|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vaginalni pregledi v nosečnosti prinašajo tudi tveganja

Helena Primic, 19.9.2023
Ginekolog z vaginalnim pregledom lahko ugotovi le trenutno stanje ženskega telesa, ne more pa oceniti, ali se je porod že začel, kdaj se bo začel in kako bo potekal.

image
Za veliko žensk so vaginalni pregledi v nosečnosti in med porodom ne le neprijetni, temveč tudi boleči. (Pixabay.com)
/11


Če kdaj, smo ženske med nosečnostjo in med porodom nekako sprijaznjene s številnimi vaginalnimi pregledi. Pregledi, ki ginekologu ali babici pomagajo lažje presoditi, kako daleč smo z nosečnostjo ali porodom, verjamemo.

Toda, so vaginalni pregledi v času nosečnosti zares povsem neškodljivi? Jih lahko nosečnica zavrne in kdaj je to sploh smiselno?

Vse to smo preverili pri duli dr. Špeli Peternel, doktorici biomedicine, izkušeni porodni spremljevalki in učiteljici priprav na porod, predstavnici za Balkan največjega mednarodnega združenja DONA International, predstavnici Evropske mreže dul in ustanoviteljici združenja MOJA DULA ter urednici podporne strani za starše Lupinica.  

 

Kaj lahko ugotovi vaginalni pregled?

Kot nam je zaupala sogovornica, večina žensk v resnici ne ve, kaj vse je možno ugotoviti z vaginalnim pregledom. Zato nam je zaupala, kaj vse lahko ginekolog ali babica ugotovi, ko pri nosečnici naredi vaginalni pregled.

 

1) Položaj materničnega vratu

 Maternični vrat je v času nosečnosti zasukan nazaj proti križnici, ko se bliža porod, pa se začne obračati naprej in navzdol v smeri izhoda iz vagine.

 

2) Odpiranje materničnega vratu

 Vaginalni pregled pokaže, kako široko se je odprl maternični vrat. Za porod se mora razširiti na deset centimetrov.

 

3) Mehčanje oziroma zrelost

 Ta dva pojma se nanašata na čvrstost mišice materničnega vratu, ki je v nosečnosti čvrst skoraj kot hrustanec ali konica nosu, nato pa se postopoma mehča in je najprej čutiti kot ušesna mečica, sčasoma pa kot ustna sluznica na notranjem delu lica.

 

4) Tanjšanje materničnega vratu

 Če si predstavljate, da je maternični vrat podoben lijaku in v nosečnosti meri približno pet centimetrov, tanjšanje materničnega vratu pomeni, da ko je 50-odstotno stanjšan, da je dolg le približno dva centimetra. Ko se namreč maternični vrat mehča in širi, se njegova dolžina krajša in v času iztisa se maternični vrat povsem stanjša ter zmehča in je tanek kot papir.

 

PREBERITE TUDI: Prerez presredka - Kako se mu izogniti?

 

5) Spuščanje in pozicija ploda/otroka

Pozicijo otroka določa to, kje v medenici mame se nahaja otrokova glava. Dojenček, ki je na ničelni poziciji, naj bi bil vstavljen v medenico – njegova glava je v višini sedničnih kosti. Negativne številke pomenijo, da se otrok še ni spustil v medenico (plava), pozitivne številke pa pomenijo spuščanje proti izhodu iz medenice.

 

6) Položaj otroka med porodom

Ob vaginalnem pregledu, ko je maternični vrat že zmehčan in odprt ter so plodne (amnijske) membrane že pretrgane, lahko na otrokovi glavici začutimo lobanjske šive (štiri kosti lobanje, ki pri dojenčku še niso zraščene skupaj). Glede na položaj teh šivov lahko ginekolog ali babica ugotovi, kako je otrokova glavica postavljena v medenici in s tem, v kakšnem položaju je otrok. Babice, ki so dodatno usposobljene (takšnih je pri nas žal zelo malo) in poznajo način sukanja otroka v medenici med porodom, vam lahko predlagajo ustrezni položaj oziroma gibanje, ki bo otroku pomagalo, da zavzame za porod najbolj optimalen položaj.


Vaginalni pregled ne more napovedati začetka in poteka poroda!

Kot je opozorila Peternelova, tako mnogi porodni strokovnjaki kot ženske verjamejo, da lahko ginekolog ali babica z vaginalnim pregledom ugotovi, ali se bo porod kmalu začel ali ne.

"To je mit, saj to nikakor ne drži. Ginekolog ob vaginalnem pregledu lahko ugotovi le to, ali je mišica materničnega vratu zmehčana in ali se je ženska morda že začela odpirati. Določi lahko tudi položaj otroka, toda nikakor pa ne more oceniti, ali se je porod že začel, kdaj se bo začel in kako bo potekal," opozarja sogovornica, ki je z nami podelila dve porodni zgodbi iz dveh skrajnih strani: 

 

