|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Sodobne vzgojne zagate: Otroci in internet

Ajda Jerman Kuželički, raziskovalka na FDV, 24.1.2010
Kaj počne vaš otrok za računalnikom? Kje na internetu se »potika«, s kom se druži?
Ključne besede:

image
/11


Kakšne so njegove navade na internetu? Je navaden sodoben najstnik ali že meji na zasvojenca z internetom? Se tudi vi kdaj zalotite pri takšnih vprašanjih?


Ker današnja mladina odrašča ob internetu, jo imenujejo kar netgeneracija. Odkar internet ni le vir informacij, temveč tudi možnost komuniciranja z ljudmi, ga upravičeno imenujemo sodobno otroško dvorišče. Tako kot v »realnem« svetu tudi v »virtualnem« obstajajo otrokom prijazna in nevarna dvorišča. S tem smo odrasli postavljeni pred novo, sodobno vzgojno vprašanje, kako vzgajati otroke in mladostnike za ustvarjalno in hkrati varno rabo interneta. Predstavljamo vam nekaj idej.


DRUŽINSKA PRAVILA UPORABE INTERNETA

Pomembno je, da ste obveščeni o tem, kaj vaš otrok počne na internetu. Najbolje je, da ga že od začetka spremljate in usmerjate. Skupaj z otroki postavite družinska pravila uporabe interneta, ki naj veljajo za vse. Med pravili naj bo tudi dnevna oz. tedenska časovna omejitev uporabe računalnika oz. interneta. Otroku pa ne morete biti primeren zgled, če se sploh ne zanimate, kaj počne na internetu. Odrasli, ki boste zgolj prepovedovali in kritizirali brez praktičnih osnov poznavanja interneta, namreč ne boste resno sprejeti. Če potrebujete razlago o novih razsežnostih interneta, prisluhnite svojemu otroku; pri internetu imate odlično priložnost, da se naučite kaj od otrok. Osnovno znanje o internetu in nevarnostih, povezanih z njim, si lahko pridobite na spletni strani www.safe.si in v gradivih, ki jih najdete na njej.


10 PRAVIL

1. Računalnik postavite v dnevni prostor in nikakor ne v otroško sobo.

2. Spodbujajte otroke, da svoje izkušnje z interneta delijo z vami. Uživajte na internetu skupaj z njimi. Obenem pa jih naučite, naj zaupajo svojim občutkom. Če jim je zaradi česarkoli na internetu nerodno, naj vam o tem povedo.

3. Če otroci obiskujejo klepetalnice, uporabljajo programe za neposredna sporočila, internetne videoigre ali druge internetne dejavnosti, ki zahtevajo uporabniško ime, s katerim se identificirajo, jim pomagajte izbrati primeren vzdevek in zagotovite, da ne razkriva nobenih osebnih informacij o njih.

4. Otrokom zabičajte, naj nikoli ne objavijo svojega/vašega naslova, telefonske številke ali drugih osebnih informacij, niti tega, kam hodijo v šolo ali kje se radi igrajo.

5. Otrokom prepovejte, da bi se kadarkoli sestajali s prijatelji z interneta. Pojasnite jim, da internetni prijatelji morda niso to, za kar se izdajajo.

6. Učite jih, da je razlika med tem, kaj je prav in kaj ne, na internetu enaka kot v resničnem življenju. Spoznajo naj spletni bonton. Poučite jih, da pravila lepega vedenja niso nič drugačna, čeprav sedijo za računalnikom.

7. Otroke učite spoštovati lastnino drugih uporabnikov interneta. Pojasnite jim, da je nezakonito presnemavanje rezultatov dela drugih ljudi (glasbe, videoiger in drugih programov) povsem enako, kot da bi to ukradli v trgovini.

8. Otroke učite, da ni vse, kar preberejo ali vidijo na internetu, res. Spodbujajte jih, naj vas vprašajo, če niso prepričani.

9. Poskrbite za ustrezno zaščito računalnika z namestitvijo protivirusnih programov in požarnega zidu.

10. Naj prepoved uporabe računalnika in interneta ne bo način reševanja težav. Medsebojno zaupanje in odgovorno ravnanje dosežemo s pogovorom.


TEHNIČNA POMOČ – REŠITEV ZA ZASKRBLJENE STARŠE?

Obstaja množica različnih tehnoloških orodij, programov in filtrov, ki staršem ponujajo pomoč pri računalniški vzgoji. Poleg protivirusnega programa in požarnega zidu, s katerim mora biti zaradi varnosti opremljen vsak računalnik, priključen v svetovno medmrežje, so na voljo še različni filtri, starševski nadzor in programi za omejevanje časa. Ponudba – brezplačna in plačljiva – je res pestra. Vseeno pa se poraja neka pomislekov.


1. Nobena tehnična rešitev ni stoodstotna. Poleg tega pa se moramo zavedati, da bo otrok slej ko prej naletel na vsebino, za katero ne želimo, da bi jo videl, vsaj dokler ne bo star 18 let. Morda bo nanjo naletel pri uporabi kakega javnega računalnika, ki nima tovrstnega filtra, morda jo bo videl na obisku pri sošolcu itd. Bolje je torej, da smo zraven, ko se to zgodi, da se lahko otrok obrne na nas in mu pojasnimo, da je ta vsebina za otroke neprimerna, ter mu svetujemo, da se je izogiba.

