|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

12 stvari v vašem domu, ki so otroku nevarne

Simona Korenčan, dr. med., 2.4.2024
Predstavljamo seznam stvari, ki lahko predstavljajo nevarnost za vašega otroka in bi jih bilo najbolje odstraniti iz njihovega dosega ter nasvete, kako preprečiti nesrečo.

image
Kako zagotoviti, da bo vaš dom varen za malega raziskovalca? (Freepik.com)
/11


Dojenčki in malčki so radovedni in želijo okolico odkrivati s vsemi svojimi čuti. Pri tem pa lahko naletijo na številne nevarnosti. Kako zagotoviti, da bo vaš dom varen za malega raziskovalca?

 

Predstavljamo seznam predmetov in stvari, ki lahko predstavljajo nevarnost za vašega otroka in bi jih bilo najbolje odstraniti iz njihovega dosega ter nasvete, kako nesrečo preprečiti.


Ročaji kuhinjskih posod, ki so na otrokovem dosegu, medtem ko kuhate 

Pozorni bodite, da so ob kuhanju vsi predmeti na kuhinjski plošči izven dosega otroka. Za nastanek nesreče je dovolj, da sega ročica posode prek roba plošče - otrok lahko prime za ročaj in se popari z vrelo vodo.

Pozorni bodite tudi na skodelico vroče kave, ki vas čaka na mizi – naj bo dovolj od roba, da je otrok ne more potegniti nase.

Preverite ročaje vaše posode – so v dovolj dobrem stanju, da se ob nošenju ročaj ne bo polomil in padel na otroka, ki se ravno plazi pod vami? Raje se držite pravila, da vroče hrane ali tekočine ne prenašate, ko se vam otrok smuka okrog nog.


PREBERITE TUDI: Ko se otrok hudo opeče


Lateks baloni ali njihovi ostanki 

Ostanki lateks balonov so zaradi pisanih barv in zanimive strukture otrokom zelo zanimivi, vendar so izjemno nevarni za zadušitev, saj se prilepijo na stene dihalnih poti in jih z umetnimi vpihi težko potisnemo nižje v dihalne poti - v eno izmed pljučnih kril, v upanju, da bo otrok lahko za preživetje dihal z drugo polovico dihal. Poznani so primeri, ko je otrok z zobki preluknjal balon in umrl, ko mu je delček le-tega posledično odletel v sapnik.


Baterije in gumbni baterijski vložki (t.i. button batteries)

Zaužitje baterij predstavlja smrtno nevarnost. Še posebej pozorni bodite na majhne, okrogle baterije oziroma gumbne baterijske vložke, saj zaradi njihove majhnosti lahko sploh ne opazite, da jih je otrok zaužil, otrok pa lahko zaradi škode, ki jo baterije naredijo v trebušni votlini, celo umre.


baterije

Zaužitje baterij predstavlja smrtno nevarnost. (FOTO: Freepik.com)


Kovanci, gumbi, bonboni, oreščki in drugi manjši predmeti

Otroci prek vnašanja predmetov v usta raziskujejo svoj svet. Ob igri, med jokanjem ali tekanjem po prostoru pa lahko ti predmeti po nesreči zaidejo v dihalno pot otroka in tako predstavljajo veliko nevarnost za zadušitev.


PREBERITE TUDI: Kako ukrepati pri poškodovanju ali izbitju zoba pri otroku


Stopnice

Stopnice in nezaščitena stopnišča predstavljajo nevarnost za padec.


Električne vtičnice

Predstavljajo nevarnost za stik z elektriko, zato morajo biti vedno zaščitene. Tudi če imate vtičnice, ki imajo že vgrajeno zaščito, ne pustite otrokom, da se igrajo z njimi, saj otrok ne bo razlikoval med vtikanjem predmetov v domačo vtičnico (ki ima zaščito) in vtičnicami na obiskih, ki so lahko nezaščitene.


Domače živali

Previdnost pred ugrizi je potrebna tudi pri hišnih ljubljenčkih in igri z njimi.


Okna, priprta okna in balkoni

Otrok naj nima samostojnega dostopa do balkona zaradi nevarnosti padca iz višine. Pazite tudi na morebitno priprtje prstkov ob priprtih oknih.

V kolikor imate v vašem domu tudi cevi oz. koše za umazano perilo, ki segajo čez več nadstropij, pazite da odprtino zavarujete tako, da otrok vanjo ne more splezati.


Čistila, zdravila in druge kemikalije 

Naj bodo vedno zaprta v omari, do katere otrok nikakor ne more dostopati. Najbolje v zaklenjenem prostoru ali v omari z dodatnim varovalom, ki ga otroci ne morejo odpreti – najdete jih v specializiranih otroških trgovinah.


PREBERITE TUDI: Prva pomoč otroku, ki ste ga rešili iz vode


Ostri predmeti

Vse ostre predmete in ostre robove je treba odstraniti ali zavarovati pred otrokom, da ne pride do poškodbe.


Kad ali čeber z vodo

Ne pozabite, da se lahko dojenček, malček ali otrok, ki še ne zna plavati, utopi že v zelo majhni količini vode. Ko se vaši otroci kopajo, bodite vedno zraven, dokler točite vodo pa poskrbite, da do nje nikakor ne morejo sami dostopiti.


Preproge, predpražniki in razni podstavki

V kolikor jih imate, naj bodo potizdrsni in obteženi, da otrok ne bo padel, ko osvaja svoje prve korake.


Pri pripravi vašega doma na prihod malega zaklada se poskušajte postaviti v otrokove čevlje – oglejte si prostore z njegove višine in perspektive. Vse, kar na tem obhodu najdete potencialno nevarnega, odstranite iz dosega malih ročic, ust in nogic in tako obenem poskrbite za svoj mir in večjo sproščenost med vajinim druženjem.


PREBERITE TUDI: Prva pomoč ob ožigu meduze

VIR: www.skrbenstars.si



 

simona korenčanSimona Korenčan, dr. med. je zdravnica, mama in aktivistka na področju osveščanja o nujnosti poznavanja in rednega obnavljanja znanja prve pomoči in oživljanja dojenčkov in otrok. Dve leti je delala na Pediatrični kliniki na oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. V tem času so skupaj z ekipo uspešno izvedli več tečajev oživljanja za laike, predvsem vzgojitelje, učitelje in starše, ki jih je sicer zasnoval prim. Vidmar, dr. med. Od leta 2020 je zaposlena na Očesni kliniki v UKC Ljubljana. 


Več njenih strokovnih nasvetov najdete >>TUKAJ<<, kjer ne smete spregledati tudi spletnega tečaja NAJSRČEKBIJE - najbolj celovitega spletnega tečaja prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
67
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
25
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
11
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
9



Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?