|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nosečke

Uredništvo Ringaraja.net, 10.7.2018
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11.do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko napak v zgradbi otroka, tudi tiste, ki niso odvisne od števila kromosomov. Zato je priporočljiv za vse nosečnice. Več v članku!

image
Pregled nuhalne svetline naj opravi ginekolog z licenco pri FMF..
/11


Čeprav naše mame in babice presejalnega pregleda nuhalne svetline niso poznale, smo pri dr. med. Darjo Gašperlin Dovnik, specialistki ginekologije in porodništva z licenco FMF iz Londona za meritve nuhalne svetline, preverili, v čem je pomen pregleda nuhalne svetline in katerim nosečnicam ga priporoča.


Odkriva različne nepravilnosti

"Cilj UZ-pregleda v v času med 11. in 14. tednom nosečnosti je najprej ugotavljanje višine nosečnosti in prisotnosti utripov, odkrivanje večjih napak na plodu in meritev markerjev za kromosomopatije. Merjenje količine tekočine na plodovem vratu oziroma t. i. nuhalne svetline nam namreč pomaga pri odkrivanju napak v številu kromosomov, kar imenujemo kromosomopatije. Vendar pa preiskava v tem obdobju ni le meritev nuhalne svetline, ampak predstavlja tudi zgodnje odkrivanje napak v plodovi zgradbi, ki s kromosomopatijami niso povezane. Pri dvojčkih se na tej preiskavi že da ugotoviti eno- ali dvojajčnost, v tem obdobju nosečnosti pa lahko tudi že opredelimo tveganje, ali bo nosečnica imela v času nosečnosti težave s preeklampsijo in če bo otrok ustrezno rasel ali bo morda zaostajal v rasti. Presejalni pregled nuhalne svetline je torej pomemben pregled, ki ga trenutno noben drug pregled ne more nadomestiti. Zato menim, da bi bilo idealno, če bi ga opravile vse nosečnice," je prepričana sogovornica, ki nosečnice opozarja, da presejalni pregled nuhalne svetline opravijo pri ginekologu, ki je pridobil licenco za opravljanje meritev pri FMF (Fetal Medicine Foundation) v Londonu.

"Preiskava je podvržena strogim pravilom in le dobro izvedena daje pravilen rezultat," opozarja Gašperlin Dovnikova. Kateri ginekologi pri nas imajo ta certifikat, lahko preverite tukaj.


Zelo pomembna je starost nosečnice

Do napake pri pregledu nuhalne svetline lahko namreč pride tudi pri licenciranem ginekologu, kaj šele pri takšnem, ki ni primerno usposobljen. "Ultrazvočni pregled nuhalne in drugih markerjev je presejalen. Z njim ne moremo postaviti diagnoze in nosečnici 100% zagotoviti, da je otrok zdrav in brez vseh napak. Če je izračun tveganja, ki ga nosečnica dobi ob pregledu nuhalne svetline, normalen, je nekaj manj kot 90% gotovo, da je res tako in je otrok zdrav. Če nosečnica dodatno opravi še dvohormonski test, je verjetnost že nad 90 %. Pri izračunu tveganja je zelo pomemben dejavnik starost matere. Pri starejših nosečnicah je namreč tveganje zaradi starosti povečano in to seveda vpliva na izračun. Če je tveganje enako ali večje kot 1:300, so nosečnice upravičene do diagnostičnih preiskav, kot sta biopsija horionskih resic ali amniocenteza. Šele ti preiskavi sta diagnostični in lahko zagotovita, da je otrok kromosomsko drugačen ali pa je šlo za lažni alarm. Vznemirjanju, ki ga povzroči tak lažni alarm, pa se žal ne moremo izogniti," pojasnuje sogovornica, ki pa bodoče starše opogumlja, da je večinoma meritev nuhalne svetline in ultrazvok v tem obdobju nosečnosti vesel dogodek.


Napoved spola ni zanesljiva

"Navadno je na merjenju nuhalne svetline prisoten tudi oče otroka, ki prvič "vidi" svojega otroka. V naši ambulanti imamo tudi 3D/4D slike, ki bodoče starše še posebno razveselijo. Velikokrat je prvo vprašanje bodočih staršev namenjeno otrokovemu spolu in ne temu ali je otrok zdrav ali ne," nam je zaupala Dovnikova in dodala, da napoved spola na pregledu nuhalne svetline ni točna oz. pogosto prihaja do zmot. "Napoved je seveda zelo odvisna od pogojev pri posamezni nosečnici, sicer pa lahko spol zelo zanesljivo napovemo kakšen mesec kasneje. Zato staršem na pregledu običajno svetujem, da se v tem času še ne zanašajo povsem na te napovedi."


