|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Sobica za prve sanje in prve korake

Andreja Troha, 24.1.2010
Ko se napove nov član družine, običajno ne pomislimo najprej na prostorski izziv, ki ga bo dojenček verjetno povzročil s svojim prihodom. Bolj kot se bliža dan D, več skrbi in vprašanj poraja prihod naraščaja.

image
/11


Poleg vseh običajnih strahov (Ali bo zdrav/zdrava?) se pojavi tudi vprašanje, kam ga bomo dali. Bo pri naju ali bo imel svoj kotiček? Bo že od prvega dne spal pri nama ali v svoji sobici? To slednje ob predpostavki, da ni prostorske zagate. Želje so seveda eno, prostorske in finančne možnosti pa drugo. In seveda z odraščanjem postavlja starše vedno znova pred izzive, tako vzgojne kot tiste druge …


Kako bomo uredili njegov kotiček?
 
Ko začenjamo razmišljati o namestitvi otroka, bi morali najprej razmisliti o načinu bivanja, ki ga s seboj prinaša prihod novega člana, ki postaja iz dneva v dan samostojnejši. Soba našega malčka predstavlja njegov svet, tisti svet, v katerem se mora počutiti varno in prijetno. Vseeno pa otroška soba združuje dve nasprotujoči si dejavnosti, ki v glavnem zapolnjujeta otroški vsakdan – igro in počitek. Združitev teh dveh dejavnosti v harmonično celoto, ne da bi poudarili eno izmed funkcij, je prava umetnost in če nam prostor omogoča, da ima otrok svojo sobico, se pojavijo vsi tisti lepi in manj lepi problemi z opremo, barvami, dekoracijo in dodatki.

 
Kje začeti? Na kaj moramo biti pozorni?
 
  • POSTELJA
Postelja je najpomembnejši kos pohištva v otroški sobi, saj je namenjena počitku in dojenček sprva preživi v njej večji del dneva. Otroška postelja naj bo narejena iz naravnih materialov, ki dajejo prijeten občutek. Ležišče naj bo udobno. Izbira postelje oziroma posteljice je odvisna od želja in okusa staršev, pomembno pa je, da so posteljnina, pregrinjalo in blazine iz pralnih naravnih materialov. Odtenki modre in zelene barve delujejo pomirjujoče, zato je priporočljivo, da je posteljnina in posteljno okrasje v teh barvah.  
 
  • POHIŠTVO
Pri izbiri pohištva naj bi se izogibali ostrim robovom in vogalom. Že pri opremi za novorojenčka je smotrno razmišljati korak naprej in izbrati take kose pohištva, ki bodo ostali dlje časa v sobi oziroma bodo aktualni nekaj let in ne le nekaj mesecev. Svetle barve in čiste linije pohištva delujejo spodbudno in so tudi za majhne otroke privlačne. Pomembno je, da v tiste dele sobe, kjer je manj svetlobe, postavimo najsvetlejše pohištvo, da zmanjšamo občutek utesnjenosti. Postavitev pohištva naj bo takšna, da otroška postelja ne bo stala samostojno med dvema oknoma ali med oknom in vrati. Otroško ležišče je primerneje dati ob steno, saj ima otrok prijetnejši občutek, da je zavarovan.  
 
  • OKNA
Žaluzije ali rolete iz blaga ponoči zastrejo okno, vendar ne naredijo teme, kar otrokom ustreza. Prav tako so lahko rolete čez dan dvignjene, kar preprečuje otroku, da bi jih dosegel. Pri izboru okenskih senčil oziroma dekoracije moramo biti pozorni tudi na barvo. Temna senčila delujejo težko in so primerna samo za zastiranje, če nimamo zunanjih senčil (rolete, polkna, …), senčila nežnih barv pa delujejo bolj nežno, živahno in bolj spodbudno, skratka prijetneje.  
 
  • RAZSVETLJAVA
Razsvetljava v otroški sobi naj bo diskretna, izognimo se močnim neposrednim lučem, kot so reflektorji in stropne svetilke z močnim točkovno usmerjenim snopom svetlobe. Najprimernejše so stenske svetilke z razpršenim snopom svetlobe ali s pridušeno svetlobo. Če je mogoče, vgradimo drseča stikala, da bomo lahko prilagajali intenzivnost osvetlitve. Talne ali namizne svetilke in razna zabavna elektronika za otroške sobe ni primerna predvsem zaradi izpostavljenih električnih žic. V tem primeru lahko postavimo stensko svetilko s stikalom, ki ga otrok doseže. Prav tako moramo razmisliti o višini stikal v otroški sobi. Če so stikala na višini, ki je primerna za odrasle, jih otrok ne doseže, zato je pametno stikala postaviti nižje, vendar še vedno dovolj visoko, da jih tudi odrasel prižge s stegnjeno roko.  
 
  • TALNE OBLOGE
V otroški sobici se izognimo večjim tekstilnim oblogam, tapisonom in podobnim materialom, saj so to materiali, v katerih se zadržuje prah in alergeni, na katere so otroci pogosto preobčutljivi. Najboljši so naravni materiali, predvsem les in pluta, ki dajeta občutek toplote, obenem pa sta zelo enostavna za vzdrževanje. Za prijetnejše igranje in lepšo podobo sobe pa je kakšna preproga vseeno dobrodošla.  
 
