|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Spremembe, ki jih novorojenček doživi ob rojstvu

Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot, terapevt RNO, 2.6.2023
Novorojenček ob rojstvu doživi številne spremembe. Rodi se v okolje, ki mu je bilo do sedaj popolnoma neznano in drugačno od okolja v katerem je živel in se razvijal do rojstva.

image
Ob rojstvu kar naenkrat dojenček začuti gravitacijo, ki ga pritisne ob podlago oziroma ga vleče navzdol. (Freepik.com)
/11


Iz vode na zrak

Prva sprememba, ki jo ima večina v mislih, ko pomislijo na spremembo pred in po rojstvu, je sprememba novorojenčkovega okolja. Vsi vemo, da v maternici plod obdaja plodna voda, ki plod ščiti in mu nudi varnost pred mehanskimi poškodbami in mu omogoča gibanje.

Ko se novorojenček rodi, te vode ni več, saj se rodi v zračno okolje. Zračno okolje pa s seboj prinese tudi pojav imenovan, gravitacija. Ker se je plod pred rojstvom nahajal v vodnem okolju, vpliva gravitacije ni čutil, kar mu je omogočalo svobodno in lahko gibanje. Ob rojstvu pa kar naenkrat začuti gravitacijo, ki ga pritisne ob podlago oziroma ga vleče navzdol. Novorojenček začuti vso svojo težo, s katero se mora začeti upirati proti sili težnosti.


Sprememba okolja ravno tako prinese začetek respiratornega dihanja. Za začetek dihanja po rojstvu je kot plod vadil že v maternici, seveda ne s pravim dihanjem, vendar z vadbo dihalnih gibov, ki jih bo rabil po rojstvu. Od tega trenutka dalje postane dihanje ena izmed osnovnih in najpomembnejših funkcij, potrebnih za življenje.

 

PREBERITE TUDI: Kako vidi novorojenček? (VIDEO)

 

Življensko pomembna funkcija: sesanje

Zelo pomembna sprememba, ki jo prinese rojstvo, je tudi začetek sesanja in požiranja. V maternici je plod vse življenjsko pomembne snovi dobival od matere preko posteljice. Po rojstvu pa mora novorojenček začeti s samostojnim hranjenjem.

Ta, za novorojenčka, življenjsko pomembna funkcija sesanja in požiranja se razvije že v maternici, med 13. in 14. tednom nosečnosti, ki pa mora seveda še dozoreti. Ravno zato se rado zgodi, da prezgodaj rojeni otroci še ne znajo sesati, saj se sesalni refleks še ni razvil. Na funkcijo sesanja se plod v maternici pripravlja že s požiranjem plodne vode.

 

Pri uravnavanje telesne temperature moramo pomagati starši

V maternici je prisotna stalna telesna temperatura, ki se skoraj ne spreminja, ostaja enaka in plod je na njo navajen, saj je tudi njegova telesna temperatura enaka. Ko se novorojenček rodi, ta stalna temperatura, ki ga je obdajala pred rojstvom izgine. Sprejeti mora temperaturne spremembe in začeti z ohranjanjem svoje telesne temperature.

Pri ohranjanju novorojenčkove telesne temperature seveda pomagamo tudi starši, tako da ga oblečemo primerno zunanji temperaturi. Pri oblačenju ne smemo pretiravati, da se ne pregreje, seveda pa ga ne smemo obleči premalo, da ga ne bo zeblo. To je pomembno, saj novorojenčki še niso popolnoma zmožni uravnavati svoje telesne temperature.

 

PREBERITE TUDI: 10 najpogostejših vprašanj staršev o novorojenčkih

 

Prilagajanje na drugačne zvoke in svetlobo

Pomembna je tudi sprememba zvoka, ki ga obdaja. Veliko staršev ima zmotno mišljenje, ko mislijo da plod v maternici obdaja tišina in da vsi zvoki, ki jih otrok sliši pridejo iz zunanjega sveta. Vendar se motijo. V maternici je zelo glasno in hrupno, saj se v njeni okolici in bližini vedno kaj dogaja. Zvoki, ki jih plod sliši v maternici so zvoki prebave, šumenje krvi, ki se pretaka po žilah, sliši se bitje srca oziroma utripanje arterij, oglašanje želodca kadar smo lačne in še številni drugi zvoki.

Ko se novorojenček rodi, se pravzaprav rodi v tišino. Nič več ga ne obdajajo raznoliki zvoki materinega telesa, ki jih je bil navajen in so ga pomirjali. Po rojstvu se mora prilagoditi na drugačne zvoke, ki jih pred rojstvom ni bil vajen. Na zvoke, ki prihajajo iz novega okolja in jih predhodno ni slišal, ker so jih pridušili drugi zvoki materinega telesa, plodna voda, maternica in druga tkiva, ki so ga obdajala. Znani so mu le glasovi matere in morda očeta, sestre, brata, na vse ostalo pa se mora privaditi, še posebno na tišino.


Rojstvo prinese tudi svetlobo. Svetloba je za novorojenčka popolnoma nova izkušnja, saj v maternici svetlobe ni bilo. Nekateri so mnenja, da plod lahko razloči medlo svetlobo, ki proseva skozi podnevi. Pa vendar bi lahko rekli, da je v maternici temno. Čeprav novorojenček po rojstvu res ne vidi prav dobro, svetlobo vseeno dobro razloči že takoj ob rojstvu.

 

PREBERITE TUDI: 10 nenavadnih značilnosti novorojenčkov


Vse to so spremembe, obstajajo pa še številne druge, na katere se mora novorojenček privaditi v prvih dnevih in tednih življenja. Nekateri se na njih privadijo hitro, drugi mogoče potrebujejo malo več časa. Na noben način pa se spremembam ne moremo izogniti, saj so le-te del vsakodnevnega življenja.

 


Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka razvojno-nevrološke obravnave in avtorica priročnika o Pravilnem ravnanju z dojenčkom ter spletne strani www.baby-handling.com.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
102
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
5
Koliko mleka popije dojenček?
Najpogostejše vprašanje mamic je, koliko mleka popije njihov dojenček in ali je to dovolj, preveč ali premalo. Naj bo do...
5



Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
photo
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?