|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Svetovni dan mokrišč

Uredništvo Ringaraja.net, 1.2.2013
Svetovni dan mokrišč, ki ga obeležujemo danes, letos poteka pod geslom Mokrišča, bogata turistična izkušnja. Turizem na območjih mokrišč namreč prinaša koristi ljudem ter prostoživečemu rastlinstvu in živalstvu, tako na lokalni kot državni ravni.

image
/51


 

Turizem na območju mokrišč krepi gospodarstvo, trajnostne načine življenja, krepi zdravje ljudi in ekosistemov. Na vsaj 35 odstotkih ramsarskih območij po vsem svetu je že dosežena določena stopnja turistične dejavnosti. Turizem pa je le ena od storitev, ki jih omogočajo mokrišča. Zagotavljanje dobrih turističnih praks na mokriščih in v njihovi soseščini ter ozaveščanje turistov o njihovi pomembnosti lahko prispevata k dobremu stanju svetovnih mokrišč, so prepričani na ministrstvu za okolje in prostor.

 

Nenehna hitra rast turizma pa predstavlja velik pritisk na te kraje ter na njihove naravne in kulturne znamenitosti, ki jih turisti želijo obiskati. Mokriščni ekosistemi so pogosto ranljivi in brez primernega nadzora, vedno obstaja nevarnost škodljivih vplivov turizma na te habitate, živali in rastline ter lokalne skupnosti, katerih preživetje je odvisno od teh mokrišč.

 

Letos obeležujemo že 41. obletnico konvencije o varstvu mokrišč, ki je bila 2. februarja leta 1971 podpisana v iranskem mestu Ramsar. Pred 41. leti je mednarodna javnost tako potrdila, da zaradi uničevanja in spreminjanja ekosistemov mokrišč izginjajo tudi živali, predvsem vodne ptice, ki so nanje življenjsko vezane.

 

Danes spoznavamo mnogo širši pomen in funkcije mokrišč, ki so nenadomestljiv ekosistem pri zagotavljanju številnih ekosistemskih uslug, zlasti pri problemu globalnega segrevanja in blaženja ekstremnih naravnih pojavov, kot so poplave in suše. Ramsarska konvencija je prvi, konkreten in resen mednarodni dogovor o varstvu mreže vodnih ekosistemov globalnega pomena.

 

V 160 državah pogodbenicah je danes skoraj 2000 mednarodno pomembnih mokrišč, ki obsegajo več kot 190 milijonov hektarjev površine. Slovenija ima na tem seznamu Sečoveljske soline, Škocjanske jame in Cerkniško jezero. Po podatkih Vodnogospodarskega inštituta je v naši državi še okoli 3500 manjših ali večjih mokrišč.

 

Mokrišča so sicer eden najbolj ogroženih habitatov v svetovnem merilu, enako pa velja za Slovenijo. Zaradi neodgovornega ravnanja je v drugi polovici preteklega stoletja izginilo kar 40 odstotkov mokrišč. Izsušenih je namreč bilo več kot 70.000 hektarjev, kar pomeni skoraj 3,5 odstotka celotnega slovenskega ozemlja.

Vir: STA

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Milni mehurčki
Spuščanje milnih mehurčkov je vedno zabavno. Z malo večjimi otroki ob spuščanju spoznavamo fizkalne zakonitosti, pri mal...
3
Zelišča
Prvi popis, ki je obsegal nad 200 zdravilnih zelišč, je napravil kitajski vladar oz. modrec Shen Nung, ki je živel 3000 ...
3
Dobrodelni petek: dm doniral 19.206 evrov
Črni petek so v dm prodajalnah preimenovali v Dobrodelni petek in ga obeležili z zbiranjem sredstev. dm drogerie markt j...
3
Energetska medicina - 2.del
Energetska medicina ne zajema samo področja čaker, gre za skupek več metod in številnih znanj s področja energije, alter...
3



Doma narejena razna čistila
V tem članku so zbrani recepti za številna čisitla. Za vse primere uporabite univerzalno čistilo za tla, torej malo kisa...
Post z Marjanom Videnškom
Pogovarjali smo se z Marjanom Videnškom, ki se že skoraj 20 let ukvarja s postenjem, svoje znanje pa uspešno prenaša na ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?