|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Preverite tveganje za obporodno depresijo

Uredništvo Ringaraja.net, 14.8.2023
Poporodna depresija se pojavi pri najmanj eni do dveh žensk od desetih, medtem ko poporodno otožnost po porodu občuti kar 80 odstotkov vseh žensk.

image
Naj vas ne bo sram depresivnih občutkov in si poiščite pomoč! (Freepik.com)
/11


Ko srečamo novopečeno mamico in očka, po navadi najprej pokukamo v voziček ter pohvalimo in pozdravimo ljubkega novorojenčka. Pogosto pogovor nadaljujemo o otroku in sorojencih, medtem ko le redko povprašamo starše o njihovem počutju. 

Seveda je prav, da ima (nebogljen) otrok v prvih mesecih/letih toliko pozornosti staršev in okolice. Prav pa je tudi, da se posvetimo še staršem, ki se jim je življenje z rojstvom otroka postavilo na čisto nove tire.

 

Poporodna otožnost

"Zelo pomembno je, da se pogovarjamo tako o fizičnem kot duševnem zdravju mladih staršev. Statistični podatki, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, namreč kažejo, da poporodno otožnost po porodu občuti kar 80 odstotkov vseh žensk. Poporodna otožnost je pravzaprav tako pogosta, da nekateri strokovnjaki zagovarjajo teorijo, da gre za normalen pojav po porodu oziroma posledico hitrih hormonskih sprememb," so nam zaupali v Zavodu IZRIIS in dodali:

"Poporodna otožnost se kaže z nenadnimi spremembami razpoloženja, jokavostjo, tesnobo in razdražljivostjo. Pojavijo se lahko tudi težave s spanjem, zmanjšan apetit, nemirnost in utrujenost."


PREBERITE TUDI: Resnična zgodba - poporodna depresija

 

Za poporodno depresijo zboli približno vsaka peta ženska!

Druga duševna stiska, ki se pojavlja po porodu je poporodna depresija, ki se pojavi pri najmanj eni do dveh žensk od desetih.

"Ocena je, da v Sloveniji vsako leto zaradi depresivnosti trpi od 1.800 do 3.600 žensk po porodu. Večina strokovnjakov se strinja, da gre za kombinacijo telesnih, duševnih in socialnih dejavnikov," pojasnujejo na Zavodu IZRIIS in dodajajo:

"Nosečnost in porod za mater predstavljata velik napor in stres, še posebej, če je bil porod težak in je med njim prišlo do poškodb porodne poti ali drugih zapletov. Zato je porodnica po porodu utrujena, ob velikih hormonskih spremembah pa še bolj dovzetna za nihanja v razpoloženju. Predvsem po prvem porodu sta pogosto prisotna tudi negotovost in strah, ali bo znala in zmogla skrbeti za otroka. Novorojenček namreč prinese nove zahteve in mati mu mora biti kljub svoji lastni izčrpanosti 24 ur na dan na razpolago."

 

Vprašalnik o tveganju za obporodno depresijo

Če želite preveriti, ali tudi pri vas obstaja tveganje za odporodno depresijo, na spletni strani NIJZ izpolnite tale vprašalnik!


Prva pomoč s strokovno literaturo in viri

V kolikor se tudi vi soočate s katero od omenjenih duševnih težav po porodu, si lahko pomagate tudi z naslednjo strokovno literaturo in spletnimi viri, ki govorijo o tej temi:

1) ZIMA V SRCU (pdf) 

2) ANGELI Z MOKRIMI KRILI NE LETIJO (pdf)

3) Polona Compolunghi - Pegan: POPORODNA DEPRESIJA IN DRUGE POPORODNE DUŠEVNE MOTNJE (pdf)

4) Eva Hrovat Kuhar: POPORODNI IZZIV - KO DVOJINA POSTANE MNOŽINA, Mladinska knjiga, 2010.

 

PREBERITE TUDI: Poporodna depresija


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
59
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
25
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
17
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7



Poporodni krči oziroma krčenje maternice p...
Za starša je porod končan, ko se dojenček rodi. Za porodno osebje pa, ko se porodi tudi posteljica. A za mamico še ni po...
6 pravil za prvi obisk novorojenčka
Ko mamica in očka prineseta malo dišečo štručko domov iz porodnišnice, se zanju začenja povsem novo obdobje in v tem čas...