|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Razlogi ZA vadbo v času nosečnosti

Tanja Želj, prof. športne vzgoje www.tanergija.si, 10.5.2011
Nosečnica lahko, če se dobro počuti in če ima »zeleno luč« ginekologa, prvih 12 tednov nosečnosti počne vse tako kot prej. Zaradi slabosti sicer veliko nosečnic počiva, vendar pa je gibanje priporočljivo. Preverite kakšno in koliko.

image
/21



Nosečnost je za vsako bodočo mamico posebno obdobje, pa naj gre za prvo ali katero koli nadaljnjo nosečnost. Marsikaj se spremeni, hormoni delujejo po svoje, mala pikica v trebuhu pa raste in zahteva svoje. Zato je še toliko pomembneje, da nosečnica v obdobju nosečnosti ohrani skrb zase – za svoje telo, gibanje, prehrano, dovolj počitka, pitja tekočin ipd.

 

Tukaj se bomo predvsem ustavili pri gibanju. Strokovnjaki sicer priporočamo, da je nosečnica aktivna že pred nosečnostjo in naj ne bo nosečnost edini razlog za začetek gibanja. Veliko lažje in učinkoviteje bo, če aktivnost traja že pred nosečnostjo in se nadaljuje v obdobju nosečnosti, vendar glede na teden nosečnosti, stanje in počutje nosečnice.

 

Nosečnica lahko, če se dobro počuti in če ima »zeleno luč« ginekologa, prvih 12 tednov nosečnosti počne vse tako kot prej. Zaradi slabosti sicer veliko nosečnic počiva, prav tako pa je rizični dejavnik starost nosečnice. Starejša kot je nosečnica v času prve nosečnosti, bolj so zdravniki previdni in svetujejo počitek. Po 12. tednu nosečnosti pa priporočamo vadbo prilagojeno nosečnicam – torej nosečniško vadbo. Nosečnica lahko izbere tisto, kar njej najbolj ustreza (hoja, nordijska hoja, hoja v hrib, plavanje, kolesarjenje na sobnem kolesu, aerobika za nosečnice, pilates za nosečnice, fitnes za nosečnice …). Nosečnica naj pazi le na višino srčnega utripa, ki naj ne presega približno 140 udarcev na minuto, saj maternica nima »hladilnega« sistema in lahko višji srčni utrip škodi plodu.

 

Kateri so tisti najboljši razlogi ZA vadbo v času nosečnosti:

1. Treniranje mišic medeničnega dna.

Izrednega pomena, saj teža ploda pritiska na maternico, z močnimi mišicami medeničnega dna, pa nosečnica ohranja formo mišic in preprečuje inkontinenco. Vadba mišic medeničnega dna naj bo vsakodnevna rutina nosečnice.

 

2. Preprečevanje bolečin v križu.

Zaradi večanja trebuha se pogosto veča lordoza (krivina v ledvenem delu hrbtenice) in s tem nastanejo neprijetne bolečine v križu. Ustrezne vaje za stabilizacijo hrbtenice v času nosečnosti bolečine omilijo ali povsem odpravijo.

 

3. Treniranje drže telesa.

Z ustreznimi korekcijskimi vajami lahko držo telesa popravljamo ali ohranjamo in skrbimo, da se zaradi spremenjenega težišča v času nosečnosti ne slabša. S tem preprečujemo tudi bolečine v zgornjem delu hrbtenice.

 

4. Treniranje moči v rokah in nogah. 

Zaželeno je, da se nosečnica pripravi na nošenje otroka in na opravljanje številnih obveznosti ob otroku. Moč rok in nog ji lahko ob tem odlično pomaga.

  

5. Splošno dobro počutje. 

Gibanje blagodejno vpliva na počutje, tudi v času nosečnosti, zato je gibanje res priporočljivo.

 

6. Priprava na porod.

Nosečnica se lahko z določenimi vajami treninga globokih mišic pripravi na porod psihično in fizično. Če v vadbo vključi še dihanje, je pot poroda res olajšana.

 

7. Lažji porod. 

Ob redni vadbi nosečnica bolje pozna svoje telo, zato tudi bolje ve, katere mišice mora stisniti ob določenem trenutku, kar olajša porod.

 

8. Hitrejše okrevanje po porodu. 

Trenirana mišica ima spomin. Zato se dobro trenirane mišice medeničnega dna tudi hitreje in bolje vrnejo v staro formo.

 

9. Lažje prenašanje nosečnosti. 

Če je nosečnica v formi, lažje prenaša svojo nosečnost in večanje teže med nosečnostjo.

 

10. Lažje prenašanje obremenitev poroda in stanja po porodu. 

Dobro trenirana nosečnica porod lažje prenese in se hitreje vrne na normalno stanje telesa.

 

Tanja Želj, prof. športne vzgoje, trenerka pilatesa, inštruktorica vadbe v času nosečnosti

www.tanergija.si

 

Preberi še:

Pilates center Tanergija - kot vadba s prijateljico 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vadba za nosečnice – 2. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - VADBA V NOSEČNOSTI IN NJEN VPLIV NA NOSEČNICO IN OTROKA
2
Vadba za nosečnice - 3. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - OSNOVNA PRIPOROČILA ZA VADBO V OBDOBJU NOSEČNOSTI
2
Vadba za nosečnice – 1. del
Ženska, ki nadaljuje z vadbo tudi v obdobju nosečnosti, ima več energije za vsakodnevne dejavnosti. In tudi če ste že ve...
2
Nordijska hoja – Varna vadba za nosečnice
Nosečnost, porod in poporodno obdobje so gotovo najpomembnejši dogodki v življenju mlade ženske. Preplavljeno je s čustv...
2



Vadba za nosečnice – 2. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - VADBA V NOSEČNOSTI IN NJEN VPLIV NA NOSEČNICO IN OTROKA
Lažja kardio vadba v nosečnosti - velik pomen
S pomočjo aerobike krepite svoje srce in pljuča ter vzdržujete mišični tonus. To obliko aerobike (brez skakanja, visokih...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?