo ...

Dojenček s pomočjo igre odkriva svet in se prevzet poigrava z zakonom vzroka in posledice.

 

PREBERITE TUDI: Video - Igrače za spodbujanje fine motorike

 

Ne pretiravajte s količino!

Naj velja pravilo manj je več. Prav je, da ima otrok čim več različnih igrač, toda ne sme jih imeti preveč naenkrat. Če bo njegova soba ali igralnica polna raznoraznih igrač, se z njimi ne bo igral. Kup igrač ga bo le motil, ne bo se mogel posvetiti eni igrači.


Zato je morda pametno, da imate otrokove igrače razporejene po škatlah. Škatle spravite in otroku ponudite le eno. Ko se otrok igrač iz ene škatle naveliča, jo pospravite in zamenjajte z drugo. Tako bo otrok imel vedno znova »nove« igrače, lažje se jim bo posvetil in se z njimi tudi zamotil.

Večjemu otroku lahko na škatle zapišete, kaj je notri in si bo sam izbral določene. Ko pa se jih naveliča, naj jih pospravi in izbere druge. Otrok naj sam izbere s čim se bo igral. Njegova igra bo tako bolj zanimiva.

 

Vse je lahko igrača 

Ob koncu prvega leta življenja potrebujejo otroci predmete iz vsakdanjega življenja. Zanima jih vse, od telefona do loncev. Preko predmetov iz vsakdanjega življenja posnemajo in igrajo vloge.

Lonci, kuhalnice, krožniki, šumeči darilni papir, orodje, copati, metla, vsi predmeti, ki jih otrok v hiši opazi, so zanj nadvse zanimivi. Pustite otroku, da se s predmetom, ki ga je našel in izbral, igra. Seveda ta ne sme biti nevaren zanj.

 

PREBERITE TUDI: Igre z dojenčkom za spodbujanje govora

 

Hrana je igra 

Tudi hranjenje je zanj zelo zanimivo. Rezanci se v hipu spremenijo v igračo in najraje jih nosi v usta s prstki. Zanima ga, kaj se z njimi zgodi, če jih v roki zmečka, kaj se zgodi, če jih poskuša še bolj raztegniti. Včasih otroku pustite, da odkriva hrano na svoj način. Ni lepšega, kot pojesti polno skledico makaronov kar z rokami!

Nikar pa ne pripravljajte otroku hrano le zato, da se bo z njo igral.

 

VIR: Igrajmo se z dojenčkom (Mladinska knjiga)

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kaj pomeni, če je vaš dojenček hipoton?
Hipotonija pri dojenčku pomeni, da ima nižji mišični tonus, kar se kaže s počasnejšim krčenjem mišic pri dražljaju. Kdaj...
4
Dojenje: Rastline, ki spodbujajo tvorjenje...
Travnik je lekarna na prostem, kjer lahko najdete celo rastline, ki pomagajo pri dojenju. Številne zdravilne rastline na...
4
Pomen imena Nika
EPSKA bitka imen je zaključena. Nika je zadnja poraženka. Kaj to ime pomeni in iz kje izhaja, pa si preberite spodaj.
4
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
4



Pospravljanje igrač: starši smo otroku vzgled
Otroka navajamo in vzgajamo največ s svojim vzgledom, ta nam sledi, nas opazuje in tako pridobiva prve vzorce vedenja. B...
Anitin sklad: dobrodelni sklad Anite Ogulin
Novo ustanovljen sklad, ki je ustanovljen z namenom hitre pomoči ljudem v najglobjih stiskah.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?