|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

VIDEO: Dula skozi oči staršev - izpovedi

Uredništvo Ringaraja.net, 22.8.2022
Kakšen je porod, pri katerem te spremlja dula, kakšna je njena vloga pred porodom in po njem, katere so prednosti, ki so jih starši občutili, ker so imeli ob sebi dulo? Poglejte si resnične izpovedi staršev s to izkušnjo.

/11


Za to, da se ženska lahko lažje preda tako nosečnosti kot porodu in novi vlogi materinstva, potrebuje občutek pomirjenosti, udobja in spoštovanja, včasih tudi spodbude in potrditve, prav tako pa oskrbo, ki je individualna - prilagojena točno njenim trenutnim potrebam. In pri tem ji lahko izjemno pomaga prisotnost dule.

 

Porod je eden najbolj čustvenih dogodkov v življenju obeh, ženske in moškega

Porod in rojstvo otroka je eno izmed čustveno najbolj intenzivnih dogodkov v življenju. Zato je ob porodu za čimbolj naraven, fiziološki porodni proces poleg medicinske potrebna tudi čustvena podpora, ki omogoča, da se ženska med porodom počuti varno in podprto.

 

Dejansko pa poleg porodnice tovrstno podporo potrebuje tudi njen partner, saj je čustveno vpleten v porod. Po navadi partnerji procesa poroda ne poznajo, zato je težko od njih pričakovati, da bodo ob porodu partnerki zmožni nuditi dobro oporo, če pa so sami prestrašeni in negotovi.

 

Prav to nudenje občutka varnosti in podpore je vloga dule, ki v obporodnem obdobju s svojim znanjem in izkušnjami pomaga bodočim in novorojenim staršem premagovati strahove in čustvene pretrese ter se spoprijemati z novimi dolžnostmi in nalogami.


PREBERI VEČ: Kako in zakaj lahko dula pomaga k boljši porodni izkušnji? 


Poporodna dula poskrbi za različne potrebe novorojene mame

Rojstvo mame se brez ustrezne poporodne podpore zgodi težje, počasneje ter po navadi tudi z veliko več napora in bolečine kot bi bilo potrebno. In tega v sodobnem času mame po rojstvu niso deležne, saj ob osvajanju materinskih veščin na žalost pogosto ostajajo same ali pa jim določene materinske spretnosti strokovnjaki pokažejo na hitro, brez da bi preverili, kako jim gre. Zato so odlična oblika podpore tudi poporodne dule, ki na strokoven, a hkrati prijateljski način s svojimi raznolikimi veščinami, predvsem pa s sočutnim poslušanjem, varovanjem maminega intimnega prostora in vlivanjem zaupanja poskrbijo za različne potrebe novorojene mame.

 

PREBERITE VEČ: Poporodna dula - Oživljanje tradicionalne poporodne oskrbe

 

Video, ki razbija mite in tabuje o dulah - Izpovedi staršev

Vloga in delo dule je še vedno premalo poznano ter pogosto žal razumljeno tudi narobe. Zato si poglejte video resničnih izkušenjstaršev, ki so se zanjo odločili in prevrite, kako je prisotnost dule polepšala njihovo porodno izkušnjo in prilagajanje na novo vlogo mamice ter očeta. Zagotov vam bodo njihove izpovedi pomagale videti vlogo in pomen dule v drugačni luči. 

 

VIR (video): Moja dula/Youtube


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To se zgodi v možganih nosečnice in mamice
Kadar so nosečnice in mamice po porodu pozabljive, zmedene in občutljive, radi rečemo, da jih dajejo hormoni, ponekod ce...
5
24. teden nosečnosti: zakaj je tako pomemben
Preverite, zakaj je ravno 24. teden pomemben mejnik v nosečnosti tako za bodočo mamico kot za novorojenčka.
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
Domači test nosečnosti z belilom
Ste že slišali, da lahko sredstvo za beljenje in razkuževanje (belilo) uporabite kot domači nosečniški test? Pa takšen t...
4



Kateri so prvi znaki začetka poroda?
Ko se bliža dan poroda, je vse več znamenj, ki nakazujejo na to, da se bo porod začel. Nekatera so prava, nekatera pa ne...
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?