TRDA KOT DIAMANT

 Nosečnica je bila devet dni po roku in povsem zaprta, naslednji dan naj bi ji sprožili porod. Po vaginalnem pregledu ji je ginekolog komentiral, da je maternični vrat trd in povsem nezrel z naslednjimi besedami: »Otroka držite z mišico, ki je trda kot diamant. Tole pa ne vem kako bo steklo.« Seveda je bila mamica po pregledu povsem obupana in prestrašena. Tisti, ki spremljamo naravne porode in vemo, kako pomembne so besede, ki jih ob porodu uporabljamo, pravimo, da se porod odvije v glavi. Po takšnih ginekologovih besedah mamica seveda ni več verjela, da ji porod lahko uspe. Potrebovali sva dolg razgovor, da sem jo vendarle uspela pomiriti ter ji povrniti vsaj del zaupanja v njeno telo in njenega otroka. Na srečo je bila pred tem na porod dobro pripravljena in njeno telo je imelo svoj načrt. Že dve uri po pregledu me je poklicala, da se porod začenja. Glede na moje izkušnje s prvorodkami in glede na zdravnikovo mnenje sem tudi jaz pričakovala, da bo porod najverjetneje trajal več ur. Toda mamica rodila že isti dan, le šest ur po pregledu in le tri ure po tem, ko se je odločila, da se je porod začel tako resno, da je čas, da se odpravimo v porodnišnico.

 

PREBERITE TUDI: Beremo navdihujoče porodne zgodbe

 

TRI TEDNE ODPRTA SEDEM CENTIMETROV

Tej mamici se je v drugi nosečnosti maternični vrat začel mehčati in odpirati že v 32. tednu. Priporočili so ji strog počitek, ki se ga je, da se otrok ne bi rodil prezgodaj, seveda strogo držala. Vse do 39. tedna nosečnosti, ko je začela upati, da se bo otrok počasi rodil. Do takrat
je bila odprta že sedem centimetrov! Kar v praksi navadno pomeni, da se je začela aktina faza poroda. Toda ne pri tej nosečnici. Na prihod malega sončka smo kljub takšni veliki odprtosti in zmehčanosti materničnega vratu čakali še naslednje tri tedne in ponovno je otrok prišel le svet le en dan preden so jo želeli naročiti na sproženje poroda.

Vaginalni pregled torej ne more napovedati časa in poteka poroda, tudi med porodom ne, temveč lahko poda le oceno trenutnega stanja. Pri čemer ne smemo pozabiti, da je tudi ginekologova ocena le subjektivna ocena, ki se razlikuje med ginekologi in se lahko kot vsaka ocena zmoti.

 

Ali vaginalni pregled med nosečnostjo mora boleti?

"Ko se pogovarjam z ženskami, mi razen nekaterih, ki jih vaginalni pregledi ob koncu nosečnosti ne motijo, večina žensk pravi, da so jim bili ti pregledi neprijetni, nekatere jih opisujejo kot izjemno neprijetne in celo boleče. Tudi moja lastna izkušnja med enim od mojih porodov je bila, da je bil vaginalni pregled med porodom daleč najbolj boleč in neprijeten del poroda," svoje izkušnje pri delu z ženskami opisuje Peternelova in dodaja: 

"Poleg tega, da so vaginalni pregledi v nosečnosti pogosto neprijetni in boleči, prav tako niso vedno povsem neškodljivi. Vaginalni pregled med nosečnostjo in porodom
lahko namreč zelo poveča tveganje za vaginalno okužbo, tudi če ga ginekolog ali babica izvaja previdno in s sterilnimi rokavicami. Ob pregledu lahko namreč v nožnico navzgor proti materničnemu vratu vnese ženske lastne bakterije (iz kože, prebavil ali sečil). Prav tako pa ob vaginalnem pregledu zaradi prevelikega pritiska na maternični vrat obstaja večje tveganje za prezgodnji razpok plodnih ovojev oziroma odtekanje plodovnice."

 

PREBERITE TUDI: CTG med porodom poveča možnosti za carski rez!

 

Podatki, ki jih nudi vaginalni pregled, niso vedno oprijemljivi, saj se lahko maternični vrat povsem spremeni le nekaj ur pred porodom, obenem pa nekatere mamice lahko hodijo še več tednov naokrog z močno odprtim in zmehčanim materničnim vratom.

Če vam torej želi ginekolog ob vsakem obisku opraviti vaginalni pregled, ga le pogumno vprašajte, zakaj in kakšno korist imate od tega vi.

 

Pomembno opozorilo

 "Nekateri ginekologi rutinsko izvajajo tako imenovano luščenje membran. To pomeni, da ob vaginalnem pregledu plodne ovoje odluščijo stran od materničnega vratu, kar spodbudi proizvodnjo prostaglandinov, ki pomagajo pri mehčanju in odpiranju materničnega vratu, s čimer se spodbudi začetek poroda. Moje in znanstvene izkušnje kažejo, da to ni učinkovito za vse ženske, predvsem pa je ta poseg za mnoge ženske izjemno boleč. In ko je poseg boleč, se v ženskem telesu sprostijo stresni hormoni, ki žensko zakrčijo in porod se ne more oziroma se veliko težje začne," nosečnice opozarja dr. Špela Peternel.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
41
Majhne skrivnosti za lažji porod
Spoznajte trike, ki lahko ženskam pred in med porodom zelo pomagajo!
12
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
8
Kako deluje kraniasakralna terapija?
KST je odlična za pripravo na nosečnost, primerna tudi med nosečnostjo, zelo dobrodošel pomočnik pri poporodni obravnavi...
6



Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?