|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Kakšno je popolno učno okolje za majhnega otroka? Kakšni sta bili prvi dve leti življenja Leonarda da Vincija ali Aleksandra Velikega?
Ključne besede:

image
/11


Spodbuda

Njegova ušesa so preobčutljiva, da bi lahko prenašala zelo glasne in ostre zvoke, zato pa zelo uživa v nežni glasbi, ki mu daje dragoceno izkušnjo pri spremljanju zvočnih ritmov in vzorcev. Raznobarvni predmeti, ki lebdijo in se premikajo nad njim, ga spodbujajo k razpoznavanju oblik. Ob tem, ko ga starši dvigujejo, držijo, objemajo, ujčkajo in ga zibajo po zraku, pa vadi občutek za dotik in ravnotežje.

Pozneje lahko kot malček, ki že pozna čudoviti dar gibanja, aktivno vpliva na količino dražljajev, ki jih zaznava. Z raziskovanjem svojega sveta se znajde v situacijah, ki nudijo čedalje več spodbude za razvijajoče se možgane.



Ljubezen do novega

Vsak človeški otrok na tem svetu se rodi s hrepenenjem po novostih, kar imenujemo tudi neofilija, ljubezen do novega. Gre za nekaj, kar je mnogo močnejše pri ljudeh kot pri katerikoli drugi vrsti. V bogatem, raznolikem in prijaznem okolju vsak malček ure in ure preživi v preizkušanju  novih stvari in raziskovanju različnih možnosti, z raznoterostjo občutkov in izkušenj pa poskuša potešiti svoje rastoče možgane. Če v teh aktivnostih uživa, postajajo bolj in bolj bistvene za njegov obstoj. In če starši nagradijo njegovo radovednost, potem postane iskanje novega osnoven del njegove osebnosti in traja vse življenje.



Strah pred novim


Starši so prisiljeni hoditi po tanki črti med zaščito svojega otroka pred nevarnostmi in dovoljenjem, da ta raziskuje nove stvari. Nasprotje neofilije je neofobija. Če je malček pogosto kaznovan ali se poškoduje pri raziskovanju nečesa novega, potem se lahko pojavi neofobija. Izraz dobesedno pomeni strah pred novim. Neprijetna poškodba ali nesreča lahko precej zavre otrokovo željo po igranju in raziskovanju. Na primer, malčkom se pogosto zdi, da je njihov družinski pes ali mačka nekakšna mehka igrača in ji lahko nehote zadajo bolečino. Kadar hišni ljubljenček vrne milo za drago, ima nepričakovani napad lahko za posledico dolgotrajen strah pred psi ali mačkami.
Zaradi takšne izkušnje se lahko otrok preneha igrati v specifičnem okolju, kjer se je neprijetnost zgodila, ali pa jo prenese kar na vsa podobna okolja in situacije. V izjemnih primerih lahko zmanjša njegovo igrivost v kateremkoli okolju. Razvoj močnih neofobičnih odzivov na vse nove dražljaje pa lahko resno vpliva na otrokovo sposobnost učenja. Otrokovo učno okolje je torej lahko tako negativno kot pozitivno.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je za otroka res najboljši najvišji zaščit...
Je za otroka zares najboljša zaščitna krema za sončenje z najvišjim zaščitnim faktorjem? V članku preveri, kako izbrati ...
5
6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
5
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
4
Test otroških vozičkov: Katerega izbrati?
Otroški voziček je eden večjih in pomembnejših nakupov ob rojstvu otroka, saj je pogosto v uporabi. Starše pri izbiri pr...
4



Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?