|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prihaja Noč čarovnic!

Helena Mlakar, 25.10.2014
Noč čarovnic ali Halloween imenujemo zadnjo noč v tem mesecu. 31. oktobra pred vhodnimi vrati svetijo najrazličnejše buče. Teh so najbolj veseli naši najmlajši. Praznik, ki prihaja iz angleško govorečih držav, se zadnja leta praznuje tudi pri nas.

image
Čas za buče in čarovnice
/61


Na Irskem, v Kanadi, ZDA in drugih angleško govorečih državah, se otroci na Noč čarovnic preoblečejo v kostume, ti so ponavadi nekoliko strašljivi, saj predstavljajo okostnjake, čarovnice, duhove; ter hodijo od vrat do vrat in nabirajo sladkarije. Pri nas to še ni tako pogosto, je pa zelo priljubljeno izrezovanje buč.


Prav posebna buča

Letos lahko bučo, ki jo boste postavili pred vhodna vrata, na balkon ali teraso, okrasite nekoliko drugače. Potrebujete veliko oranžno bučo, plodove iz gozda (liste dreves, mah, kostanj, storž …), pištolo za vroče lepljenje.

Buče vam ni potrebno izdolbsti, da jo lahko spremenite v smešni ali strašni obraz, ki bo pozdravljal vaše obiskovalce. Na vrh prilepite mah, ta bo predstavljal lase, oči naredite s kostanjem, nos naj bo storž, usta so lahko narejena iz lešnikov ali želodov, ovratnik pa naredite iz pisanega listja.


Steklena buča

Za stekleno bučo potrebujete nizek steklen kozarec, rumen ali oranžen serviet, lepilo iz moke in vode (lahko tudi lepilo za les), črn papir ali flomaster, čopič, škarje (SLIKA 1).

Kozarec namažete z lepilom in oblečete s servieto. (SLIKA 2) Bodite pozorni, da bo serviet le na zunanji strani kozarca.  (SLIKA 3) Prilepite usta in oči ali pa jih narišite s črnim flomastrom. (SLIKA 4) Počakajte, da se posuši. V odprtino vstavite čajno svečko in zvečer postavite strašno bučo pred vrata ali na okensko polico. (SLIKA 5)


Lačni, lačni!

Na Noč čarovnic pa seveda ne sme manjkati "strašna" pojedina. Svojo družino lahko presenetite z jedmi iz buč. Z malo domišljije lahko pričarate v vaši kuhinji "strašno" dobro kosilo ali večerjo.


  • Predjed iz bučk

Potrebujete podolgovato zeleno bučko, pršut, sir.

Bučo narežete na centimeter debele kolobarje, nanje položite pršut in sir. Položite jih na pekač obložen s peki papirjem in postavite v pečico. Pecite toliko časa, da se sir stopi. Postrezite še toplo, zraven lahko ponudite popečen toast.


  • Bučna juha

Potrebujete majhno jedilno bučo, dva majhna krompirja, pol čebule, strok česna, lovorov list in peteršilj ali drobnjak, sol, poper, kislo smetano.

Sesekljate čebulo in česen in popražite na žlici olja. Ko zarumeni, dodajte na kocke narezano bučo, zalijte z litrom vode, dodajte narezan krompir in kuhajte, dokler se ta ne zmehča. Nato dobro pretlačite, dodajte sol, poper in lovorov list in še malo pokuhajte. Preden juho ponudite, ji vmešajte še žlico kisle smetane.

Če je v vaši družini malček, juhe ne poprajte in nekoliko manj solite.


  • Glavna jed iz buč

Potrebujete jajčevec ali podolgovato bučo, mleto meso, čebulo, sir, začimbe.

Bučo po dolgem prerežete in izdolbete pečke. Mleto meso popečete na čebuli in dodate začimbe ter sol, nato ga nadevate v bučo. Po vrhu potresete sir. Pečete v pečici pri 180 stopinjah, da se sir stopi.

Če je v vaši družini malček, jed prilagodite njemu, dodajte manj začimb in soli, meso naj bo goveje ali telečje.


  • Strašni piškoti

Potrebujete 250 g moke, dva rumenjaka, 125 g margarine, 75 g sladkorja.

V posodo stresite moko, ščepec soli in sladkor. Dodajte še margarino in gnetite toliko časa, da se naredi testo. Na koncu dodajte še rumenjaka in dobro pregnetite. Testo za pol ure postavite v hladilnik.

Iz hladilnika jemljite testo po kosih, ga razvaljajte na tanko in z modelčkom za piškote ali kozarcem, naredite kroge. Z zobotrebcem ali manjšim nožem tem krogom previdno izrežite strašne oči in usta. Položite jih na pekač obložen s peki papirjem in pecite pri 180 stopinjah približno 15 minut oziroma toliko časa, da lepo zarumenijo.


Polna hiša čarovnic in duhov!

Noč čarovnic pa lahko spremenite v pravo zabavo za vašo družino. V kot postavite metlo, na glavo si nataknite čarovniški klobuk. Vaši malčki bodo nedvomno uživali v čarovniških kostumih. Povabite na zabavo še prijatelje ali sorodnike in naredite prijeten dan, zvečer pa skupaj prižgite svečke v vaših bučah in se z otroki, ki so se za tisti večer prelevili v prave strašne čarovnice in duhove, podajte na nočni sprehod. Pa nikar ne pozabite na metlo, morda se spremeni v čarobno in vas popelje čez mesto!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
6
15 dejstev o zakonski zvezi
Nekaj dejstev o zakonski zvezi, razvezi in izvenzakonski skupnosti pri nas.
4
Opičje koze pri otrocih - glavna dejstva
Okužbo z opičjimi kozami so potrdili že v več evropskih državah, to nedeljo tudi pri naših sosedih Avstrijcih in tudi pr...
4
Kako naj opremimo sobo za osemletnega šola...
Arhitekt odgovarja na vaša vprašanja v povezavi z opremljanjem otroške sobe s pohištvom Planet.
4



Premiera filma Robotove sanje
Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti.
GZS v javnem pismu proti krčenju sredstev ...
Slovenski založniki in knjigotržci odločno in enotno nasprotujemo krčenju javnih sredstev za pisano slovensko besedo, so...




Katero ime?
qloq

Katero ime paše zraven za punčko?

Amadej in Aneja (41%)

Amadej in Amadeja (7%)

Amadej in Alina (31%)

Amadej in Adrijana (9%)

ali drugo ime ( kakšno) (12%)


Število vseh glasov: 130

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!