Kateri je pravi predviden datum poroda?

Do razhajanja pogosto prihaja tudi med predvidenim rokom poroda, ki ga je izračunala ginekologinja in tistim na pregledu nuhalne svetline. Zakaj? "V 8. tednu nosečnosti, ko ginekolog določa predviden datum poroda po ocenjenem trajanju nosečnosti po izostanku menstruacije, včasih skupaj s plodom izmeri še rumenjakov mehurček in je tako plod videti večji. Zato je datum, izračunan v času merjenja nuhalne svetline, natančnejši in tisti, ki ga v nadaljevanju nosečnosti upoštevamo. Vendar, če je razlika med prvim datumom in datumom po ultrazvočni meritvi na pregledu nuhalne svetline krajši od sedem dni, datuma ne spreminjamo," je pojasnila sogovornica.

 

Smiseln tudi po 14. tednu nosečnosti

Kako pa poteka pregled nuhalne svetline in ali se mora nosečnica nanj kaj posebej pripraviti? "UZ-pregled traja vedno vsaj pol ure, pri čemer se licencirani ginekologi trudimo za čim bolj natančen rezultat. V naši zasebni ginekološki ambulanti imamo poleg nuhalne svetline licenco tudi za meritve nosne kosti, ductus venosusa in trikuspidalnega  pretoka, kar v skupnem seštevku (morda še z dvohormonskim testom) precej  poveča možnost pravega rezultata," je pojasnila Dovnikova in dodala: "Nosečnice velikokrat ne preberejo ponujene literature in ne vedo, kaj je dvohormonski test, ki ga priporočamo po meritvi nuhalne svetline in poveča zanesljivost preiskave."

Kaj pa, če smo za nosečnost izvedeli šele po 14. tednu nosečnosti? Je takrat pregled nuhalne svetline še smiseln in sploh mogoč? "Velikost nuhalne svetline raste s trajanjem nosečnosti. Če je v 11. tednu široka 1,2 milimetra, je v 14. tednu 2,5 milimetra, medtem ko je povprečna vrednost 2 milimetra. Za ustrezno meritev mora otrok ležati bočno, da lahko vidimo njegov profil in nosno kost. Toda, ker se po 14. tednu večina plodov vertikalizira, saj je njihova velikost že precejšnja, nuhalna svetlina ni več tako izrazita. Zato je meritev treba opraviti do končanih 13. tednov in 6 dni, ko je plod od temena do trtice dolg približno 84 milimetrov in je pozicioniran bočno (horizontalno). Toda tudi po 14.tednu je lahko UZ-pregled uspešen. Če je namreč nuhalna svetlina bistveno večja od običajne, kromosomske napake pa so bile z amniocentezo ali kako drugače izključene, smo s pregledom nuhalne svetline po 14. tednu ugotovili večjo možnost za srčne napake, ki se običajno iščejo šele po 14. tednu nosečnosti," nam je odgovorila Gašperlin Dovnikova.

Darja Gašperlin Dovnik, dr. med., je specialistka ginekologije in porodništva z licenco FMF iz Londona za meritve nuhalne svetline. Več informacij o nuhalni svetlini najdete na njeni spletni strani www.nuhalna-svetlina.com. Če se želite naročiti na preiskavo, pokličite na 041 755 401 ali pišite na gasperlin.darja@siol.net.
10 stvari, ki jih je dobro vedeti pred por...
Vse polno seznamov reči imamo, ki jih je potrebno vzeti seboj v porodnišnico. Za dojenčka in mamico pa je ključna tudi č...
7
13 znakov, da pričakujete fantka
Ali je mogoče, da dejansko obstajajo očitni znaki, ki nam lahko povejo, da bomo ponosni starši malemu fantku? Berite dal...
6
Kdaj se začne poznati nosečniški trebušček?
Ko zanosiš, telo navzven zgleda precej normalno. Bitjece je namreč še tako majhno, da niti malo ne vpliva na velikost tr...
6
Noseča pri 40-ih
Nosečnost v poznih letih je vse pogostejša. Čeprav čudežna, lahko prinese tudi več možnih zapletov, zato preverite, s ka...
6


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Nosečnost in rojstvo: drugič
photo
Se opogumljate, da bi se ponovno podali na pot? Za vas imamo nekaj koristnih nasvetov.
2nd Hand Shop za otroška oblačila in opremo
Tanja74

Ali bi, če bi imele možnost, kupovale otroška oblačila in otroško opremo v t.i. Second Hand Shop-ih (preko interneta, v trgovini)

Da (59%)

Ne (35%)

Drugo (6%)


Število vseh glasov: 266

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!