|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Predporodne preiskave, ki čakajo vsako nosečnico

M&D, 17.2.2022
Popeljemo vas po preiskavah – od odvzema vzorcev krvi in urina do ultrazvoka – ki bodo zagotovile, da ste zdravi, tako vi kot vaš dojenček.

image
Vse, kar morate vedeti o šestih ključnih predporodnih preiskavah. Freepik.com
/11


Hura! Noseči ste. Toda od trenutka, ko ste zagledali tisto modro črtico, lahko veselje nad novico splahni od zaskrbljenosti zaradi številnih rutinskih predporodnih preiskav, ki čakajo vsako bodočo mamico.

 

Zdravstveni delavci si seveda prizadevajo odkriti vse potencialne težave, ki bi lahko vplivale na vas ali na vašega nerojenega otroka – od visokega pritiska do Downovega sindroma. In ker gre lahko narobe toliko različnih stvari, je pravzaprav razumljivo, da ste malce zaskrbljene.

"Predporodne preiskave bi vas morale pomiriti, ker pa gre za zdravje vašega otroka, ni čisto nič presenetljivo, da lahko na bodoče mamice vplivajo tako, da povzročijo več stresa, kot pa ga odpravijo," pravi babica M&D Marija R.

"Verjetnost rezultata, ki bi lahko bil razlog za zaskrbljenost, je zelo majhna in velika večina žensk ima precej brezskrbno nosečnost," je nadaljevala Marija R. "Če testi pokažejo kakršne koli težave, so pogosto na voljo postopki, ki bodo zadevo uredili. V malo verjetnem primeru najbolj črnega scenarija, kot če bi se na primer pokazalo, da ima vaš otrok prirojeno okvaro, pa vas takšni testi vnaprej pripravijo na to, kar vas čaka v prihodnosti."

 

Tako kot pri vseh drugih stvareh v zvezi z nosečnostjo, se je tudi v primeru predporodnih preiskav najbolje oborožiti z informacijami. Na teh straneh smo zbrali vse, kar morate vedeti o šestih ključnih predporodnih preiskavah.

 

Merjenje krvnega pritiska

KDAJ? Krvni pritisk vam bodo izmerili že pri prvem pregledu, ko boste noseče 10–12 tednov, in ga nato merili tudi na vsakem naslednjem rutinskem pregledu.

ZAKAJ? Visok krvni pritisk je povezan z nizko porodno težo in prezgodnjim porodom. Prav tako je lahko prvi znak preeklampsije, resnega zapleta, ki vpliva na razvoj vašega otroka in ki je lahko tudi smrtno nevaren tako za vas kot za dojenčka, če ga ne zdravimo pravočasno.

KAJ SE ZGODI? Medicinska sestra bo izmerila vaš krvni pritisk z merilcem – tako da bo na roko namestila poseben trak in ga napolnila z zrakom.

REZULTATI Takojšnji.

KAKO SE PRIPRAVITI? "Poskusite ostati mirne, saj lahko strah pred zdravnikom pogosto zviša krvni pritisk," pravi babica Marija R. "Če ste preveč zaskrbljene ali pa vas navdajajo občutki tesnobe, lahko to vpliva na rezultat, zato se lahko poskusite dogovoriti za obisk na domu in merjenje krvnega pritiska v bolj sproščenem okolju."

 

Preiskave urina

KDAJ? Ob vsakem pregledu pri ginekologu.

ZAKAJ? Vnetja lahko vplivajo na otroka. Sledi proteina (albumin) v urinu so lahko znak preeklampsije. Sladkor v urinu je lahko znak gestacijskega diabetesa, stanja, ki se razvije v nosečnosti in lahko negativno vpliva tako na vas kot na dojenčka. Nadzirati ga je mogoče s spremembo prehranjevalnih navad in z občasnimi odmerki inzulina. Običajno izgine po porodu.

KAJ SE ZGODI? Medicinska sestra vam bo dala majhen plastični kozarec, ki ga boste odnesle s seboj na stranišče, da boste v njega zbrale vzorec urina.

REZULTATI Takoj.

KAKO SE PRIPRAVITI? "Poskrbite, da na pregled ne boste prišle s praznim mehurjem," svetuje babica M&D Marija R. "Če imate težave z uriniranjem na zahtevo, poprosite za kozarčke, ki jih boste napolnile doma in jih prinesle s sabo."

 

Pregled krvi

KDAJ? Ob prvem obisku ginekologa.

ZAKAJ? Testiranje za:

- Negativni Rhesus faktor. Ta tip krvi običajno ne povzroča težav pri prvi nosečnosti, lahko pa postane problematičen pri drugem ali tretjem otroku. Morda boste po rojstvu prvega otroka potrebovale injekcijo ("anti-D"), da zaščitite prihodnje otroke pred anemijo.

