|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prosim ne kadite v bližini mojih otrok (ali katerihkoli otrok)

Uredništvo Ringaraja.net, 1.11.2023
Da se razumemo: kajenje ne pomeni, da ste slaba oseba ali slab starš. Vsi vemo, da nekateri radi kadijo. Težko je prekiniti navado in kot človek ima vsakdo pravico, da se tako odloči sam.

image
Vsak ve zase, samo ne dovolite, da drugi ljudje (zlasti otroci) trpijo posledice vaših dejanj. (Freepik.com)
/11


Vsako jutro vidim očeta, ki spremlja svojega osemletnega sina v šolo. In vsak dan drži sina za roko, in hkrati kadi. Vsak dan. Vse kar lahko storim je, da ne ustavim avtomobila (in ne kričim nanj, zakaj tako mirno kadi, medtem ko v šolo prihaja na stotine otrok) in ga vprašam, ali lahko počaka, da pusti sina in da vsi drugi otroci vstopijo v šolo, in potem začne uživati ??v svoji prekleti cigareti.

 

Njegov otrok nima druge izbire - v šolo mora priti v spremstvu odrasle osebe. Toda vsak drugi otrok, ki gre mimo tega očeta, se vozi z avtom ali avtobusom, vidi njegovo nonšalantno vedenje, medtem ko hodi po cesti, ko kadi cigareto in izdihuje dim, kot da to ne bi vplivalo na tiste okoli njega.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj je žetoniranje v vzgoji škodljivo?

 

Da se razumemo: kajenje ne pomeni, da ste slaba oseba ali slab starš. Vsi vemo, da nekateri radi kadijo. Težko je prekiniti navado in kot človek ima vsakdo pravico, da se tako odloči sam.

 

Toda tega ne delajte v prisotnosti svojih otrok. In tega ne delajte niti v prisotnosti mojih otrok. Pravzaprav tega ne delajte v bližini nekoga, ki mu ni prav, da je izpostavljen pasivnemu kajenju in vonju po pepelniku. Ko ob koncu dneva uživate ob pijači, ali otroku nalijete malo v usta? Seveda ne.

 

To je zato, ker bi bilo zanje nevarno - da ne omenjam, da bi bilo neverjetno neodgovorno in neumno. No, kajenje v prisotnosti tistih, ki dihajo isti zrak, ni nič drugačno. Ne samo, da lahko pasivno kajenje povzroča zdravstvene težave tako otrokom kot odraslim, nevarnen je tudi preostali nikotin in druge kemikalije, ki ostanejo na oblačilih in drugih površinah po kajenju.

 

Mislili bi, da je zdrava pamet, da ne kadite pred trgovino z živili, bolnišnico ali katerim koli drugim javnim prostorom, zlasti tam, kjer so majhni otroci, ki bi dobesedno vdihnili strup, ki se sprosti s kajenjem.

 

A očitno nekateri tega ne vedo.

 

Ne samo, da so zdravstvena tveganja za druge velik razlog za skrivanje svoje navade kajenja, ampak članek, ki ga je objavil The Toronto Star, navaja še en utemeljen razlog: ko otrok vidi, da odrasla oseba kadi, to "normalizira". Otroke lahko naučimo in jim razložimo vse nevarnosti kajenja, vendar se nekaj tega lahko izbriše, ko otroci resnično vidijo, da ljudje počnejo nekaj nevarnega.

 

PREBERITE TUDI: Kdo so otroci, ki nimajo alergij in niso bolni

 

Da, vaša pravica je kaditi, vendar ne bodite bedaki. Povsod so določeni kraji za kadilce, namenjeni kajenju. Tam so - za našo lokalno trgovino, prodajalno avtomobilov in restavracijami. Pojdite tja, kjer ni ljudi.

 

Odvisno je od vas. Samo ne dovolite, da drugi ljudje (zlasti otroci) trpijo posledice vaših dejanj.

 

Trudimo se vzgajati izobražene otroke, ki poznajo nevarnosti kajenja, hkrati pa ščitijo svoja majhna telesa pred škodljivimi učinki te slabe navade.

 

Torej ja, kadite. Če pa boste kadili v naši bližini, naj vas ne moti, če vas na to opozori eden od staršev.

 

VIR: Katie Bingham-Smith, scarymommy.com

 

PREBERITE TUDI: Predmeti, ki so nevarni za vašega otroka


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
12
Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih ...
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se...
8
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
8
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
8



To so znaki, ki kažejo na psihopatijo pri ...
Strokovnjaki na področju duševnega zdravja govorijo predvsem o teh štirih znakih.
Ko uspavanje traja tudi več kot eno uro
Kaj storiti, ko otrok zvečer, pa tudi čez dan, nikakor ne more zaspati in porabite tudi več kot uro, da otrok vendarle z...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?