|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

S počitkom in naravnimi sredstvi spet v formo

Jasna Gumze, 24.1.2010
Takoj po porodu porodnica čuti navale energije. Občutek ima, da bi lahko premikala gore. Kakšno uro zatem pa se ta evforija poleže in ženska spozna, da je za porod porabila ogromno energije in da je v resnici zelo utrujena, tako fizično kot psihično.

image
/11


Poporodno obdobje pomeni v življenju ženske posebno situacijo. V tem času naj se ženska posveti obnovi in krepitvi po porodu ter si nabere novih moči za prihajajoče mesece z dojenčkom. Mama in dojenček sta eno. Kadar se torej mamica dobro počuti, je tudi otrok bolj zadovoljen. Prav zaradi tega je imelo poporodno obdobje v preteklosti velik pomen.
Takoj po porodu porodnica čuti navale energije. Občutek ima, da bi lahko premikala gore. Kakšno uro zatem pa se ta evforija poleže in ženska spozna, da je za porod porabila ogromno energije in da je v resnici zelo utrujena, tako fizično kot psihično. Prav je, da se otročnica zdaj odpočije od zadnjih napornih tednov nosečnosti ter dolgotrajnih porodnih popadkov.

PRVI DNEVI PO PORODU
V prvih dnevih po porodu otročnice pogosto tožijo za bolečinami v mišicah, bolečinami celega telesa, vrtoglavico, bolečim presredkom ali pa izražajo nezadovoljstvo glede svojega telesa. Telo je mlahavo, kilogrami so ostali, trebuh je raztegnjen ...
Dober teden do deset dni po porodu naj otročnica veliko leži in preživlja čas z otrokom. Potrebuje mir in počitek, da se lahko zacelijo rane, maternica se zmanjša, mleko pa steče. Ne sme se naprezati ter utrujati. Izogiba naj se kuhanju, pospravljanju, aktivnemu gibanju ter teku po stopnicah gor in dol.
Otročnica je izpostavljena velikemu hormonskemu nihanju, ki svoj višek doseže tretji dan po porodu. V sebi se počuti nestanovitno, prazno in ranljivo. Išče zaščito in varnost. Dobro organizirano gospodinjstvo in dober jedilnik je takrat postranskega pomena. Nihanje hormonov je tako močno kot sicer nikoli v življenju.
Zavedati se je treba, da je to čisto normalen proces, ki zahteva predvsem od partnerja razumevanje, nežnost in potrpežljivost. Rojstvo otroka je krona ljubezenskega odnosa, zato tudi oče otroka spada v poporodno obdobje. Pomembno je, da ga doživi. Je izjemen trenutek, ki se ga ne da ponoviti, saj je vsak otrok drugačen. Zato svetujem očetom, naj nekaj tednov po rojstvu otroka ostanejo doma in skrbijo za svojo ljubljeno ter naraščaj.


OBISKE LAHKO TUDI ZAVRNETE!

Novopečeni mamici ni treba imeti občutka krivde, če želi svojega otroka zaščititi pred navali obiskov in reče »ne«. Saj je ona mati in zaščitnica otroka. Ko bo minilo nekaj tednov, boste bolj sproščeni in pri močeh za trume sorodnikov in prijateljev, ki bi radi pogledali otroka. Prav tako brez zadržkov postavite meje in pokažite, kako naj obiskovalci ravnajo z otrokom.
Poporodno obdobje naj bo obdobje uživanja. Edina skrb ženske naj bo skrb zase in za otroka. Brez slabe vesti si vzemite čas in počivajte tako dolgo, kot to zahtevata telo in vaš notranji občutek. Samo tako se bo telo lahko regeneriralo. Dojenje bo laže teklo, če boste spočiti in brez večjih skrbi. Tudi odvečni kilogrami z dojenjem po navadi kar puhtijo.


MASAŽA REGENERIRA TELO

S prihodom iz porodnišnice domov si lahko privoščite masažo celega telesa z eteričnimi olji. Takšna masaža pospeši cirkulacijo in telesna tkiva postanejo voljnejša.
V osnovno naravno pridobljeno olje (olivno, jojobino, mandljevo) nakapajte nekaj kapljic eteričnega olja in to zmes uporabite za masažo telesa, še posebej za predel trebuha. Partner vam lahko vsak dan nežno masira trebuh v smeri urinega kazalca; to lahko naredite tudi sami. Masaža trebuha pospeši krčenje maternice in dobro prekrvi kožo, da se ta ponovno napne.
Za otročnico so primerna eterična olja brina, ciprese, klementine, jasmina, rožnega lesa, komarčka, cedre, vrtnice, geranije, sivke, morda kamilice ali rmana ter ilang-ilanga. Paziti je treba le, da so olja popolnoma naravna, in ne sintetično pridobljena.