- Imunost na rdečke. Okužba s tem virusom lahko pri novorojenčkih povzroči gluhost, slepoto ter okvare možganov in srca.

- Hepatitis B, HIV ali sifilis. Prenos teh bolezni na plod lahko preprečite tako, da se testirate nanje, in da ste obveščene, da jih imate.

- Anemija. Povzroči lahko utrujenost in večje težave zaradi izgube krvi med porodom. Če ste slabokrvne, boste dobile nadomestke železa in folne kisline.

KAJ SE ZGODI? V žilo v pregibu komolca vam bodo vstavili iglo in za testiranje odvzeli do štiri epruvete krvi.

REZULTATI Obvestili vas bodo samo v primeru, da so našli problem. Če v dveh tednih niste prejele nobenega obvestila, je vse v najlepšem redu.

 

Ultrazvočne preiskave

KDAJ? V 11.–14. tednu.

ZAKAJ? Na prvem pregledu z ultrazvokom bodo preverili, ali vaša nosečnost poteka normalno, in izvedli meritve plodu, s pomočjo katerih bodo izračunali datum vašega poroda. Preverili bodo tudi, ali se otrokovi možgani in hrbtenica razvijajo normalno. To je čas, ko boste ugotovile, koliko otrok nosite pod srcem.

 

"Pripravite se tudi na morebitne izbruhe čustev – videti svojega izoblikovanega otročička

na zaslonu je lahko naravnost magična izkušnja."

 

V sklop presejalnih pregledov sodi tudi preiskava nuhalne svetline, s katero preverijo možnost, da ima plod katero od pogostejših kromosomskih nepravilnosti, kot je na primer Downov sindrom. Pri tem pregledu izmerijo debelino nuhalne svetline, posebne tekočine, ki se nabere pod kožo v zatilju ploda. Test lahko oceni samo verjetnost, da ima otrok katero izmed kromosomskih nepravilnosti, ne more pa dati dokončnega odgovora na vprašanje, ali ima otrok zares neko okvaro. Če bo test nuhalne svetline pokazal, da ste v tvegani skupini, boste to izvedele takoj in napotili vas bodo na dodatne preiskave, ki bodo dale bolj natančne odgovore. Preiskava nuhalne svetline mora biti opravljena pred 14. tednom, saj je lahko v nasprotnem primeru nezanesljiva. Test je plačljiv in nanj se je potrebno naročiti.

KAJ SE ZGODI? Na vaš trebušček bodo nanesli poseben gel. Izurjeni specialist bo nato uporabil ročno sondo, ki deluje na principu zvočnih valov. Ti se neškodljivo "odbijajo" od vašega otročička in se prenesejo na sliko na zaslonu.

REZULTATI Takoj.

KAKO SE PRIPRAVITI "Oblecite dvodelna oblačila, na primer majico in hlače, da boste olajšale dostop do svojega trebuščka," svetuje babica Marija R. "Če potrebujete podporo, s seboj pripeljite partnerja, moža ali prijateljico. Dobro je tudi, če se na pregled odpravite s polnim mehurjem, zaradi katerega bo otrok bolje viden."

 

PREBERITE TUDI: Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nosečke

 

Drugi krvni test

KDAJ? Okoli 16. tedna nosečnosti.

ZAKAJ? Drugi krvni test za pokazatelje (biološke znake) Downovega sindroma in drugih kromosomskih/genetskih nepravilnosti. Pogosto se imenuje tudi serum test ali dvojni, trojni ali četverni test, odvisno od tega, koliko pokazateljev preverjajo. Vašo kri bodo testirali tudi na možnost spine bifide (alfa-fetoprotein ali AFP test).

KAJ SE ZGODI? Z iglo vam bodo odvzeli vzorec krvi. Ko boste dobile rezultate, bodo ti predstavljeni v obliki ocene tveganja za posamezne probleme – na primer 1:500.

REZULTATI Poklicali vas bodo le, če bodo našli kakšen problem. Če bodo ocenili, da gre za visoko stopnjo tveganja za Downov sindrom (več kot 1:250) ali druge kromosomske nepravilnosti, vas čakajo nadaljnje preiskave. Če bodo odkrili visok nivo AFP, vas čaka pregled z ultrazvokom, s katerim bodo preverili razvoj otrokove hrbtenice.

KAKO SE PRIPRAVITI? "Ti testi so rutinski, zato ne pomenijo, da zdravniki predpostavljajo, da obstaja tveganje," pravi babica M&D Marija R. "Prav tako niso obvezni. Test lahko zavrnete in nihče vas ne bo silil, da ga opravite. Če ste opravile test nuhalne svetline (glej prejšnjo stran), ki je pokazal nizko stopnjo tveganja za Downov sindrom, boste morda menile, da dodatni test krvi ni potreben. Če pa ste starejše (več kot 35 let) in statistično v skupini z večjo stopnjo tveganja, boste morda menile, da je dodaten test dobra ideja."

