|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Regrat – zdravilna rastlina

M.H., 28.3.2012
Regrat je poznana in priljubljena rastlina. Nabirate jo lahko skozi vse leto, največkrat pa se regrat znajde na mizi prav v pomladnem času, ko je mlad in še brez cvetov.

image
/11


Regrat se največkrat uporablja v solati. Iz njega pa lahko pripravljate tudi prikuhe in čajni napitek. Primeren je za vse, otroke, nosečnice, starejše.


Regratov mleček je visokovredno zdravilo, ki dela čudeže. O tem se lahko prepričate tudi sami, saj kmalu, nekaj dni potem, ko jeste solato iz mladih regratovih listov, pride do pospešenega izločanja urina, uredi pa se tudi prebava. Regratova solata je odlična tudi za čiščenje jeter in ledvic.

Vsi deli regratove rastline so zdravi, še najbolj pa korenina. Krepi organizem in ga razstruplja. Pospešuje izločanje seča in žolča.


Nasvet: če imate povišan holesterol, vsak dan žvečite regratova stebelca in požirajte sok.

 

Regrat se danes uporablja kot preventivno zdravilo, kot živilo v prehrani. Uporabljajo ga za zdravljenje najrazličnejših bolezni, zlasti jeter, črevesja, žolča, obolenj krvi, pri vodenici, influenci levic, proti revmatizmu.


Največkrat se ga uporablja v solati in zelenjavnih juhah, primeren je za pripravo spomladanskih juh iz raznih samoniklih užitnih rastlin in za pripravo omak. Ne vsebuje veliko beljakovin in ogljikovih hidratov, ima veliko vitamina C. V naših kuhinjah ga v pomladnih mesecih pripravljamo največkrat zmešanega s toplim krompirjem, fižolom ali jajci. Ponekod ga zabelijo tudi z ocvirki. Okusen pa je tudi samo z limoninim sokom in olivnim oljem.


 

Preberi še:

Regratov med

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
8
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
5
Kdaj lahko dojenčku uvajamo mandarine in d...
Včasih je veljalo, da naj bi se citruse uvajalo po 1. letu starosti. Vendar so priporočila dames drugačna. Kdaj in kako ...
5
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
4



Policistični jajčniki - pripravki za zdrav...
Policistični jajčniki so pogosta težava žensk, veliko preglavic pa jim povzročajo predvsem pri zanositvi. S hrano lahko ...
Želite fantka? Jejte več živil s kalijem!
Čeprav vsak starš trdi, da spol otroka ni pomemben, je eno najpogostejših vprašanj, ki jih bodoči starši iščejo na sveto...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?