|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Razvoj otroške risbe

Helena Primic, 7.3.2019
Otrokovo risanje poteka vzporedno z razvojem govora, nam je zaupala Tina Mihelič iz Zavoda IZRIIS.

image
Čečkanje je značilno za otroke do tretjega leta starosti.
/11


Verjetno tudi vi ponosno shranjujete otrokove prve in kasneje "posebne" risbe. Otrokove likovne umetnine nam lahko veliko povedo o otrokovem razvoju, pa tudi njegovem notranju svetu.

Kako pa se pravzaprav razvija otrokova risba?

"Otrokovo risanje poteka vzporedno z razvojem govora, predvsem njegove strukture oziroma simbolizma v govoru, kot tudi z razvojem drugih reprezentacijskih procesov," nam je zaupala Tina Mihelič iz Zavoda IZRIIS, kjer se že vrsto let ukvarjajo z družinami, programi za starše in otroke ter medgeneracijskimi programi.

 

Najprej seveda čečkanje

Kot je pojasnila Miheličeva, je razvojno najnižja oziroma prva stopnja risanja čečkanje, ki je najbolj tipično za otroke do tretjega leta starosti.

"Otrokove čačke ne predstavljajo nič določenega in so različne: navpične in vodoravne, krožne in sestavljene črte. Razvojno sicer otrok najprej riše krožne črte, ki so simbol za različne oblike, kot na primer ljudi, živali in predmete, ki jih otrok na tej razvojni stopnji poimenuje naknadno. Kontekst risanja pa je tisto, kar določa, kako bo otrok svojo likovno dejavnost poimenoval," dodaja sogovornica.

 

PREBERITE TUDI: Pustite otroka, da "packa"!

 

To je dinozaver!

Na prehodu s stopnje čečkanja na predshematsko stopnjo simbolnega risanja nastopi naključni realizem.

"To stopnjo označuje otrokovo vedenje, da ima narisana oblika določen pomen oziroma nekaj označuje. Otroci na predshematski stopnji praviloma rišejo to, kar o predmetih in osebah vedo, zato nekateri avtorji to stopnjo imenujejo tudi intelektualni realizem," je pojasnila Miheličeva. 

 

Rentgenske risbe

Kako otrok svoja vedenja prikazuje na risbi, je razvidno v t. i. rentgenskih risbah. "To pomeni, da otrok pri risanju nariše stvari, ki v resničnosti niso vidne navzven -  kot bi bile pod rentgenom, na primer dojenčka v maminem trebuhu. Pri tej stopnji gre predvsem za zmožnost prepoznavanja, da imajo narisane črte in oblike določen pomen," je to stopnjo razložila sogovornica.


Od simbolnega do realističnega risanja 

Predshematski stopnji simbolnega risanja sledi shematska stopnja, ki je najbolj značilna za otroke, stare od šest do devet let.

"V tem obdobju otrok že razlikuje sheme za različne predmete, osebe in živali, zato lahko isto stvar riše z enako shemo. Na primer za risanje ljudi vedno uporabi enako shemo," razlaga Miheličeva in dodaja:

"Simbolni stopnji sledi razvojna stopnja realističnega risanja, ki je prevladujoča v starostnem obdobju med devetim in enajstim letom. Otroci v poznem otroštvu rišejo figure, ki so zelo podobne figuram v resničnem okolju, saj si želijo, da so njihovi izdelki vizualno čim bolj podobni modelom. V tem obdobju so do svojih izdelkov tudi zelo kritični, že narisane prvine pa pogosto dopolnjujejo in popravljajo."

 

Naj riše svobodno!

Ne glede na to, v kateri razvojni fazi risbe je otrok, mu dopustite, da se z risanjem izraža svobodno. Da ga ne omejujete s pravili, kako se "pravilno" nariše avto ali obraz, ter otrokovi domišljiji in likovnemu talentu pustite prosto pot.

Ko vam otrok pokaže risbo, pokažite iskreno zanimanje zanjo in ne pohvalite čisto vsake risbe samo zato, da ga boste pohvalili. Iskreno mu povejte, kaj vam je na njegovi risbi všeč in katera se vam zdi zares posebna. Predvsem pa ne pozabite pohvaliti njegovega truda, če se je otrok z risbo zares zelo dolgo trudil. Na primer: "Uf, s tem avtomobilom si pa zagotovo imel veliko dela, ko je toliko različnih barv in majhnih delov risbe. To si se pa res zelo potrudil!"

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
12
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
11
Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
11
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
9



Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
To pravilo je moje fante rešilo pred ugrab...
Mama je odkrila, da je pravilo, ki ga je otrokom postavila nekaj let prej, verjetno rešilo njihova življenja.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?