 

"Če se boste odločile za te dodatne preiskave, je preudarno, da se s partnerjem (ali morda z drugimi družinskimi člani ali prijatelji) pogovorite o tem, kaj bi storile, če bi rezultati nakazali večje tveganje za nepravilnosti," svetuje babica Marija R.

 

PREBERITE TUDI: Horionska biopsija

 

Preiskava nepravilnosti ploda

KDAJ? Okoli 23. tedna nosečnosti.

ZAKAJ? S tem pregledom preverijo, ali se udi in organi vašega otroka normalno razvijajo, pozorni pa so na specifične pokazatelje nepravilnosti.

KAJ SE ZGODI? Pregled poteka enako kot vaš prvi ultrazvok.

REZULTATI Takoj.

KAKO SE PRIPRAVITI? "Ne bodite pretirano zaskrbljene in če vam je to v pomoč, vzemite na pregled nekoga, ki vam bo nudil psihično podporo," svetuje babica Marija R. "Starejših otrok ne vodite s sabo, ker bi lahko motili zdravnika. Pripravite se tudi na morebitne izbruhe čustev – videti svojega izoblikovanega otročička na zaslonu je lahko naravnost magična izkušnja."

 

"Verjetnost rezultata, ki bi lahko bil razlog za zaskrbljenost,

je zelo majhna in velika večina žensk ima precej brezskrbno nosečnost."

 

Resnična izpoved: Čas preizkušnje

"Med mojim pregledom v 20. tednu nosečnosti je ginekolog našel dva možna pokazatelja kromosomskih nepravilnosti. Do tistega dne je moja nosečnost potekala brez vsakršnih težav. Med čakanjem na specialista sem bila neutolažljiva. Čez nekaj časa je le prišel in izvedela sem, da obstaja 95 % možnost, da ima moj otrok resno kromosomsko nepravilnost, najverjetneje Downov sindrom. Specialist mi je razložil, da bom potrebovala amniocentezo, s katero se bodo prepričali, ali je problem zares prisoten. Omenil je tudi možnost splava, ki pa bi v 20. tednu nosečnosti praktično pomenil porod. Takoj sva pristala na amniocentezo, ki so jo tudi takoj naredili. Fizično nisem čutila ničesar, psihično pa sem bila prava razvalina in v glavi sem premlevala vse možne scenarije. Po testu so me poslali domov počivat in mi povedali, da bom rezultat izvedela čez nekaj dni. Tistih nekaj dni je bilo pravi pekel, ko sem slišala besede 'z vašim otrokom je vse v redu', pa sem lahko končno spet normalno zadihala.

Pet mesecev kasneje se je rodil Tim, ki je bil popolnoma zdrav – tehtal je 3,35 kilograma in dokazal, da problemi pri predporodnih preiskavah ne pomenijo vedno najslabšega."

Hana M., stara 33 let, Ljubljana, mamica Tima, 3 leta


Dodatne preiskave

Za odkrivanje Downovega sindroma – in drugih kromosomskih in genetskih nepravilnosti – sta na voljo dva testa, ki prideta v poštev, če vaša družinska zgodovina nakazuje, da sodite v tvegano skupino.

Biopsija horionskih celic (CVS) se izvaja do 14. tedna nosečnosti, punkcija plodovne vode ali amniocenteza pa do 20. tedna nosečnosti. Pri obeh testih v vašo maternico vstavijo iglo, s katero odstranijo nekaj celic za testiranje, običajno ob uporabi lokalne anestezije. S CVS odstranijo celice posteljice, z amniocentezo pa plodovno vodo.

Oba testa sta povezana z majhnim tveganjem spontanega splava (med 0,5 do 1 %), zaradi česar ne sodita med rutinske preglede. Na rezultate boste morale čakati od 10 dni do dveh tednov.

Čakanje na rezultate je lahko zelo stresno, v tem času pa vam bo za vsa morebitna vprašanja na voljo vaš ginekolog.

 

PREBERITE TUDI: Dobro je vedeti: Amniocenteza

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Te vaje pomagajo, da se dojenček obrne
Preverite preproste in varne vaje ter druge preizkušene metode, s katerimi lahko otročka v trebuščku spodbudite, da se o...
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
4
VIDEO: Kako se telo med nosečnostjo spremi...
Telo med nosečnostjo se spreminja za to, da nudi podporo razvoju novega bitja. Poglejte si zanimivo simulacijo, kaj vse ...
4



10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
Sedem razlik med nosečnostjo in PMS
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?