|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Tudi S-P.-ji imajo plačan očetovski dopust

Uredništvo Ringaraja.net, 22.7.2015
Očetovski dopust za nego in varstvo otroka v najzgodnejšem obdobju, pripada tudi očetom, ki si plačujejo prispevke kot samostojni podjetniki.

image
Pravico do plačanega očetovskega dopusta imajo tudi samozaposleni
/11


Očetovski dopust je dopust, namenjen očetom, da bi že v najnežnejši dobi otroka skupaj z mamo sodeloval pri negi in varstvu otroka. Država zaposlenim in samozaposlenim očetom zagotavlja 100-odstotno nadomestilo plače za 15 dni dopusta, za preostalih 75 dni pa krije le plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače. Vsi, ki si sami plačujejo prispevke imajo torej prav tako pravico do očetovskega dopusta pod enakimi pogoji kot zaposleni pri drugemu delodajalcu.


Trajanje očetovskega dopusta

Oče, zaposleni in samozaposleni, ima pravico do očetovskega dopusta v trajanju 90 koledarskih dni (ne glede na to, koliko otrok se rodi hkrati), pri čemer mora prvih 15 dni dopusta koristiti do dopolnjenega šestega meseca otrokove starosti, sicer ta del očetovskega dopusta zapade. Oče nima pravice do izrabe prvih 15 dni očetovskega dopusta, če koristi porodniški dopust. Drugih 75 dni lahko oče izrabi najdlje do tretjega leta starosti otroka. Tudi 75 dni preostalega dopusta lahko oče izkoristi v strnjenem nizu ali po dneh. 

Za oba dela očetovskega dopusta se oče odloči najprej 60 dni pred predvidenim datumom poroda matere na podlagi potrdila ginekologa, najpozneje pa pravico uveljavlja dan pred predvidenim datumom nastopa očetovskega dopusta na centru za socialno delo, ki je krajevno pristojen po materinem stalnem bivališču.


Kdaj in kako lahko oče uveljavlja pravico so očetovskega dopusta?

Petnajst dni očetovskega dopusta v strnjenem nizu (brez prekinitev) mora oče izkoristiti po rojstvu otroka, in sicer do dopolnjenega 6. meseca otrokove starosti, lahko pa ga izrabi tudi po dnevih. Kadar oče izrabi očetovski dopust po dnevih, se trajanje pravice določi v delovnih dnevih tako, da se upošteva 70 % pripadajočih koledarskih dni očetovskega dopusta (15 koledarskih dni je enako 11 delovnih dni, 75 koledarskih dni je neako 52 delovnih dni, 90 koledarskih dni je enako 63 delovnih dni).

Ko starša živita v zunajzakonski skupnosti, lahko oče izkoristi dopust z dnem priznanja očetovstva. Ta postopek poteka pri centru za socialno delo (pred rojstvom otroka) ali na upravni enoti oziroma krajevnih uradih (po rojstvu otroka). 


Uveljavanje očetovskega dopusta za samozaposlene

Samostojnim podjetnikom in drugim, ki si sami plačujejo socialne prispevke, nadomestilo plače in prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje plača država oziroma Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Višina nadomestila je odvisna od osnove, od katere so bili obračunani prispevki za socialno varnost.

Postopek uveljavljanja pravic je enak kot pri redno zaposlenih, a morajo samozaposleni v e-davkih v obračunu prispevkov za socialno varnost (PODO-OPSZV) označiti, da so bili na očetovskem dopustu. V rubriki 090: Zadržanost od dela je treba izpolniti datum prvega dneva zadržanosti (začetek očetovskega dopusta), isti datum se vpiše tudi v okvirček Zadržanost za polni delovni čas od. V okvirček Zadržanost za polni delovni čas do se vpiše zadnji dan očetovskega dopusta. V okvirčku Razlog zadržanosti se izbere možnost "Odsotnost od dela po predpisih o starševskem varstvu s pravico do nadomestila".


Nasveti pri uveljavljanju pravice do očetovskega dopusta

  • Uredite očetovski dopust pravočasno! 

30 dni pred predvidenim datumom nastopa očetovskega dopusta ali 60 dni pred predvidenim datumom poroda (na podlagi potrdila ginekologa) se oglasite na centru za socialno delo, na katerem je mati uveljavljala pravico do porodniškega dopusta oziroma ji je bila priznana pravica do porodniškega dopusta

  • Pravilno izpolnite vlogo!

Na vlogi za uveljavitev pravice do očetovskega dopusta morate označiti, da uveljavljate plačani in neplačani očetovski dopust, sicer slednjega kasneje (naknadno) ne morete uveljavljati. Vlogo očeta za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka najdete na tej povezavi, kjer najdete še prilogo S-1. V tem obrazcu je treba izpolniti podatke o zaposlitvi in o plači, samozaposleni pa vpišejo osnovo, od katere so bili obračunani prispevki za socialno varnost.

  • Obvestite delodajalca!

Najkasneje 30 dni pred predvidenim nastopom očetovskega dopusta obvestite o nameri izrabe dopusta vašega delodajalca.

  • Obvestite center za socialno delo!

Ker se pravica do očetovskega dopusta pridobi šele po rojstvu otroka, morate o rojstvu otroka obvestiti center za socialno delo in predložiti obvestilo porodnišnice o rojstvu otroka oziroma rojstni list otroka. V primeru zunajzakonske skupnosti je treba za uveljavljanje te pravice po rojstvu otroka predložiti zapisnik o priznanju očetovstva.

 

Vir: Ringaraja.net, Ministrstvo delo, družino in socialne zadeve, Bansi.si

Ali dojenčki v trebuhu res tudi jokajo?
Pogosto na ultrazvoku posnamejo dojenčka v trebuhu, ko sesa palec, ko zeha ... Pa ste vedeli, da dojenček v trebuhu tudi...
11
Odhod v porodnišnico
Dojenček ne izbira časa, kdaj bo prišel na svet. Zato imejte potrebščine, ki jih boste potrebovali v porodnišnici pripra...
6
Ob čem dojenčki v trebuhu najbolj uživajo?
Otrok se v trebuhu razvija, raste in počne še marsikaj zanimivega, večino časa pa lepo uživa, če uživa tudi mamica. Vse ...
5
Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Kaj sanjajo bodoči očetje?
Preberite, kaj najpogosteje sanjate vi, bodoči očetje, in kako si lahko razlagate določene sanje, ki se vam ponoči prikr...
Zlata pravila najema stanovanjskega kredita
Razmišljate o nakupu nepremičnine in boste zanjo tako kot večina slovenskih družin najeli stanovanjski kredit? V članku ...
Folna kislina
Michonne RR

Ali ste med nosečnostjo jemale folno kislino?