  • STENSKE OBLOGE
Stene v otroški sobi je pametno popleskati ali obložiti z materiali, ki se lahko tudi obrišejo z vlažno krpo. Danes se na tržišču dobijo tako pralne lateks barve kot tudi stenske obloge, ki jih očistimo brez večjih posledic. Če je dovolj prostora, lahko del stene pobarvamo z barvo, po kateri se da pisati s kredami. Ta rešitev bo otrokom v veselje, nam pa bo prihranila marsikateri trenutek slabe volje zaradi počečkanih sten.  
 
  • BARVE
Pastelne, čiste in optimistične barve ter enostavne oblike so vizualno privlačne. V začetku naj bo v sobi čim manj detajlov, okraskov in figur, saj otrok ni sposoben dojeti prevelike količine informacij. Lahko pa okrasje in poslikave na steni nadgrajujemo. Tako sobica z malo truda raste z otrokom in mu nudi potrebne zunanje spodbude za razvoj. Vseeno z barvami ne pretiravajmo. V sobici pobarvajmo z barvo eno steno v celoti (npr. kjer bo stala postelja), ostale stene pustimo bele, ali pa pobarvajmo stene z barvo do višine stikal.  
 
  • OKRASKI, DODATKI IN IGRAČE
Okraski in dodatki naj bodo v začetku čim bolj enostavni, saj otrok ni sposoben dojeti vseh vidnih dražljajev. Okraski naj bodo čim bolj enostavni, v začetku je dovolj že večja površina živahnih barv. Kasneje, ko otrok odrašča, se tudi okrasje lahko nadgrajuje in dopolnjuje. Iz več različno pobarvanih ploskev lahko nastane hiša, žival ali pravljični motiv. Ko otrok odrašča, postanejo igrače največji problem. Najenostavnejša rešitev za spravilo igrač so zaboji. Če je le mogoče, naj bodo iz naravnih materialov, saj delujejo bolj toplo in dajejo prostoru drugačen pečat. Zaboji bodo otroku omogočali, da bo sam pospravil svoje igrače in da mu bodo le-te vedno na dosegu roke.  
 
Najpomembnejša je rdeča nit

Pri opremljanju otroške sobice sledimo svoji lastni viziji, kaj si za otroka želimo in kaj si želimo sami. Čeprav je na tržišču ogromna ponudba, ni treba, da nas to prestraši. Najpomembnejše je, da dobimo rdečo nit, osnovno idejo, kateri sledimo. Še pomembneje pa je, da razmišljamo v fazah. Kaj potrebuje otrok za začetek, da se bo v sobici prijetno počutil, in kaj potrebujeta starša, da bosta v njej uživala. Za začetek je dovolj svetloba, prijetne barve, osnovno pohištvo, otroška posteljica, vse ostalo lahko pride kasneje – ko se bo vzpostavila družinska dinamika, ko bomo spoznali svojega otroka, njegovo naravo in karakter in ko bo otrok končno povedal, kaj si želi.
 
Pri opremljanju je vsekakor treba upoštevati tudi otrokove želje. Otrok instinktivno ve, kaj njemu ustreza in to tudi pove. Če se sam odloči za določeno barvo, je prav, da njegovo željo upoštevamo, seveda pa smo starši tisti, ki bomo določili odtenke te barve, kupili dodatke in uredili sobo. In takrat bo nenadoma zelo lahko urediti sobico, ki bo otroku pisana na kožo.
 

Ideje

Svetujemo vam, da prelistate slovenske in tuje revije, ki so namenjene notranjemu dizajnu in opremljanju. Množico idej pa ponujajo tudi spletne strani pohištvenih salonov in proizvajalcev. Nekatere ideje so tako originalne in presenetljive, da si boste zaželeli še kakšnega otročka.  
 

Male investicije, veliki učinki

Pri opremljanju otroške sobice naj nas vodi ljubezen do otroka, ne pa nerazumno trošenje denarja ali mišljenje, da je samo najdražje dovolj dobro za potomca. Naj vam povem primer: Prijateljičin sin nima svoje sobe, ima pa v spalnici staršev svoj kotiček oziroma po »prenovi« pravi travnik. Belo posteljico so pogrnili z mavrično odejico, dodali dve zeleni plišasti blazini, zelen pleten predalnik za igrače, oranžno lučko s prikupnimi živalcami in zeleno preprogo. Po steni okrog in okrog posteljice pa so nalepili samolepilno etiketo spomladanske trave, po kateri letajo pikapolonice. Namesto oblakov in sonca je rumena polica, ki nosi polno knjig. In Svit pravi, da spi na travniku. Strošek za nakup »travnika« (blazin, predalnika, lučke, preproge, samolepilne etikete): 51 €
PREBERI ŠE:

Članek objavljen v Ringarajine iskrice, Oktober 2008

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zgodbe malih junakov: Roditi bi se morala ...
7. 11. 2019, ob 9.34 se je rodila naša Klara, v 25. tednu nosečnosti, težka 730g in velika 34cm. Teh podatkov si nisem m...
98
Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...
25
Neverjeten trik: Uspavajte dojenčka v eni ...
Po internetu je zakrožil nenavaden trik. Neki očka, ki je poskušal na vse mogoče načine uspavati dojenčka, je uspel z ze...
13
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
10



Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?