|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Spodbujajte otroka k sporazumevanju z gestami

Uredništvo Ringaraja.net, 19.4.2023
Otrok geste uporablja pred pojavom besed in tudi kasneje kot podporo že obstoječemu govoru.

image
Otroci, ki pri komunikaciji uporabljajo geste, pri svojem govoru v povprečju tvorijo daljše stavke kot otroci, ki se uporabe gest niso posluževali. (Foto: Freepik)
/11


Starši pogosto nestrpno čakamo na dojenčkove prve besede in čas, ko nam bo otrok lahko končno sam povedal, da je lačen, kaj ga boli in zakaj joka.

Pa vendar komunikacija z otrokom poteka že veliko prej, še preden otrok spregovori.

Kako poteka razvoj neverbalne komunikacije pri dojenčku in zakaj je tako zelo pomembna tudi za otrokov govorni razvoj, smo preverili pri Ajdi Hudej, diplomirani vzgojiteljici, pedagoginji montessori 3 do 6 in asistentki montessori 0 do 3 ter ustanoviteljici spletne strani Polžkova hišica in vodji zasebnega varstva Polžek.

 

Gesta tri mesece pred izgovorjavo besede 

"Telesni stik je najzgodnejša oblika komunikacije med dojenčkom in starši (odraslo osebo). Sprva je edina komunikacija, ki je je dojenček sposoben, pogled in nasmeh, kasneje se temu pridružijo še kretnje in geste. Šele nato se razvije govor," v svojem blogu Pozabljeni jezik razlaga Hudejeva in dodaja:

"Otrok geste uporablja pred pojavom besed in tudi kasneje kot podporo že obstoječemu govoru. Iverson in Goldin-Meadow (2005) sta ugotovila, da otrok pokaže gesto za določen predmet tri mesece prej, preden ta predmet tudi verbalno poimenuje."

Zato pozabite na med starši zelo pogost strah, da bo otrok, ki uporablja geste, spregovoril kasneje. Tako znanost kot izkušnje namreč kažejo, da otrok geste uporablja samo do tistega trenutka, ko je določeno besedo sposoben izgovoriti.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj lonček za učenje pitja ni dober za otrokov razvoj?

 

Otroci, ki uporabljajo geste, so govorno spretnejši

"Takoj ali zelo kmalu za tem, ko otrok določeno besedo izgovori, opusti znak zanjo. Neverbalna komunikacija torej predstavlja temelj, na katerem se razvija otrokov govor," starše k znakovni govorici spodbuja sogovornica in dodaja:

"Guidetti in Nicoladis (2008) navajata, da so raziskave pokazale, da otroci, ki pri komunikaciji uporabljajo geste, pri svojem govoru v povprečju tvorijo daljše stavke kot otroci, ki se uporabe gest niso posluževali. 

Do podobne ugotovitve je v svojem opazovanju in raziskovanju prišla že Maria Montessori, ki je knjigi Srkajoči um zapisala, da se otrokova inteligenca do neke mere lahko razvije tudi brez pomoči rok, toda če pa se razvija ob pomoči rok, bo dosegla višjo raven."

 

POGLEJTE TUDI VIDEO: Za mamice - Igrica za dojenčkom

 

Številne metode za učenje gest za dojenčke

Če torej starši želimo otroku ponuditi čim bolj ugodno okolje za razvoj govora, mu moramo okolje opremiti tako, da bo lahko iz njega dobil kar največ tudi na govornem oziroma komunikacijskem področju. "To lahko storimo tudi tako, da otroku ponudimo »orodje«, s katerim bo lahko enakovredno vstopal v svet. To orodje pa so geste," je pojasnila Hudejeva.

In kako dojenčka naučiti uporabe gest? Danes je na trgu ogromno metod za učenje gest za dojenčke. PINK – podporna in nadomestna komunikacija, KPK – s kretnjo podkrepljena komunikacija, baby signs, tiny signers, makaton in slovenski znakovni jezik.

"Vsaka od naštetih metod je bila ustvarjena z določenim namenom. Kljub temu, da so nekatere v osnovi namenjene otrokom (in odraslim) s posebnimi potrebami, pa so uporabne tudi za otroke, ki nimajo razvojnih težav," staršem svetuje sogovornica.

 

PREBERITE TUDI: Ko dojenček vse da v usta ...

 

Izmislite si svoje znake in izdelajte lastne kartice

"Pravzaprav je vseeno, za katero metodo se bomo odločili. Lahko se odločimo za uporabo ene same metode, lahko pa kombiniramo več metod. Pomembno je, da se otrok uči v konkretni situaciji, ob realnem predmetu.

Ker pa nimajo vsi otroci (in starši) možnosti videti na primer prašiča ali slona v svojem okolju, so zelo dobrodošle kartice s slikami oziroma fotografijami predmetov, ki jih lahko pokažemo otroku. Takšne kartice vsebujeta metodi KPK in baby sign," pojasnuje Hudejeva, ki pravi, da si lahko starši izmislimo povsem svoje znake in sami izdelamo lastne kartice. Otroci namreč z veseljem sodelujejo v igri učenja znakov.

"Še večje veselje pa doživijo, ko so končno razumljeni. Ko lahko tudi oni sodelujejo v pogovoru. Nekateri otroci geste tako zelo ponotranjijo, da jih uporabljajo še v spanju," zaključuje sogovornica, ki je pri svojih dveh otrocih uporabljala metodo KPK.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Meningokokna okužba najbolj ogroža otroke ...
Invazivne meningokokne okužbe so med najpogostejšimi vzroki za gnojno vnetje možganskih ovojnic ali meningokokni meningi...
7
Očetje, častite žensko, ki vam je rodila o...
Dragi očetje, tole je za vas: pomembni razlogi, zakaj morate postaviti spomenik ženski, ki vam je rodila otroka oziroma ...
6
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
4
Downov sindrom
Downov sindrom je stanje, ki ga povzroča dodaten 21. kromosom v vsaki telesni celici. Naključno prizadene enega okoli 80...
4



V porodnišnici naj bo novorojenček skupaj ...
Po rojstvu pride malo bitjece iz varne notranjosti mamine maternice v popolnoma drugo okolje. Zato je zanj izjemno pomem...
Kaj določa otrokovo krvno skupino?
Starše pogosto zanima, kakšno krvno skupino bo imel njihov otrok, še posebej, če je eden od staršev Rh negativen. Poglej...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?