|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Preveč potiskanja je krivo za raztrganine

Uredništvo Ringaraja.net, 7.7.2023
V Združenem kraljestvu trenutni babiški projekt dosega odlične rezultate pri zmanjševanju vaginalnih raztrganin preprosto s tem, da nosečnice med porodom ne silijo k pretiranemu naporu.

image
/11


Težko si predstavljamo porod brez navodil babice ali porodničarja: »Gospa, zdaj pa močno potiskajte!«, saj – kot pravi sodobni porodni mit – otrok brez potiskanja ne more priti na svet. Je pa velika razlika med potiskanjem, ki ga nosečnica izvaja avtomatsko, ker telo tako zahteva, in potiskanjem na silo. Posledica tega so predvsem nepotrebne raztrganine nožnice.

To modrost je Ina May Gaskin zapisala v svoji knjigi The Wisdom of Childbirth. Po njenem naj bi bilo veliko bolje, če ženska potiska »po svoje«, tudi če se otrok premika naprej in nazaj po nožnici. To povzroči, da se tkivo razteza počasi in je zato veliko manj možnosti za poškodbe.

 

PREBERITE TUDI: Otrok v medenični vstavi: kaj vas čaka pri porodu

 

85 % manj solz!

Babice v Medway Foundation Trust v Kentu so s svojim programom proti potiskanju že zmanjšale porodne poškodbe, v nekaterih porodnišnicah kar za 85 odstotkov, resne poškodbe so padle iz sedmih na en odstotek mamic. In kako jim je to uspelo? Preprosto zato, ker so prenehale govoriti ženskam, naj pritiskajo, in namesto tega spodbujale mame, naj zavzamejo drugačen položaj in se umirijo. Namesto da bi otroke vlekli iz mater, so jih raje prijeli in jim tako pomagali, ko so se rodili.

 

PREBERITE TUDI: Prva ocena dojenčka – kaj nam pove Apgar?

 

Program proti potiskanju so uvedli ginekologi in babice (Kraljeva akademija porodničarjev in ginekologov (RCOG) in Royal College of Midwives), potem ko so v letih 2013 in 2014 opazili alarmantno stopnjo vaginalnih raztrganin med porodom. V samo enem mesecu so zabeležili kar 22 primerov raztrganin nožnice tretje stopnje! Raztrganine po nožnici tudi pri nas niso redkost in presegajo evropsko povprečje. Ženske so celo prepričane, da majhna raztrganina nožnice nekako »pripada« porodu. Ženske, ki so med prvim porodom doživele raztrganine v nožnici, imajo celo petkrat večjo možnost, da se to ponovi, kaže aktualna britanska študija, pišejo v reviji The Natural Parent Magazine.

VIR: Ringeraja.hr

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Te vaje pomagajo, da se dojenček obrne
Preverite preproste in varne vaje ter druge preizkušene metode, s katerimi lahko otročka v trebuščku spodbudite, da se o...
5
Utrujeni? Preverite ali imate pomanjkanje ...
Pri pomanjkanju železa pride do utrujenosti, vrtoglavice, razdražljivosti, težav s koncentracijo, slabših fizičnih in um...
4
Prva ocena dojenčka – kaj nam pove Apgar?
Že v prvi minuti svojega življenja dojenček prejme prvo oceno, v peti pa drugo. Ti rezultati sestavljajo oceno na Apgar ...
4
Zvezdy: Najlepše darilo za rojstni dan
Z možem sva se zelo dolgo trudila, da bi jaz lahko zanosila. Poleg ginekoloških preiskav, sva poskusila pri hemeopatu, p...
4



Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?