|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prihod novorojenčka iz porodnišnice

Uredništvo Ringaraja.net, 12.1.2024
Vsaka bodoča mamica se med nosečnostjo sprašuje, kaj pripraviti za novega prihajajočega člana. Veliko veselje je hoditi po trgovinah, ampak, ali res potrebujete vse to?

image
Veliko oblačil za novorojenčka boste dobili od prijateljev. (Foto: Freepik.com)
/11


Izbira v trgovinah je tolikšna, da je nemalokatera bodoča mamica zmedena in se sprašuje, če res vse te stvari potrebuje. Pri tem pa so cene pač kakršne so, prostora v stanovanju pa tudi ni neomejeno na razpolago.

 

Preden se zaženete v nakup vsega mogočega, računaje na to, da vam bodo marsikatero stvar podarili ali posodili sorodniki in prijatelji pred in ob rojstvu dojenčka. Po navadi je prav pajackov in oblekic preveč, saj jih dojenček preraste še preden so bile dobro uporabljene.

 

Prav zaradi tega smo za vse vas, bodoče starše, pripravili seznam stvari, ki naj bi jih pripravili za prihod novorojenčka.

 

Mamica potrebuje ...

Modrček in blazinice za dojenje, vendar mora paziti na pravilno velikost, da je ne bo tiščal. Potrebni bodo tudi higienski vložki. Ker so porodnišnične spalne srajce lahko precej neudobne in največkrat prevelike, pripročamo, da imate s seboj tudi lastno pižamo ali splano srajco, vendar pazite, da bo imela gumbe zgoraj, da boste lahko dojili.

 

Oprema za novorojenčka

Od opreme za novorojenčka, ki jo boste potrebovali že prve dni po prihodu iz porodnišnice, potrebujete:

- previjalna miza in banjica za kopanje (lahko se kupi tudi kombinirano na omarici s predali)

- košara, zibelka ali postelja z jogijem ter oprema zanjo (rjuhe, odeje, kovter, mehka obloga za ogrodje postelje), čeprav se kar rado zgodi, da dojenček pristane v družinski postelji.

- avtosedež je obvezna oprema, saj boste v njem pripeljali novega člana domov (vožnja z otrokom v naročju je prepovedana in zelo nevarna, saj lahko otroka vrže iz naročja že pri malo močnejšem zaviranju!)

- voziček s košaro v ležečem položaju, lahko pa je tudi kombiniran (npr. globoki in športni del, ki ima prenosni avtosedež, ki služi hkrati kot stolček za guganje in hranjenje ter košarica za prenašanje).

 

PREBERITE TUDI: Kakšna je primerna postelja za dojenčka?


Dojenček bo potreboval ... 

Dudico ali dve (če se tako odločite), sStekleničko s primernimi cuclji, ščetko za čiščenje stekleničk ter pribor za sterilizacijo (v trgovinah se lahko kupijo različne priprave, vendar pa še vedno obstaja dobra stara varianta naših mam – vrela voda). Vendar pa, če ni težav z dojenjem, stekleničk ne potrebujete takoj. Enako velja za nadomestno mleko.

Ne pozabiti na čajček za dojenčke, ki bo prijal tudi vam. Mogoče boste potrebovali prsno črpalko, vendar je za to še vedno čas (tudi vašega dragega lahko pošljete ponjo – seveda z natančnimi navodili, da ne bo nesporazumov).


Kar se oblekic tiče je dobro imeti 6 majčk z zavezovanjem zadaj oz. na rami, nekaj pajackov, 3 žabice, 2 kapici, 3 nogavičke ali copatke, jopico, kakšen slinček, pa seveda komplet za pot domov iz porodnišnice, se pravi majčko, hlače, kapico, copatke, jopico, morda kakšno bundo. Posteljnina in oblekice naj bodo iz naravnih materialov.

Kar se pleničk in ostalih pripomočkov tiče – 20 tetra plenic, kakšnih 6 krpic za umivanje oz. male zarobljene pleničke, 30 vlaknastih krpic za umivanje, vato, 50 kosov sterilnega zloženca (5x5 cm). Pleničke za enkratno uporabo so seveda zelo komot, vendar se da izdatke precej zmanjšati ob uporabi pralnih plenic.

 

Novorojenčkova "kozmetična torbica"

Za samo nego novorojenčka potrebujete otroško milo za kopanje in umivanje, hladilno mazilo za ritko, posip, kakšno Bepanthen kremo za vnete bradavice ali ritke, fiziološko raztopino za umivanje popka ter čiščenje noska, digitalni toplomer, otroške škarjice za nohte, vatirane palčke, glavnik oz. krtačka za lase, aspirator za nos.

Za morebitna potepanja potrebujete robčke za nego ritke, papirnate brisačke, pleničke. Ne kupujte velikih količin majhnih pleničk (newborn oz. št 1), saj bodo lahko premajhne v primeru malo večjega novorojenčka in vam bodo ostale, ni pa slabo imeti na zalogi tudi kakšne večje.

 

PREBERITE TUDI: Otroški puder lahko predstavlja tveganje za raka

 

Zelo koristen nasvet

Nasvet pa je, da ne pretiravate z nakupi stvari, saj si marsikatero lahko sposodite, nekaterih po pričevanju mamic sploh ne rabite. Pa ne pozabite vprašati bodočih babic ter raznih tet (saj vam bodo tudi same ponudile), saj so znane po neverjetnih zalogah še vaših oblekic in pleničk ter opreme. Z malo načrtovanja in organiziranja se da kar precej zmanjšati izdatke za novorojenčka, ki sploh niso nizki glede na cene v trgovinah.

 

Pa veliko veselja z novim članom.

 


 

 

Preberite še:

Z dojenčkom doma

Prvi sprehod z novorojenčkom


http://www.ringaraja.net/clanek/paket-za-novorojencka_2900.html

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
11
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
10
POZOR: Previdno s fiziološko raztopino in ...
Prepogosto izpiranje noska s fiziološko raztopino in uporaba med mamicami priljubljenega nosnega aspiratorja prinese tud...
5
VIDEO: Tudi carski rez je lahko čudovit porod
Se tudi vi počutite nepopolno, ker je vaš otrok prišel na svet s carskim rezom? Ste razočarane, ker niste imeli možnosti...
4



Zgodbe malih junakov: Velika bojevnica Frejya
Moj pritisk je bil 180, otrokov utrip je padal. Trikrat so mi vzeli kri in urin. Imela sem anemijo in beljakovine v urin...
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...