SOLNA KOPEL

Naslednja metoda za dobro počutje je solna kopel. Sol je znana po tem, da iz telesa potegne vso napetost, nabrana čustva, krepi imunski sistem in energetsko čisti telo. V kad si natočite tople vode, vanjo stresite kilogram prave, neprečiščene morske soli in se okopajte. To velja tudi za ženske, ki jih boli med porodom prerezan presredek.
Ta bolečina svoj višek doseže navadno tretji ali četrti dan po porodu. Blažimo jo lahko s solnimi in zeliščnimi sedežnimi kopelmi ter mrzlimi obkladki.
Sedežno kopel si lahko pripravite doma v bideju. Te kopeli lahko začnete izvajati že drugi dan po porodu, najprej z bolj hladno vodo (28 ºC), čez nekaj dni pa temperaturo zvišajte (32 ºC). Pripravite si jih lahko tudi večkrat dnevno.
Solna sedežna kopel: V bide, poln vode, nasujte sol (na liter vode dodajte eno žličko soli), dodate pa lahko tudi nekaj kapljic eteričnega olja vrtnice, geranije, sivke, kamilice ali rmana.
Zeliščna sedežna kopel: V bide zlijte skuhan in na primerno temperaturo ohlajen kamilični čaj ali prevretek hrastove skorje. Slednji še posebej dobro vpliva na hitrejše celjenje ran.
Tretja možnost pa so mrzli obkladki, položeni na predel spolovila. Ti pomagajo tudi pri hemoroidih. Pri poškodovanem presredku je pomembno še, da je rana suha, da pogosto menjavate vložke in da pri sedenju uporabljate gumijast obroč.


POVIJANJE MEDENICE JE STARA METODA

Telovadbe se lahko lotite četrti ali peti dan po porodu, a le pod pogojem, da se čutite že dovolj močne in spočite.
Prve dva do tri tedne po porodu si lahko z dolgim, širokim trakom na tesno povijete boke. Raztegnjene vezi maternice in razrahljane kosti bokov se še niso vrnile v prvotno lego, zato medenici s povijanjem omogočimo stabilnost. Tesno povijanje bokov prepreči bolečine v medenici in kolkih, ki jih pogosto čutijo ženske po tretjem in nadaljnjih porodih.
Povijanje medenice ni nekaj novega. Gre za zelo staro, skoraj že pozabljeno metodo. Nekatere naše babice in prababice bodo še vedele povedati, da so si tudi one ali njihove znanke po porodu na tesno povijale boke in tako hodile naokoli še nekaj tednov po porodu.


ČAJI ZA ZDRAVJE IN BOLJŠE POČUTJE

Posebna podpora v poporodnem obdobju so čaji. Plahtica je rastlina, ki daje občutek, da raste posebej za ženske, saj podpira uravnavanje hormonov. Čaj plahtice je priporočljivo uživati vsak dan.
Drugi dve dobrodošli rastlini tega obdobja sta še kopriva in malina (listi). Kopriva spodbuja čiščenje ledvic in izboljšuje resorpcijo železa v krvi, še posebej če čaju dodamo sok limone. Pitje čaja iz kopriv je priporočljivo za ženske, ki so slabokrvne oziroma so pri porodu izgubile večjo količino krvi.
Listi maline pa pospešujejo proces razstrupljevanja in spodbudijo delovanje črevesja.
Izkušnje kažejo, da se iz posebnih situacij, kot je poporodno obdobje, lahko nenadoma razvijejo »tvegani« trenutki. To se po navadi zgodi takrat, ko otročnice presežejo svoje moči, nimajo urejenih gospodinjskih razmer ali partnerskega odnosa.
Vsem otročnicam zato svetujem, naj zares počivajo in posvečajo pozornost le sebi in otroku. Gospodinjstvo naj za nekaj časa prevzame kdo drug. Priložnost za pogovor, spodbudo, tolažbo in razumevanje lahko poleg partnerja poiščete pri svoji mami, dobri prijateljici ali kakšni drugi izkušeni ženski.
Z naštetimi naravnimi postopki boste po porodu laže in bolj sproščeno doživljali novo vlogo, na katero ste se pripravljali vsaj devet mesecev. V tem obdobju boste zaradi porodne izkušnje še bolj vzljubili svoje telo in se soočili z novimi občutki, ki jih prinaša materinstvo. Začutili se boste še bolj žensko in zaupali v svoje notranje moči, saj porodna izkušnja prinese novo spoznanje o tem, koliko življenjske moči je v ženski, ki rojeva. To spoznanje je dragoceno in ženski lahko vlije veliko samozavesti, radosti in veselja, ko postane mama. Predajte se novi vlogi in pozitivna energija, ki jo boste izžarevali, bo ugodno vplivala na novorojenčka, ki potrebuje sproščeno, mirno in ljubečo mamico ter okolje, ki tako naravnanost podpira. V prijetnem ozračju pa bodo dojenje, ravnanje z otrokom in pestovanje vplivali na zdrav in optimalen razvoj otroka.
Preberi še:

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
49
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
17
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
9
Pomladna potepanja z dojenčki in malčki
Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udob...
9



Si DOBRA MAMA, tudi če imaš SLABE DNEVE
Verjemite mi, vse mame imamo slabe dni. Dnevi, ko smo razočarane, čemerne in se počutimo, kot da ne zmoremo več.
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
video
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?