|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Test: Tablete za strojno pomivanje

Zveza potrošnikov Slovenije, 21.3.2014
Na testu tablet za strojno pomivanje posode so se tablete trgovskih blagovnih znamk ponovno izkazale kot resna konkurenca izdelkom priznanih proizvajalcev. Toliko bolj, ker je pomivanje z njimi tudi občutno cenejše, izpostavljajo na ZPS.

image
Višja cena ne pomeni tudi višje kakovosti!
/11


Za tableto v paketu dveh vzorcev, ki sta dobila najboljšo oceno, boste odšteli med 0,10 do 0,24 (redna cena) evra, za tisto iz paketa na dnu tabele pa kar 0,36 (redna cena) evra. Cena, torej, tudi tokrat ni odraz kakovosti.

Na testu ZPS so soočili sedem vzorcev, in sicer po dva izdelka vodilnih znamk velikih svetovnih proizvajalcev (Finish in Somat) ter blagovne znamke trgovskih verig DM, Hofer in Lidl.

 

Najbolj priljubljene "Vse v enem"

Tablete za strojno pomivanje posode so se v zadnjih letih dodobra uveljavile. Najbolj priljubljene so tablete “vse v enem” (all in 1), poznane tudi kot “večfunkcijske” tablete, ki tako, kot pove že ime, vsebujejo več učinkovin, ki so pomembne za pomivanje. S tem odpade skrb, ali smo dodali sredstvo za lesk in sol za mehčanje vode (razen če je voda izjemno trda). Te sestavine so že v teh tabletah, poleg njih pa seveda tudi takšne, ki vplivajo na učinkovitost pomivanja. »Vsi si želimo, da so tablete za pomivanje posode učinkovite, številni so pozorni tudi na to, da so prijazne do okolja. To dvoje pa se izključuje, zato ne preseneča, da so meritve kakovosti vode, ki priteče iz stroja, pokazale, da tablete za vodo niso niti pretirano prijazne do okolja niti močno obremenjujoče,« so povedali na ZPS.

 

Cenovno ugodne, a učinkovite

Na testu ZPS so ugotovili, da so tablete za strojno pomivanje posode trgovskih blagovnih znamk enako kakovostne ali celo boljše od tablet uveljavljenih proizvajalcev, so pa precej cenejše. »Kot smo omenili že na začetku, bi za eno tableto za strojno pomivanje posode najbolje ocenjenih na testu odšteli med 0,10 do 0,24 (redna cena) evra, za tisto na dnu tabele pa kar 0,36 (redna cena) evra. Cene izdelkov proizvajalcev Somat in Finish se razlikujejo med trgovci in so občutno nižje v obdobju posameznih akcij, prav tako se razlikujejo glede na velikost pakiranja«, so izpostavili na ZPS.

 

En vzorec agresiven tudi do stekla

»Na testu smo pozorni tudi na močne kemikalije, ki so v tabletah in ki lahko pri daljši uporabi bolj ali manj poškodujejo posodo. Posebej občutljivi so kozarci (steklo), zlasti nekatere vrste, na primer kristalni kozarci, pa jedilni pribor, navaden in srebrn, plastična posoda ter jedilni servis iz porcelana s pozlato in drugimi dekoracijami nad glazuro,« je način testiranja predstavila Dušica Breskvar in dodala: »Preverili smo, kako agresivno učinkujejo testirane tablete na te materiale po petdesetih, stotih, stopetdesetih in tristotih ponovitvah. Le ene tablete so se pokazale agresivne do stekla, pri ostalih pa so bile poškodbe na posodi majhne; vidne so bile le poškodbe na dekoraciji, kar ni nepričakovano, saj je tako občutljiva, da že proizvajalci odsvetujejo pomivanje v stroju.«

 

Embalaža razkošna, označevanje boljše pri trgovskih znamkah

Na ZPS testu so ocenili tudi navodila ter podatke na embalaži ter njeno praktičnost in velikost glede na število tablet v njej. Prav glede tega so imeli največ pripomb, saj je embalaža razkošna, dokaj veliki zavitki pa največkrat niso napolnjeni do vrha. Pri navodilih so odkrili kar nekaj pomanjkljivosti. Medtem, ko so pri tabletah trgovskih blagovnih znamk navodila in vse informacije natisnjene v slovenščini že na embalaži, je na embalaži tablet priznanih blagovnih znamk slovenskim potrošnikom namenjena le drobno popisana nalepka, pisava je majhna in slabo berljiva.

 

Ali ste vedeli?

Če je voda, ki priteče iz pipe, zelo trda (več kot 21 dH trdotnih stopinj), moramo, četudi uporabljamo večfunkcijske tablete, obvezno dodati sol! Na to bolj ali manj vidno opozarjajo tudi vsi proizvajalci na embalaži.

 

Rezultati testa so objavljeni na www.zps.si in v reviji VIP, marec 2014


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
8
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
7
Kdaj lahko dojenčku uvajamo mandarine in d...
Včasih je veljalo, da naj bi se citruse uvajalo po 1. letu starosti. Vendar so priporočila dames drugačna. Kdaj in kako ...
5
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
4



Pirhi v naravnih barvah
Barvanje jajc otroke navdušuje. Preberite, kako ste lahko ustvarjalni pri barvanju jajc z naravnimi barvami.
3 preproste ideje za igrivo kuhanje z otroki
S kakovostnimi posodami Rosmarino Hexa PRO bo kuhanje otročje lahko, zato so idealna izbira, še posebej, kadar kuhate sk...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?