|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Petkova ideja za vikend: Ko gre mama na porodniški "žurat"

Helena Primic, 21.5.2022
Kdaj je pravi čas, da si mama vzame nekaj časa samo zase in stran od dojenčka?

image
Včasih je dovolj le pol ure prijateljičine družbe. (Freepik.com)
/11


Tako kot novorojenčki in dojenčki, smo tudi mame zelo različne. Pa vendar je vsaki mami - ne glede na to, kako zlahka ali stežka se loči od svojega otroka - v prvih mesecih težko zapustiti dojenčka, ki se še polno doji in morda zaspi le v maminem naročju.

Dojenček zares potrebuje celo mamo, toda zadovoljno in umirjeno mamo, ne pa izčrpano in nezadovoljno mamo, ki bi včasih potrebovala le pol ure časa zase, da bi prišla v boljši stik s sabo.

Zato je ne le za mamo, temveč tudi za dojenčka dobro, če si mama zna vzeti nekaj časa zase tudi na porodniškem dopustu.

Preverite, kako to storiti, da boste hkrati dobro poskrbeli za otroka ter se lahko brez občutkov krivde in slabe vesti posvetili sami sebi in vsaj nekoliko zaživeli "življenje pred dojenčkom".


1. Oče ni le pomočnik!

Da boste lahko tudi v prvih mesecih dojenčkovega življenja pomirjeni odšli za kratek čas od doma, je seveda potrebna druga odrasla oseba, ki ji lahko dojenčka popolnoma zaupate. In kdo bi lahko bil bolj primeren za to nalogo kot dojenčkov oče, ki bo tako dobil še dodatno priložnost, da se s svojim otrokom bolje spozna in globlje poveže?!

Zato povabite partnerja k sodelovanju pri vseh opravilih z dojenčkom že od rojstva naprej. Dopustite mu, da dojenčka previja, uspava, kopa in hrani (če ga hranite tudi po flaški). In to na svoj moški oziroma očetovski način. Le tako bo namreč lahko zgradil svojo očetovsko samozavest, se z dojenčkom globlje povezal in vam lažje omogočil to, da ju kdaj z dojenčkom pustite sama.


PREBERITE TUDI: Kako se globlje povezati z dojenčkom? 


2. Mleko v hladilniku in oblačilo z vašim vonjem

De se boste lahko na kavi s prijateljicami (pa četudi boste zdoma le eno uro) zares sprostili, poskrbite za vse tiste "nepričakovane" situacije. Ko se dojenček nenadoma zbudi lačen, četudi ste ga pred pol ure podojili in je njegova ura za spanec.

V hladilniku zato vedno pustite vsaj eno (še bolje dve, za vsak slučaj) porcijo vašega mleka, očetu oziroma varuški pa pokažite, kje je vaša pidžama ali katero drugo vaše neoprano oblačilo, ki ga bo dojenček lahko povohal, če se nikakor ne bo pustil potolažiti.

Morda lahko pomaga tudi to, da se posnamete, kako pojete otrokovo najljubšo uspavanko ali medtem, ko ga umirjate. Materin glas dela čudeže! 


3. Prilagodite se in ne vztrajajte na vajini rutini

Odločili ste se, da boste za nekaj ur odšli od doma in dojenčka prepustili drugi osebi, ki ji zaupate. Ta druga oseba seveda ni mama in zato vse počne nekoliko drugače. Zato nikar ne vztrajajte, da sledi vaši rutini z dojenčkom, saj boste s tem povečali možnosti, da bo dojenček nemiren in jokav.

Raje se ob teh izjemnih priložnostih prilagodite in rutino prepustite tistemu, ki skrbi za dojenčka medtem, ko si vi polnite baterije. Tako bo namreč ta odrasla oseba bolj sproščena, kar bo čutil tudi dojenček in vas bo tako veliko manj pogrešal.

Kaj veste, morda pa tisti drugi celo odkrije kakšen "trik", ki bo tudi vam olajšal recimo uspavanje vašega dojenčka. Tudi mame nismo vsevedne, zato se pustite presenetiti. 


4. Ne glejte ves čas na telefon!

Ko vam je uspelo oditi od doma in veste, da je dojenček v varnih rokah, se zavestno odklopite od vseh materinskih skrbi. Nikar ves čas ne preverjajte na telefonu, če ste prejeli kakšno novo sporočilo, temveč se raje dogovorite, da vas v primeru zapleta partner oziroma varuška pokliče.

Tako se boste lahko zares sprostili in prepustili tistemu, kar vas je tokrat poklicalo - sprehodu v naravi, kavi s prijateljico, pohajkovanju po mestu, branju knjige in podobno.

Za začetek je zato dobro, da se odpravite nekam blizu doma, da lahko v primeru klica hitro prihitite do dojenčka. Večkrat kot boste zdoma, lažje boste odšli tudi dlje in za dalj časa, saj boste imeli vse več "dokazov", da je dojenčku zelo dobro tudi v drugih ljubečih rokah.


PREBERITE TUDI: 5 trikov za bolj sproščeno porodniško 


5. Šteje vsakih 15 minut in tudi sprehod po bližnji okolici

Za to, da se nekoliko sprostite, odklopite od skrbi za dojenčka, posvetite sebi in svoji notranjosti, včasih ni potrebno veliko. Pomembno je, da si kljub vsem opravilom in obveznostim znate vsak dan vzeti nekaj časa zase, ko počnete to, kar čutite, da vas polni. In se ne tiče samo dojenčka.

Če vam primanjkuje časa in potrebujete žensko družbo, se k sosedi povabite na kavo ali pokličite prijateljico za skupen sprehod po bližnji okolici. Če potrebujete samoto, se od doma odpravite sami ali skrb za otroka prepustite partnerju in se brez nenehnega spraševanja, če slučajno slišite jok otroka, sprostite ali zadremajte na vrtu.

Materinska vloga je zares ena izmed najlepših ženskih vlog, pa vendar niste samo mama, zato se ne počutite krive, da uživate v trenutkih brez dojenčka. Tako si boste namreč napolnili svojo posodo z energijo in lahko dojenčku potem dali še več materinske ljubezni.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
12
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
10
POZOR: Previdno s fiziološko raztopino in ...
Prepogosto izpiranje noska s fiziološko raztopino in uporaba med mamicami priljubljenega nosnega aspiratorja prinese tud...
5
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
5



6 pravil za prvi obisk novorojenčka
Ko mamica in očka prineseta malo dišečo štručko domov iz porodnišnice, se zanju začenja povsem novo obdobje in v tem čas...
Poporodni krči oziroma krčenje maternice p...
Za starša je porod končan, ko se dojenček rodi. Za porodno osebje pa, ko se porodi tudi posteljica. A za mamico še ni po...