|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vezana vloga ali denarni vzajemni sklad?

Urša Šmajdek, 24.1.2010
Primerjava med dvema konzervativnejšima naložbama. Na eni strani imamo tradicionalno banko, na drugi vzajemne sklade denarnega trga. Kaj od navedenega izbrati?

image
/11


Zaradi vse pogostejših dilem, kaj storiti, če s privarčevanim denarjem nismo pripravljeni tvegati ali če vemo, da ga bomo morda kmalu potrebovali, smo se odločili, da tokrat naredimo primerjavo med dvema konzervativnejšima naložbama. Na eni strani imamo tako tradicionalno banko, na drugi vzajemne sklade denarnega trga.
 
Med finančniki najdemo tako pristaše ene, kot tudi druge oblike naložbe, tako da enotnega odgovora na to, katera je boljša, ne moremo podati. Lahko pa omenimo njune lastnosti, vsak posameznik pa se nato odloči za tisto, ki mu glede na potrebe bolj ustreza.
 
Najpomembnejši razliki med obema načinoma sta gotovo dostopnost do sredstev in zajamčenost višine sredstev. Za tiste, ki jim več pomeni takojšnja dostopnost do privarčevanih sredstev, je boljša izbira vzajemni sklad, saj bodo imeli denar na svojem transakcijskem računu v petih delovnih dneh po vložitvi zahtevka za izplačilo. Za druge, ki jim je pomembnejše, da so njihovi prihranki povsem na varnem, je boljša izbira banka, v kateri so sredstva do višine 22.000 € v posamezni banki zakonsko zajamčena.
Še ena postavka, kjer lahko prihaja do razlik, so stroški. Pri bančnih varčevanjih le-teh ni, pri vzajemnih skladih pa so to skrbniška in upravljavska provizija, lahko tudi vstopna. Ker sta upravljavska in skrbniška provizija vsakodnevno všteti v vrednost točke sklada, ju varčevalec neposredno sicer ne občuti, gotovo pa ju ne smemo zanemariti. Če primerjamo donosnost ene in druge oblike naložb lahko ugotovimo, da do večjih razlik ne prihaja, podatki za lansko leto govorijo celo v prid bančnim vezavam, saj je najvišja letna donosnost denarnih skladov na slovenskem trgu nekaj čez 4 %, povprečne donosnosti se gibljejo od 3 do 4 %, obstajajo pa tudi taki, ki so pridelali izgubo. V banki lahko za vezavo sredstev za 1 leto ali več dobimo tudi preko 5 % obresti, obresti za vezavo sredstev za en mesec pa se gibljejo okoli 3,5 %.
 
 
Glede davčnega vidika sta naložbi ob višjih zneskih precej izenačeni, ob nižjih pa je v prednosti banka. Pri vzajemnih skladih je potrebno plačati davek na dobiček dosežen ob prodaji točk, ki se znižuje vsakih pet let držanja sredstev. Prav tako je treba plačati davek na obresti pri bančni vezavi, vendar le, če obresti presegajo zakonsko določen znesek, ki je za leto 2007 znašal 1.000 €. Višina davčne stopnje je pri obeh 20 %.
 
Primerjava vzajemnega sklada denarnega trga in vezanega bančnega depozita (odebeljeno pomeni prednost posamezne naložbe) 
 

 

Vzajemni skladi denarnega trga

Vezani bančni depozit

Stroški

Upravljavska in skrbniška provizija, lahko tudi vstopna.

Jih ni.

Dostopnost prihrankov

V roku petih delovnih dni.

Po preteku vezave.

Donosnost

Odvisna od poslovanja vzajemnega sklada.

Vnaprej določeni %.

Garancija

Ne.

Da, do 22.000 EUR.

Davek

20 %.

Nad 1000 evrov obresti 20 %.

 
 
V letošnjem letu vse govori v prid vezani bančni vlogi, ni pa nujno, da bo tako tudi v naslednjih letih. Donosi v vzajemnih skladih so namreč nepredvidljivi, prav tako pa se tudi obrestne mere v bankah spreminjajo. Pred enim letom so bile vezane vloge, ki bi ponujale preko 5-odstotne donose redke, danes jih je moč dobiti skoraj v vsaki banki. Ko boste izbirali naložbo, se raje kot na donosnost ozirajte na to, kateri od naštetih pogojev vam bolj ustrezajo in na podlagi tega svoje prihranke zaupajte izbrani finančni ustanovi. Zapomnite si, idealnih naložb ni, so le drugačne, in prav ta drugačnost vsaki izmed njih omogoča, da med množico najde svoje privržence.
 
 
Prispevke na temo družinskih financ pripravljamo skupaj s spletnim portalom www.vzajemci.com, na katerem lahko najdete še več finančnih nasvetov. Če imate konkretno vprašanje, ki zadeva družinske finance, pa nam pošljite svoje vprašanje na info@ringaraja.net ali ga objavite na forumu (Forum – Partnerstvo – Finančne dileme starševstva) z oznako 'Vprašanje za strokovnjaka' in finančni svetovalci iz Vzajemcev vam bodo nanj z veseljem odgovorili, mi pa bomo odgovor objavili v rubriki Družinske finance in na forumu.
 
Kredit in nova odločba za vrtec
Nekateri starši še vedno čakajo na nove odločbe za znižano plačilo vrtca. Na uredništvo smo prejeli vprašanje, kako je s...
11
Ali paket ob rojstvu novorojenčka ostaja?
Državni zbor je maja letos sprejel Zakon o uravnoteženju javnih financ. Ta pa se dotika tudi družin. Nekaj sprememb je p...
3
Nosečnica in brezposelnost
Kam se lahko po pomoč obrne ženska, ki je brezposelna in zanosi? Ji pripada denarna pomoč? Kaj lahko stori nosečnica, ki...
3
Kako lahko zaščitimo aparate pred udarom s...
Udar strele lahko popolnoma uniči naše električne narave. Ali obstaja učinkovita zaščita, s katero lahko le te zaščitim...
3


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Ali paket ob rojstvu novorojenčka ostaja?
Državni zbor je maja letos sprejel Zakon o uravnoteženju javnih financ. Ta pa se dotika tudi družin. Nekaj sprememb je p...
V letu 2018 otroški dodatek za (skoraj) vs...
S 1. januarjem 2018 se bodo na področju otroških dodatkov končali varčevalni ukrepi, ki jih je leta 2012 uvedel Zakon za...
Dobri možje
Admin

Kateri "dobri mož" obišče vašo družino in obdari vaše otroke?