|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Udarec v glavo: kako resna poškodba je?

Uredništvo Ringaraja.net, 11.5.2023
Ko se otrok udari v glavo, je zanj in tudi za starše lahko to precej neprijetna izkušnja, ampak brez skrbi - pogosto vse skupaj izgleda huje, kot je v resnici.

image
Padec na glavo pogosto ni težka poškodba. (Foto: Freepik.com)
/11


Padci in udarci v glavo so precej pogoste nezgode, ki jih otroci doživljajo od prvih korakcev dalje. Na srečo večina teh udarcev povzroči zgolj veliko paniko pri starših, prave poškodbe pa ne, ne glede na to, kako velika je buška. Da boste manj zaskrbljeni, ko se bo to zgodilo vašemu malčku, je dobro biti seznanjen s tem, na kaj je pri takšnih padcih potrebno biti pozoren.

 

Kaj lahko pričakujete, ko otrok pade na glavo?

Zapomnite si, da je povsem normalno, da se otrok ob padcu oziroma udarcu v glavo močno vznemiri in joka. Lahko da bo ob tem zahteval vso vašo pozornost in bo želel po padcu počivati. Vsekakor ste vi tisti, ki najbolje poznate svojega otroka in lahko najbolje ocenite ali je njegovo obnašanje razlog za skrb ali ne. To na kar morate biti ob padcu zares pozorni je, če pri svojem otroku zaznate kakšno veliko spremembo ali če kriza traja več ur ali celo dni in se zelo razlikuje od otrokovega običajnega obnašanja.

 

PREBERITE TUDI: Kaj morate storiti, ko vam dojenček pade s postelje?  


Kako ukrepati?

Obstaja nekaj stvari, na katere morate biti pozorni, da boste ob padcu lahko ocenili resnost poškodbe:

1. Otroka dajte spat oziroma vsaj počivati za približno dve uri in ga v tem času pozorno opazujte. Naj pije tekočino, ni pa mu potrebno dajati nobenega protibolečinskega sredstva. Če otrok takšno sredstvo potrebuje, potem obiščite pediatra.

2. Če ima otrok na glavi rano, jo dobro očistite in pritisnite nanjo za vsaj 10 minut, da boste ustavili krvavitev. Če je rana večja od 2,5 centimetra, krvavitev ne poneha ali če rana sega v obrv, rob ustnice ali uhlja, obvezno odpeljite otroka k zdravniku.

3. Rana se bo lepše zacelilea, če jo boste zalepili s posebnim medicinskim trakom.

4. Če se pojavi buška ali oteklina na glavi ali čelu, položite nanjo led in hladite približno 20 minut. Lahko uporabite kar vrečko za led, zmrznjeno zelenjavo ali v krpo zavijete kocke ledu. Pazite, da ledu ne položite neposredno na kožo, ampak jo zaščitite s krpo.

5. Prvo noč po poškodbi, vsaj dvakrat preverite otrokovo stanje oziroma k njemu poglejte vsake tri do štiri ure. Ko ga prebudite, preverite, če ima vrtoglavico, če je zmeden ali nepovezano govori. Poglejte tudi, ali so njegove zenice enake velikosti v obeh očesih.

  

Pretres možganov in drugi simptomi resne poškodbe

Ko otrok ob udarcu v glavo doživi potres možganov, običajno za nekaj sekund izgubi zavest. Otrok bo deloval zmedeno, ne bo vam znal povedati kdo je in kje je. Prav tako se ne bo spominjal, kako je prišlo do poškodbe. Vsak otrok, ki doživi pretres možganov,mora obvezno takoj k zdravniku, kjer ga bodo nekaj časa opazovali.

 

PREBERITE TUDI: Naučite se prepoznati simptome pretresa možganov pri otroku in nuditi ustrezno prvo pomoč.

 

Bodite pozorni tudi na naslednje znake:

- večkratno bruhanje (več kot trikrat) takoj po udarcu;

- iztekanje bistre tekočine ali krvavenje iz ušesa ali nosu štiri do šest ur po udarcu;

- pojav bolečin v ušesu takoj po poškodbi;

- močan glavobol, ki traja več kot uro;

- če otrok toži, da se mu vrti oziroma vidi zamegljeno ali dvojno;

- če otrok težko ostaja buden, je zmeden ter govori nepovezano;

- če se otrok močno poti in je bled;

- nepravilno ali čudno dihanje.

Če opazite katerikoli od teh znakov, takoj odpeljite svojega otroka k osebnemu zdravniku ali na urgenco.

 

Brez modrice verjetno ne bo šlo

Področje, kamor se je otrok udaril bo v naslednjih dneh spreminjalo svojo barvo, kar je povsem normalno. Če se je vaš otrok udaril v čelo ali obraz, bo zagotovo imel črno (nato rumeno ali zeleno) modrico. Običajno to izgleda huje kot je. Ohranite mirno kri in ne bodite ena tistih mamic, ki se ob pogledu na krvavečo rano na otrokovi glavi, onesvesti, saj lahko zaradi tega vi pristanete v bolnišnici s presekano glavo, vaš otrok bo jo bo odnesel le z manjšo ureznino.

 

VIR: Ringeraja.ba

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
42
Strupene rastline na vrtovih in v parkih
Malčki so kot ptički, privlačijo jih bleščeče rdeče jagode, ki se bohotijo z grmovnic in dreves. Le da mali raziskovalci...
9
Odlog vpisa v prvi razred - da ali ne?
V zadnjih letih se starši in vzgojitelji otrok, ki zaključujejo vrtčevsko obdobje, vse bolj srečujejo z vprašanjem, ali ...
8
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
8



Vročina pri otroku: Ne znižujte je prehitro!
Če ima vaš otrok povišano temperaturo 37,6 stopinj Celzija, to že ni razlog, da mu daste zdravilo za zniževanje le te.
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...