|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Dojenčkova, oziroma otrokova, usta so majhna, zato je za nego otrokovih zobkov potrebno uporabljati ustrezne pripomočke. Kakšna naj bo otrokova prva zobna ščetka? Ali je zobna pasta sploh potrebna?




S čiščenjem zob oziroma dlesni lahko začnemo že zgodaj, da se otrok čim prej privadi. Že ko zraste prvi zobek, lahko začnemo z ustno higieno. Ker so dojenčkova, oziroma otrokova, usta majhna je potrebno uporabljati tudi ustrezne pripomočke za njihovo nego.

 

Otroška zobna ščetka ni enaka odrasli!

Otroku zobe čistimo z otroško zobno ščetko, nikoli s ščetko za odrasle, saj je ta za majhna otroška usta prevelika. Otroška ščetka mora biti zaobljena, s kratkimi, z mehkimi in ozkimi ščetinami, na otroški ščetki naj ne bo več kot treh vrst ščetin, sicer je preširoka. Različne elektronske ščetke za majhne otroke niso primerne.

 

Zobna pasta: da ali ne?

Dokler otrok ne zna izpljuniti vsebine, mu zobe čistimo brez zobne paste. Ko pa vsebino zna izpljuniti iz ust, lahko uporabimo tudi zobno pasto. Obstaja več vrst zobnih past za otroke, vendar se boljše tiste, ki niso sadnega okusa, saj zobne paste s sadnim okusom lahko vsebujejo sadne kisline, ki lahko povzročajo skelenje zob.

 

Čas za nego zobkov

Ko otroku čistimo oziroma umivamo zobke, to počnemo tako, da otroka posedemo v naročje, ko je dovolj velik pa lahko tudi sedi ali stoji, vendar vedno ob umivalniku. Preden začnemo z umivanjem, otroku zagotovimo dober pokončen in čim bolj vzravnan položaj. Če je otrok v naročju, mi sedimo vzporedno z umivalnikom, otrok pa pravokotno na umivalnik. Z eno roko ga umivamo, z drugo ga držimo za nasprotno ramo, otrok pa naj bo čim bolj vzravnan.

 

Preden začnemo z umivanjem zob, vedno najprej zmočimo krtačko. V usta s krtačko prihajamo od strani, nikoli od sredine in vedno s hrbtnim delom krtačke. V ustih krtačko zasukamo, da pridejo ščetine naprej.

Umivamo sistematično in vedno po istem vrstnem redu, končamo vedno tam, kjer smo začeli, v začetnem položaju. Umivanje vedno začnemo na zunanji strani zob, tako da ščetkamo od zgoraj navzdol in od spodaj navzgor. Nato ščetkamo notranjo stran zob in na koncu še zobne ploskve. Ko ščetkamo zobe, vedno ščetkamo zobe in dlesni skupaj.

Otroku med umivanjem vedno omogočimo, da vsebino izpljune oziroma pogoltne. S pravilnim umivanjem zob vzdržujemo dobro ustno higieno ter vzpodbujamo požiranje, žvečenje in gibanje jezika.

 

Samostojno umivanje zob

Ko je otrok dovolj star, ga počasi začnemo navajati na samostojno čiščenje zob. Začnemo tako, da skupaj držimo ščetko (naša roka je položena čez otrokovo) in mu pomagam pri gibih in pri smeri čiščenja zob. Naš nadzor s časoma zmanjšujemo in ko smo prepričani, da bo čiščenje zob lahko opravil sam in dovolj temeljito, mu to nalogo tud prepustimo.

Naloga staršev je, da na koncu preverimo ali je otrok res temeljito očistil zobe. Seveda pa lahko še vedno, kadar je potrebno, starši pri čiščenju zobkov priskočimo na pomoč.



Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka razvojno-nevrološke obravnave in avtorica priročnika o Pravilnem ravnanju z dojenčkom ter spletne strani

www.baby-handling.com.

Preberite še:

Moji beli zobki

Nega dojenčkovih zobkov

Prvi obisk pri zobozdravniku

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
6
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
5
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
4



Zastrupitve s čistili pri otroku
Pri nas je veliko število otrok, ki zaužijejo čistilo. Zastrašujoče je dejstvo, da toksikološka dežurna služba prejme vs...
POZOR: Previdno s fiziološko raztopino in ...
Prepogosto izpiranje noska s fiziološko raztopino in uporaba med mamicami priljubljenega nosnega aspiratorja prinese tud...