|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Razvoj fine motorike

Giomais, 4.10.2014
Razvoj fine motorike (majhnih mišic in mišičnih skupin) naših otrok je izjemnega pomena in zahteva usklajeno delovanje osrednjega živčevja in mišičnega sistema.

image
/21


Gibalni razvoj poteka v določenem zaporedju, vendar vseeno obstajajo razlike med otroci. Gibalni razvoj poteka na dveh ravneh:

  • razvoj gibanja celotnega telesa (groba motorika)
  • razvoj gibanja rok (fina motorika)

Tako za nekatere otroke rečemo, da so ročno spretni, drugi so spet boljši pri grobi motoriki, nekaterim pa pravimo, da so nerodni.

 

Spodbujanje razvoja fine motorike

Z izrazom fina motorika imamo v mislih gibe majhnih mišic in mišičnih skupin, kot so roke, zapestje, prsti, noge in obraz. Začne se pri približno šestih mesecih s prenosom predmetov iz roke v roko.

Priprava našega otroka na življenje in šolanje, razen veščin branja in računanja, vključuje tudi razvoj fine motorike in drugih veščin, katere so uporabne za učenje pisanja v prihodnosti, oziroma razvoj fine motorike prstov. K temu zelo pripomorejo igre, kot so: risanje, barvanje, oblikovanje plastelina, gline ali peska, testa, ustvarjanje z Giomaisom, ter seveda masaža vrhov prstov.

Daleč najboljša igra za punčke je igranje z elastiko, za fantke pa frnikole. Nekoč so se otroci igrali takšnih in podobnih igric več ur dnevno, kar je odlično vplivalo na razvoj njihove fine motorike. Kaj pa danes? Večina otrok preživlja več ur dnevno za računalnikom, pametnim telefonom ali kakšno drugo moderno tehnično napravo!

 

Igre za spodbujenje fino motoričnih sposobnosti

Razvoj fine motorike je zato izjemnega pomena in celo mnenja nekaterih svetovnih strokovnjakov so, da razvoj fine motorike vpliva tudi na razvoj govora in fizičnih ali telesnih sposobnosti. Zato bomo v nadaljevanju našteli nekaj primernih, učinkovitih in zabavnih iger, katere bodo vplivale na razvoj fine motorike in se jih lahko igrate doma, v hotelu, šoli, na plaži, otroškem igrišču, vrtcu, rojstnem dnevu, naravi in še kje drugje:

1. Preskakovanje elastike - Mame se boste takoj spomnile, kako ste se punčke več ur dnevno igrale in preskakovale elastiko, kolebnico ali navadno špago, kar je odlično vplivalo na vašo medsebojno komunikacijo, odnose in razvoj fine motorike.

2. Frnikule - Očetje smo se na podoben način igrali in razvijali s frnikolami, ki se jih kar nismo naveličali in so tudi pripomogle k našemu razvoju fine motorike, odnosov in komunikacije.

3. Spoznavanje predmetov in materialov z rokami - Otrok spoznava predmet s pomočjo otipavanja in držanja v rokah različnih izdelkov ali predmetov (za večjo zabavo lahko zavežemo ruto preko oči).

4. Pisanje in risanje po dlani - Otrok spoznava oblike, številke in črke, katere mu s prstom ali palčko˝napišete˝ na dlan.

5. Igranje z elastiko na prstih - Za naslednjo vajo boste potrebovali elastiko za lase, dolžine 5 do 6 cm. Vsi prsti se postavljajo znotraj elastike. Naloga je, da s premikom vseh prstov, otrok premakne elastiko za 360 stopinj najprej na eno roko, potem pa še na drugo. Vajo se izvaja prvo z eno, nato še z drugo roko.

6. Vezanje vezalk - S takšno igro otroci razvijajo kreativne sposobnosti, domišljijo, logično mišljenje. Igra se sestavlja iz lesenih ploščic z luknjicami (lahko uporabite tudi trši karton) in vezalkami. Vrvice (vezalke) je potrebno pretikati in vezati kot kaže risba na leseni plošči, katero lahko sami poljubno narišemo.

7. Ustvarjanje s koruznimi opekami Giomais - Pri ustvarjanju z Giomaisom ne poznamo meja, saj spodbuja ustvarjalnost in domišljijo otrok. Giomais je naravna, biorazgradljiva didaktična igrača z katero lahko GRADIMO, BARVAMO, LEPIMO, DEKORIRAMO, lahko ga strgamo, režemo, stiskamo in oblikujemo …

 

Otroku lahko ponudimo tudi perlice, različne sestavljanke, puzzle, lahko ga enostavno odpeljemo na otroško igrišče, gremo skupaj na plažo in gradimo v peskovniku ali pa, če imamo več prostega časa, gremo skupaj z njim v naravo, da teče in pleza po drevesih. Seveda, varnost je vedno na prvem mestu, ampak ne bodimo preveč zaščitniški in omejevalni do naših otrok, saj jim s tem le škodimo.

 

Ideja za ustvarjanje: Mušnica

Z naravnimi koruznimi opekami lahko izdelate tudi lepljenko. Ponujamo vam idejo za lepljenko z motivom mušnice, ki jo lahko tudi uokvirite in obesite na steno v otrokovi sobi.

materialkorakiizdelek
Potrebujete namočeno gobico, koruzne opeke Giomais (rdeča, bela in zelene barva) in papir s šabono mušnice.Izdelava po korakih. Otrok naj koruzne opeke lepi sam, starši mu pri tem pomagajte s usmeritvemi.Končni izdelek lahko uokvirite in obesite na zid v otrokovo sobo.

 

 


Didaktična igrača Giomais

 

giomais

Giomais barvna koruzna opeka je igrača za otroke, narejena iz koruznega škroba in pobarvana z naravnimi živilskimi barvami, katere uporabljajo tudi v prehrambeni industriji. V primeru, da kakšna Giomais koruzna opeka, namesto na listu papirja pristane v malčkovih ustih, nikar ne skrbite. Ker je Giomais narejen iz popolnoma naravnih sestavin, se bo lahko vaš malček nemoteno igral naprej.

Z Giomais koruzno opeko se lahko igramo vedno znova. Predmete, katere smo naredili lahko razstavimo in ponovno oblikujemo. Tako nam nobenega izdelka ni potrebno zavreči, ampak ga lahko preoblikujemo v nove oblike.

Giomais lahko uporabite tudi kot naravno gnojilo za vaše rože. Vse kar morate storiti je, da daste v vodo nekaj Giomaisa, pustite nekaj časa stati, nato dobro premešate in že lahko zalijete vaše rože ...


Všečkajte Giomais na Facebook strani in obiščite spletno stran www.giomais.net, kjer lahko dobite kuponček v vrednosti 5 EVROV, pa še veliko drugih idej za ustvarjanje z Giomais koruznimi opekami.

 

 

  Sodelujte v ustvarjalnem nagradnem natečaju!

Objavite fotografijo otrokove umetnine TUKAJ! 

Nagradni natečaj traja od 6. 10. do 10.10.

Več o natečaju >>>


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Norice ali vodene koze
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
6
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
5
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?