|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Primerni čevlji za nosečnico

Metka Troha, 28.6.2023
Pogosti težavi, ki pestita nosečke sta zatekanje nog in krčne žile. S pravo obutvijo lahko te težave omilite. Preverite, kakšno obutev izbrati, nositi, da bo podpirala pravilno držo, omogočala stabilnost in bila prijetna za nošnjo.

image
Nosečke prisegajo na superge.
/11


V nosečnosti je vsekakor potrebno biti pozoren na to, kakšne čevlje nosimo, vendar to ne pomeni, da mora nosečnica hoditi naokrog le v copatih. Povsem ravni čevlji namreč niso priporočljivi, ker hoja v takšnih čevlji povzroča bolečine v hrbtu. Čevlji z visoko peto prav tako ne, saj v njih nosečnica ni stabilna, prav tako takšni čevlji povzročajo nepravilno držo, saj mora na visokih petkah nosečnica trebuh nekoliko pomakniti naprej, zaradi česar prav tako rado pride do bolečin v hrbtu.

 

Razlogi, zakaj nosečnica potrebuje udobno obutev

Dejansko boste od polovice nosečnosti dalje morali biti bolj pozorni, kaj obujete, ker vam bo to narekoval vedno večji trebušček, spremembe stopal in želja po čim večjem udobju.

 

Večja noga – Noga se vam bo v nosečnosti verjetno nekoliko povečala (do pol številke), zato bodo vaši stari čevlji postali preveč tesni in neudobni.

 

Zatekanje nog – Noge nosečnic rade zatekajo, zaradi zastajanja vode v telesu, kar je pogosta nosečniška težava in lahko se vam zgodi, da nekaterih svojih čevljev za čas nosečnosti nikakor ne boste mogli spraviti na noge. Otekla stopala in gležnji »si želijo« čim več udobja pri hoji.

 

Povečana telesna teža – Zaradi povečane teže, bo na nogah in stopalih večje breme. Dobra obutev z ustrezno podporo stopalnega loka, vam bo pomagala, da se boste počutili udobno, hkrati pa bo zaradi tega vaša drža bolj pravilna in boste imeli manj bolečin v kolenih, kolkih ter hrbtu.

 

Nestabilnost telesa – V nosečnosti se spremeni središče ravnotežja telesa, saj se zaradi trebuha pomakne bolj naprej. Zaradi vpliva hormona relaksina so sklepi nekoliko ohlapnejši, zato so nosečnice nekoliko bolj nerodne in imajo več možnosti za padce. Izbira prave obutve, ki vam pomaga ohranjati stabilnost, bo zmanjšala možnost za poškodbe in težave zaradi morebitnega padca.

 

KORISTEN NASVET ORTOPEDA

Ko sedite, se poskusite nadzorovati, da ne boste križali nog v kolenih ali gležnjih. Za krepitev mišic v nogah in preprečevanju oteklih nog, poskusite z naslednjo vajo: uležite se na hrbet in z nogami vozite kolo. Nato še zavrtite noge v gležnjih, kar vam bo pomagalo preprečevati krče.

 

Visokim petam se raje odpovejte

Večja teža in hormonske spremembe imajo velik vpliv na telo. Zaradi povečanega hormona relaksina, se mišice in vezi zmehčajo in raztegnejo, zato bodo vaši gležnji in sklepi vsakodnevno bolj obremenjeni. Vse to so razlogi, da nošenje čevljev z visoko peto v nosečnosti ortopedi odsvetujejo. Visoke pete namreč spreminjajo držo telesa, skrajšujejo mišice v nogah in povečajo pritisk na hrbet in kolena. Vsi ti deli so v nosečnosti že tako ali tako bolj obremenjeni in podvrženi bolečinam, visoke petke pa vse samo še poslabšajo. Poleg tega je zaradi slabšega ravnotežja in hoje »na višini«, večja možnost, da padete. Pri takšnem padcu obstaja celo nevarnost, da resno ogrozite sebe ali otroka v trebuhu. Tudi sicer vam bo hoja v visokih peta verjetno precej neudobna, zato svetujemo, da se jim za nekaj mesecev odrečete.


Če boste kljub temu morali obuti petke za kakšno posebno priložnost, naj bo to samo občasno in raje izberite čevlje, ki imajo vseeno nižjo in bolj široko peto. Ko jih boste nosili, poskrbite, da ne boste stali predolgo, ampak si poiščite prostor za sedenje.