2. Naslednji pomislek pri uporabi različnih programov za nadzor nad pogovori in pošto, ki jo otrok dobiva prek spleta, je tudi vprašanje otrokove pravice do zasebnosti. Pretiran nadzor in vohunjenje ne vodita nikamor. Bolje je, da z otrokom vzpostavimo odnos, temelječ na zaupanju.

3. Otroci so tako spretni, da se kaj kmalu naučijo, kako se lahko izognejo filtrom in omejitvam oz. prelisičijo še tako dober sistem.

4. Veliko programov za starševski nadzor in omejevanje časa je kljub zagotovilu, da ponujajo preprosto nastavitev, pravzaprav precej zapletenih za uporabo, zato je morda bolje, da za namestitev pokličemo strokovnjaka.


POGOSTE ZMOTE RAČUNALNIŠKE IN INTERNETNE VZGOJE

– Ker nisem računalniški strokovnjak, o tem ne morem vzgajati svojih otrok.

Tale zmota je zelo pogosta in tudi razumljiva. Z bliskovitim razvojem tehnologij v zadnjih letih je prišlo do zanimive situacije, ko znajo otroci o nečem več kot njihovi starši. Vendar pa je skrb v splošnem pravzaprav odveč, saj veljajo na internetu enaka pravila kot v resničnem svetu, in tega je treba naučiti tudi otroke. Internet je javen prostor, do katerega imajo dostop vsi uporabniki interneta (z dobrimi in manj dobrimi nameni). Zato je treba biti pazljiv tako kot na ulici. Neznancem ne izdajamo svojih osebnih podatkov, se ne srečujemo z njimi, ne zaupamo slepo informacijam in različnim mamljivim ponudbam, smo spoštljivi do drugih uporabnikov interneta, spoštujemo avtorska dela in ne kopiramo z interneta ipd. Tehnologija in tehnološko zanje sta pri internetni vzgoji še najmanj pomembna, pomembno je, da na otroke prenesemo izkušnje, kritičen pogled in znanja, pa čeprav ta izhajajo iz »realnega« sveta.


– Ker sedi za računalnikom, je pameten.

Starši kupijo otroku računalnik z najboljšim namenom, da ga bo uporabljal za koristne stvari, kot sta šola in izobraževanje, ter se ob tem razvijal in napredoval. Vendar si moramo priznati, da ga otroci na koncu raje uporabljajo za dejavnosti, ki se nam ne zdijo najbolj koristne. Otrok lahko na internetu išče informacije za šolo, o svojem hobiju itd., lahko pa tudi ure in ure klepeta s prijatelji ali igra igrice, in čeprav je za tipkovnico in zaslonom videti še tak učenjak, v resnici le trati čas ali počne stvari, ki mu ne koristijo prav veliko.


– Računalnik je odlična varuška.

Najbrž se ne zgodi redko, da starši, utrujeni od napornega delovnika, pošljejo otroka za računalnik, da imajo nekaj časa zase. Pri majhnih otrocih to ni najboljša rešitev, saj je priporočljivo, da so starši zraven, ko je otrok na internetu. Le tako lahko ohranijo dober pregled nad tem, kaj otrok počne na internetu in koliko časa preživi za zaslonom.


– Splet je eno, svet pa drugo.

Pravzaprav ni res; pojav, ki smo mu priča, je združevanje obeh svetov. Še posebej mladi, torej netgeneracija, na to gleda drugače in pravzaprav ne vidi več meje, kje se konča stvarno in začne virtualno ter obratno. Uporabe računalnika tako ne gre prepovedovati, saj prek njega poteka velik del družabnega življenja otrok. Pravzaprav jim s prepovedjo uporabe računalnika prepovemo druženje z vrstniki in jih izključimo iz njihove družbe. Tudi če se vam tako druženje ne zdi »pravo«, je za njih izredno pomembno.


– Bolje, da je na varnem v svoji sobi za računalnikom kot pa nekje na ulici.

Občutek varnosti pred zaslonom je pravzaprav lažen, saj nas lahko na internetu prav tako kot na ulici nadlegujejo, okradejo, nam lažejo ali nas prevarajo. Tudi prek interneta lahko otrok zaide v slabo družbo. Naleti lahko na zanj neprimerne vsebine, strani, ki spodbujajo k nasilju, anoreksiji, samomorom ipd. Pravzaprav vam lahko na vrata potrka tudi policija, če otrok z interneta snema (download) in z drugimi uporabniki deli (share) nezakonite kopije glasbe, filmov, programov in podobno. Poleg tega pa lahko otrok zapade v zasvojenost z igricami, spletnim komuniciranjem ali mobilnim telefonom.

 

PREBERI ŠE:

Desetletniki na Facebooku - da ali ne?


Članek objavljen v Otrok in družina, Januar 2009

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
9
Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
8
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
7
Da jajčka ne počijo
Ste že razmišljali, kako boste letos pobarvali velikonočna jajca? Vas spet jezi misel, da bodo ta med kuhanjem počila? Z...
6



Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?