|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pretres možganov pri otroku

Petra Logar, 15.3.2023
Če otrok pade, dobi udarec v glavo, lahko pride do pretresa možganov. To pomeni, da se pritisk, ki deluje na lobanjo, prenese na možgane in tam povzroči pretres. Če je udarec zelo močan, otrok potrebuje prvo pomoč.

image
Igrala so lahko tudi nevarna zaradi padcev.
/11


V toplejših mesecih se otroci iz notranjosti stanovanj preselijo v naravo, pred hišo, na igrišče. Več se vozijo s kolesom, rolajo, plezajo. S tem pa se poveča tudi možnost udarca, padca in poškodb. Če se otrok ponesreči, udari v glavo, je zelo pomembno, da starši ali tisti, ki ga pazi, zna pravilno ukrepati, prepozna simptome pretresa možganov in zna nuditi prvo pomoč, če je to potrebno.

 

Simptomi

Če je udarec v glavo močan, lahko po nesreči nastopi kratkotrajna nezavest. Ponavadi pa se druge motnje pojavijo šele nekaj ur po udarcu v glavo. Otrok ima lahko vrtoglavice, boli ga glava, slabo mu je, lahko bruha. Včasih pride do kratkotrajne izgube spomina ali do spremembe vedenja. Otrok je lahko zelo utrujen, spi, lahko postane apatičen.


PREBERITE TUDI: Udarec v glavo: kako resna poškodba je?


Prva pomoč

Če pride do nesreče, je zelo pomembno, da znate otroku nuditi prvo pomoč. Namestite ga v hladen prostor ali senco, zgornji del telesa naj bo dvignjen.

Če je otrok po glavi poškodovan, ima rano, mu teče kri, ga oskrbite, namestite mu sterilno gazo in obvezo.

Preverite njegovo stanje, merite pulz, preverjajte dihanje. Pulz preverite na notranji strani zapestja pod palcem ali na vratni arteriji, levo ali desno od grla. Za nadzor dihanja otroku položite svojo roko na prsni koš, s tem boste občutili premikanje, dvigovanje in spuščanje prsnega koša.

Če je otrok nezavesten, ga namestite v stabilen bočni položaj. Takoj pokličite prvo pomoč.

 

Obisk zdravnika

Če otrok pade, se udari v glavo, njegov padec vzemite resno. Če tarna, da ga boli glava, če za nekaj trenutkov izgubi zavest, če postane utrujen, zaspan, če bruha, če tarna, da ima vrtoglavico, ga takoj odpeljite k zdravniku. Ta ga bo ustrezno pregledal, vam dal navodila ali pa ponesrečenca napotil v bolnišnico.

Dojenčki in manjši otroci ostanejo po navadi čez noč na opazovanju. Simptomi se namreč pogosto pojavijo šele nekaj ur po nesreči.

 

Dojenčki

Posebno previdni morate biti pri dojenčkih. Teh ne smete nikoli puščati samih ležati na previjalni mizi, na kavču, na postelji … Dojenček je zelo živahen, četudi se še ne plazi, se lahko obrne, lahko se odrine z nogami in pade na tla.

Dojenček, ki se že zna plaziti, mora biti ves čas pod skrbnim nadzorom odraslega. Še posebej nevarne zanj so stopnice, balkoni, terase. Poskrbite za dodatno zaščito, namestite posebne varovalne ograjice tam, kjer je to potrebno. Dojenčka pa klub temu imejte ves čas na očeh.

Če dojenček pade, se udari v glavo, četudi je poškodba majhna, ga odpeljite k zdravniku.

 

PREBERITE TUDI: Ko vam dojenček pade s postelje ... 

 

Malčki

Malčki, ki že samostojno hodijo, vam lahko hitro pobegnejo na tobogan, splezajo na lestev in podobno. Igrala so lahko za majhnega otroka, ki še nima dobrega ravnotežja, zelo nevarna.

Vedno bodite zraven, če vaš malček pleza po drevju, se vzpenja na tobogan, pleza po lestvi, …

Nekoliko starejši otroci že obujejo rolerje in se vozijo s kolesi. Vi pa poskrbite, da bodo vedno imeli na glavi kolesarsko čelado in ščitnike.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
4



Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
Zakaj ima otrok afte?
Afte so razjede na ustni sluznici, ki se lahko pojavijo v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih. V hujših primerih ...