|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Trampolin: škodljiv ali ne?

P.L., 8.5.2023
Skoraj pri vsaki hiši, kjer so doma tudi otroci, na zelenici stoji trampolin. Otroci ga naravnost obožujejo, starši pa se sprašujejo ali je zanje lahko nevaren?

image
Trampolin je primeren športni rekvizit za otroka. (Freepik.com)
/11


Že od nekdaj otroci radi skačejo. Pred množično poplavo trampolinov, ki je postal ena od najljubših »otroških igrač«, so skakali po kavčih in po posteljah, starši pa smo se jezili nanje. Svojo energijo in žilico do skakanja lahko sedaj zadovoljijo na trampolinu. Seveda je potrebno upoštevati določena pravila, tako kot pri vsaki drugi stvari.

 

Ali je trampolin nevaren, škodljiv ali pa morda dober športni pripomoček za otroke, smo vprašali Ringarajino strokovnjakinjo, fizioterapevtko Špelo Gorenc Jazbec:

 

Na njem naj skače le en otrok!

Trampolin je za otroke lahko dober športni pripomoček. Seveda mora biti njegova uporaba varna in v skladu z navodili proizvajalcev. Vsekakor ni priporočljivo, da po trampolinu na enkrat skače več otrok, saj takrat lažje pride do poškodb. Je pa trampolin dober za koordinacijo, mišično moč, stabilnost in ravnotežje.

 

PREBERITE TUDI: Trampolin izboljša ravnotežje in koordinacijo

 

Trampolin je priporočljiv

Če govorimo o trampolinu je le ta za zdravo in gibalno normalno razvijajočo se populacijo otrok primeren športni rekvizit. Težko bi rekli, da bi bil trampolin lahko škodljiv. Za otroke z malce nižjim mišičnim tonusom bi lahko celo rekli, da je priporočljiv. Saj jim poskakovanje po trampolinu lahko zviša mišični tonus in posledično izboljša držo telesa. Včasih pa je lahko učinek skakanja po trampolinu tudi negativen. Če opazimo, da otrok pri skakanju na trampolinu pretirano zateguje noge in da se njegova hoja zdi manj kvalitetna kot prej (več hoje po prstih, bolj trda hoja, …) potem je bolje, da se skakanju po trampolinu izogne.

 

PREBERITE TUDI: Otroka ne vrtite za roke!

 

Starost otroka in trampolin

Če gledamo na trampolin kot na pripomoček za skakanje, potem vsekakor lahko rečemo, da nanj sodi otrok šele takrat ko zna skakati na ravni in čvrsti podlagi (npr. na tleh). Ko otrok osvoji skakanje (nekje okoli drugega leta) bi ga načeloma lahko dali tudi že na trampolin. Lahko pa ga damo na trampolin tudi že prej. Vendar mora biti majhen otrok resnično sam na trampolinu, iz vidika varnosti, saj pri malih otrocih do poškodb lahko pride še prej. Če otrok še ne zna skakati, bo po trampolinu hodil in vadil ravnotežje, stabilnost in koordinacijo. To je tudi neka nova izkušnja gibanja po upogibajoči se podlagi. Vsekakor pa morajo biti starši prisotni in nadzorovati situacijo.

 

Če imate vprašanje za fizioterapevtko Špelo Gorenc Jazbec, ji ga lahko zastavite TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
22
Vse vsebine za starše otrok z ADHD na enem...
Mame otrok z ADHD se dnevno spopadamo z izzivi vzgoje otroka z ADHD, ki so včasih izredno izčrpajoči. Preverite, kako la...
14
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
6
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
6



Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...
Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?