 

6 nasvetov, kakšni naj bodo nosečniški čevlji

Ko se boste odločali, katere čevlje boste danes obuli ali kupili v času nosečnosti, imejte v mislih naslednje napotke za zdrave noge in stopala:

1. Čevlji naj bodo udobni, prepustni in zračni, narejeni iz naravnih materialov (usnje, platno), da vam bo noga v njih dihala.

2. Lahko imajo dva do tri centimetre visoko peto, vendar ta ne sme biti tanka, špičasta, temveč široka, zato da boste lahko ohranjali ravnotežje. Hkrati vam bo nekoliko bolj dvignjen podplat nudil več opore v stopalu, kot na primer balerinke, ki so čisto na tleh.

3. Čevlji naj bodo dovolj široki spredaj, na področju prstov.

4. Preverite, da imajo čevlji dobro oporo za stopalni lok in gležnje, saj boste tako preprečili bolečine v nogah. Sicer lahko to rešite tudi s posebnim vložkom, ki si ga date v svoje čevlje, da bo podpiral lok na stopalu.

5. Čevlji naj se z lahkoto obujejo, da jih boste lahko enostavno nataknili na bolj otekle noge in se vam pri tem ne bo treba sklanjati, kar je z vedno večjim trebuščkom vsak dan težje.

6. Izberite čevlje, ki imajo gumijast podplat, saj guma dobro asorbira tresljaje in lahko pomaga preprečiti težave s sklepi, ki so pogosti pri nosečkah. Guma ima tudi boljši oprijem s podlago, zato vam bo v takšnih čevljih manj drselo.

 

Kaj si najraje obujejo nosečnice?

Večina nosečka pravi, da imajo najraje obute natikače, ker se jih lahko hitro in enostavno natakne na noge in so zelo udobni. Poleti nosečnice rade nosijo sandale, v katerih noga diha in so prav tako enostavni za obuvanje. Pozimi pa ženske s trebuščki prisegajo na široke, udobne škornje z nekoliko dvignjenim ravnim podplatom, tople in mehke. Takšne škornje lahko kombinirate z malce bolj elegantnim oblačilom in z oblačili za vsak dan.

 

V zadnjem trimesečju se večina nosečnici najbolje počuti v supergah. Vendar, ko jih boste kupovali, bodite pozorni na to, da jih je lahko obuti, torej da noga zlahka zdrsne vanje, saj bo sicer obuvanja z velikim trebuhom postala prava znanost. Najbolje je, če nimajo vezalk, ker jih boste z vedno večjo »bunko« pred seboj težko zavezovali. Priporočamo, da imate vsaj dva para takšnih čevljev.

Lahko se vam tudi zgodi, da boste proti koncu nosečnosti potrebovali večjo številko čevljev od te, ki ste jo nosili do zdaj, saj se noga zaradi večje teže in zatekanja še nekoliko poveča. Nekatere ženske pravijo, da jim je noga ostala večja tudi po porodu, druge pa so lahko po tem normalno obule svojo staro številko.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Božična oblačila za vso družino: 5 idej
Kaj, če bi letos tudi vaša družina sledila priljubljeni ameriški tradiciji ujemajočih božičnih oblačil? Preverite pet pr...
2
ZMAI: Torbe za pogumne ženske
Neli štrukelj, oblikovalka in ustanoviteljica blagovne znamke ZMAI, izdeluje modne torbe iz zmajeve kože in z zmajevsko ...
2
Nasvet: Preprečite razpokano kožo na rokah
V jesenskem in zimskem času, ko se temperature spustijo tudi pod ničlo, je potrebno nekaj več časa posvetiti tudi koži n...
2
Permanentno lakiranje
Permanentno lakiranje je nova generacija lakiranja naravnih nohtov. Je bolj obstojno, primerno za mlade mamice, ki nimaj...
2



Primerni čevlji za nosečnico
Pogosti težavi, ki pestita nosečke sta zatekanje nog in krčne žile. S pravo obutvijo lahko te težave omilite. Preverite,...
Naravna nega nosečniškega trebuščka
Preverite, s katerimi masli in eteričnimi olji se na naraven način lotiti strij ter katere sestavine v konvencionalni ko...